Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Yumurta Bağışı Nedir? | Nerede Ve Nasıl Yapılır? Yumurta Bağışından Kimler Faydalanabilir? Verici Yumurtası Alacak çiftlere Uygulanması ..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.08.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 3640 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Yumurta Bağışı Nedir? Nerede Ve Nasıl Yapılır?


Yumurta bağışından kimler faydalanabilir?

Aşağıdaki nedenlerden herhangi birisine bağlı olarak çocuk sahibi olması mümkün olmayan kadınlar yumurta bağışından yararlanabilirler:

1. Yumurtalıkları olmayan veya
2. Yumurtalıkları bulunmasına rağmen yumurta üretemeyen (prematür over yetmezliği) veya
3. Düşük kaliteli yumurta üreten veya
4. Yumurtalarında genetik anormallikler bulunan veya
5. Yumurtalıklarına erişim mümkün olmadığı için yumurtaları toplanamayan.


Verici yumurtalarının kaynağı

Yumurta bağışı ile ilgilenen kadınlar Bilinen veya Anonim bir verici (verici) seçebilirler.

Bilinen Verici

Bilinen bir vericiden yumurta almak isteyen bir kadın tıbbi ve genetik bir sorunu bulunmayan 21 – 30 yaşları arasında bir verici bulmalıdır. Bilinen vericiye bulaşıcı hastalıklar için uygulanacak tarama testleri tüm vericiler için aynıdır ve Avrupa İnsan üremesi ve Embryoloji Derneği (European Society of Reproductive Medicine (ESHRE)) ve Amerikan üreme Tıbbı Derneği (the American Society for Reproductive Medicine (ASRM)) kılavuzlarında belirtilen standartlarda gerçekleştirilir. Verici ve alıcı birbirlerini tanıdıkları için, bir avukatın hazırlayacağı hukuki bir belgeyi her iki tarafında imzalaması önerilir.

Anonim Verici

Verici anonim olduğunda, hem alıcının hem de vericinin kimlikleri tamamen gizli tutulmaktadır. Anonim yumurta bağışı tıbbi açıdan sperm bağışına benzer olsa da, mevcut teknolojik imkanlarla yumurtaların spermler gibi dondurularak saklanması mümkün değildir.

Anonim verici olmak için başvuran kadınlardan sadece normal vücut ağırlığında olan, özgeçmişinde tıbbi ve genetik sorun bulunmayan, ESHRE ve ASRM kriterlerine uygun tarama testlerinde bulaşıcı hastalık taşımadığı tespit edilen 21 – 30 yaşları arasındaki kadınlar programımıza kabul edilmektedir.


Verici Yumurtası Alacak çiftlere Uygulanması Gereken Tarama Testleri

1. çift ilk önce doktorlarımızdan birisi tarafından değerlendirilir ve önceki tıbbi kayıtları incelenir.

2. Bayan eşin sağlık durumunun iyi olduğundan emin olmak için muayene edilir.

3. Bayan eşe Rubella (Kızamıkçık) bağışıklık testi, kan grubu, HIV antikoru, Hepatit B ve C yüzey antijeni, sifilis için RPR testleri yapılır. Sitomegalovirus (CMV), Gonore, Klamidya, Ureaplasma Urealyticum ve Mycoplasma Hominis için rahim ağzı kültürleri alınır.

4. Rahim boşluğunun normal olduğundan emin olmak için son iki yıl içerisinde yapılmamışsa histerosalpingografi veya histeroskopi yapılır.

5. Erkek eş için kan grubu, HIV antikoru, Hepatit B ve C yüzey antijenleri, sifilis için RPR ve CMV testleri yapılır.

6. Son 6 ay içinde yapılmamışsa semen analizi yapılır.

Yumurta Vericilerine Uygulanan Tarama Testleri

1. Verici profili formu
2. Doktor tarafında ilk değerlendirme ve muayene
3. Kesinlikle yapılan minimum laboratuar testleri (gerek görüldüğünde ilave testler yapılır):

Kan grubu
HIV Antikoru
Hepatit B ve C Yüzey Antijenleri
Sifilis için RPR
T4, TSH & Prolaktin

4. Gonore, Klamidya, Ureaplasma ve Mycoplasma için rahim ağzı kültürleri

Fiziksel özelliklerin Eşleştirilmesi, Verici ve Alıcı için Tedavi Protokolleri

Yumurta vericisinin ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel özellikleri mümkün olduÄŸunca alıcı çiftinkilere benzer olacak ÅŸekilde seçilir. Ek olarak, etnik köken, kan grubu ve diÄŸer fiziksel özellikler de mümkün olduÄŸunca aynen eÅŸleÅŸtirilir. Girne Dünya Tüp Bebek Merkezi’ nin verici havuzu alıcıların isteklerinin çoÄŸunu karşılamayı mümkün kılacak kadar geniÅŸtir.

Verici Yumurtası Siklusu Protokolü

Alıcı

Verici yumurtası alıcılarının çoğunluğuna Lupron uygulanmaktadır. Lupron, spontan adet gören kadınların hipofiz bezlerinden salgınalan ve yumurta gelişimini sağlayan hormonların baskılanması için kullanılmaktadır. Bunun amacı alıcı ve vericinin sikluslarının senkronize edilmesidir.

Yaklaşık iki hafta Lupron kullandıktan sonra, alıcıya rahim iç tabakasının implantasyona hazırlanması için iki hafta süreyle Estradiol Valerat verilmektedir. Embryo transfer günü yaklaştığında alıcıya Progesteron desteği başlanır. Progesteron gelişen embryoların implantasyonu için gerekli bir hormondur. Hormon tedavisine gebelik testi yapılana kadar devam edilir. Gebelik oluştuğunda bu tedavi ilk üç ay boyunca devam eder.

Tedavi siklusu boyunca her iki eş de sigara içmemeli, günde bir kadehten fazla alkol tüketmemeli, sağlıklı beslenmeli ve vitamin desteği almalıdır. Verilenler dışında başka hiçbir ilaç alınmamalıdır.

Yumurta Vericisi

Yumurta vericisine ovaryan stimülasyon uygulanır. Bu amaçla Gonal F, Puregon, Menopure, Menogon veya Merional, veya mevcut diğer ilaçların kullanımı gereklidir. Bu tedavi süperovülasyon olarak adlandırılır ve Leuprolide Acetate (Lucrin daily veya Lucrin depot) ile beraber uygulanır. Süperovülasyon tedavisine yanıtın değerlendirmesine yardımcı olmak ve beklenen yumurtlama zamanını öngörebilmek için yumurta vericisi yakından izlenir. Bu süreçte gerekli olan kan testleri ve vaginal ultrason muayeneleri yapılır.

Yumurtalıklardaki foliküllerin çoğu gerekli büyüklüğe ulaştığında vericiye insan koryonik gonadotropini (HCG) uygulanır. HCG yumurtaların eşzamanlı gelişimini ve yumurtlama zamanının ayarlanmasını sağlar. Böylece yumurtalar spontan olarak yumurtalıktan atılmadan önce toplanabilir. Yumurta toplama işlemi HCG uygulamasından yaklaşık 36 saat sonra yapılır.

Yumurta toplama iÅŸlemi

Yumurta toplama işlemi, hafif sedasyon veya genel anestezi altında, ultrason rehberliğinde transvaginal folikül aspirasyonu ile gerşekleştirilir. İşlem için vaginaya bir ultrason probu yerleştirilir ve proba sabitlenmiş bir iğne vaginanın üst kısmından yumurtalıklardaki foliküllere batırılarak foliküller içerisindeki sıvı aspire edilir. Folikül sıvısı IVF laboratuarında mikroskop altında incelenerek içerisindeki yumurtalar toplanır.

Sperm Alınması

Yumurta toplama günü, alıcının eşinden veya önceden belirlenmiş bir sperm vericisinden semen alınarak IVF laboratuarında hazırlanır.

In Vitro Fertilizasyon

Olgun verici yumurtaları toplandıktan yaklaşık altı saat sonra sperm ile biraraya getirilir (inseminasyon). Eğer alıcı çiftte erkek infertilitesi de mevcutsa, İntrasitoplazmik Sperm İnjeksiyonu (ICSI) denilen bir işlemle spermin yumurtayı döllemesine yardımcı olunur. Her bir yumurtanın döllenip döllenmediği ertesi sabah yapılacak değerlendirmede belli olmaktadır.

Normal şekilde döllenen yumurtalar hücre bölünmesinin gerçekleşebilmesi için 24 saat daha inkübatöre koyulur. Bu noktadan itibaren döllenen yumurtalara embryo denilir.

Embryo Transferi

Embryolar laboratuarda yeterli derecede gelişmişse, en fazla 3 tanesi seçilerek kadın eşin rahmine yerleştirilir. Bu işlem yumurta toplama işlemini izleyen 2 – 5. günler arasında gerçekleştirilir. Transfer edilecek embryo sayısı mevcut embryoların kalitesine bağlı olarak üçten az veya çok olabilir. Embryo transferi anestezi gerektirmeyen basit ve ağrısız bir işlemdir. Rahim ağzını görebilmek için vaginaya bir spekulum yerleştirilir. Embryolar ince bir katetere yüklendikten sonra bu kateter nazikçe rahme yerleştirilir ve embryolar implantasyon için rahme bırakılır.

Alıcı bir saat kadar transfer odasında istirahat ettikten sonra taburcu edilir. çift ertesi gün Kıbrıstan ayrılabilir. Embryo transferinden yaklaşık 12 gün sonra gebelik testi yapılmalıdır.Eğer gebelik testi pozitif ise Progesteron desteğine 10 hafta daha devam edilir.

Embriyoların Dondurularak Saklanması (Kriyopreservasyon)

İstenirse döllenen yumurtaların ve/veya normal gelişim gösteren embryoların fazlaları, çiftin gelecekte kullanabilmesi için dondurularak saklanabilir.

Yumurta Bağışının Sonuçları

Yumurta bağışı ile mükemmel gebelik oranları elde edilemektedir; bu oranlar çiftlerin kendi yumurta ve spermleriyle elde edilen gebelik oranlarından oldukça yüksektir. Bunun nedeninin vericilerin infertilite sorunu olmaması ve infertil hastalara kıyasla daah kaliteli yumurtalar üretmeleri olduğu düşünülmektedir. Ek olarak, alıcının endometriyumu hiperstimülasyona maruz kalmamaktadır ve implantasyona daha uygun olabilir. Bu nedenlerle, bir seferde genellikle üç donasyon embryosu transfer edilmektedir.

Bu uygulamaların yapıldığı Girne Dünya Tüp Bebek Merkezi’ nden %60 – 70 civarında gebelik oranı bekleyebilirsiniz.

Başarıya Giden Yol

Verici yumurtası kullanılan In Vitro Fertilizasyon tedavisinin komplike bir işlem olduğunun farkındayız. Alıcı ve vericinin fiziksel özelliklerinin eşleştirilmesi, her iki tedavi siklusunun hazırlanması ve senkronizasyonu, alıcı için mali danışmanlık verilmesi ve her iki tarafa da onam formlarının açıklanması ve imzalattırılması gerektiğinden rutin bir IVF siklusundan daha çok zaman almaktadır.

Doç. Dr. Bülent Urman

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.08.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 3640 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Yumurta Bağışı Nedir? | Nerede Ve Nasıl Yapılır? Yumurta Bağışından Kimler Faydalanabilir? Verici Yumurtası Alacak çiftlere Uygulanması Gereken Tarama Testleri - Yumurta Vericilerine Uygulanan Tarama Testleri - Verici Yumurtası Siklusu Protokolü orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleRamazan Nedir ? Sonraki MakaleBiliÅŸim Teknolojileri Alanı Ve ÖSS | BiliÅŸim Teknolojileri Alanı - BiliÅŸim Teknolojilericinin Tercih Edebilecekleri Programlar - Hangi Ãœniversi..

İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.08.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 3508 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Yumurta Bağışı Nedir? Nerede Ve Nasıl Yapılır?


Yumurta bağışından kimler faydalanabilir?

Aşağıdaki nedenlerden herhangi birisine bağlı olarak çocuk sahibi olması mümkün olmayan kadınlar yumurta bağışından yararlanabilirler:

1. Yumurtalıkları olmayan veya
2. Yumurtalıkları bulunmasına rağmen yumurta üretemeyen (prematür over yetmezliği) veya
3. Düşük kaliteli yumurta üreten veya
4. Yumurtalarında genetik anormallikler bulunan veya
5. Yumurtalıklarına erişim mümkün olmadığı için yumurtaları toplanamayan.


Verici yumurtalarının kaynağı

Yumurta bağışı ile ilgilenen kadınlar Bilinen veya Anonim bir verici (verici) seçebilirler.

Bilinen Verici

Bilinen bir vericiden yumurta almak isteyen bir kadın tıbbi ve genetik bir sorunu bulunmayan 21 – 30 yaşları arasında bir verici bulmalıdır. Bilinen vericiye bulaşıcı hastalıklar için uygulanacak tarama testleri tüm vericiler için aynıdır ve Avrupa İnsan üremesi ve Embryoloji Derneği (European Society of Reproductive Medicine (ESHRE)) ve Amerikan üreme Tıbbı Derneği (the American Society for Reproductive Medicine (ASRM)) kılavuzlarında belirtilen standartlarda gerçekleştirilir. Verici ve alıcı birbirlerini tanıdıkları için, bir avukatın hazırlayacağı hukuki bir belgeyi her iki tarafında imzalaması önerilir.

Anonim Verici

Verici anonim olduğunda, hem alıcının hem de vericinin kimlikleri tamamen gizli tutulmaktadır. Anonim yumurta bağışı tıbbi açıdan sperm bağışına benzer olsa da, mevcut teknolojik imkanlarla yumurtaların spermler gibi dondurularak saklanması mümkün değildir.

Anonim verici olmak için başvuran kadınlardan sadece normal vücut ağırlığında olan, özgeçmişinde tıbbi ve genetik sorun bulunmayan, ESHRE ve ASRM kriterlerine uygun tarama testlerinde bulaşıcı hastalık taşımadığı tespit edilen 21 – 30 yaşları arasındaki kadınlar programımıza kabul edilmektedir.


Verici Yumurtası Alacak çiftlere Uygulanması Gereken Tarama Testleri

1. çift ilk önce doktorlarımızdan birisi tarafından değerlendirilir ve önceki tıbbi kayıtları incelenir.

2. Bayan eşin sağlık durumunun iyi olduğundan emin olmak için muayene edilir.

3. Bayan eşe Rubella (Kızamıkçık) bağışıklık testi, kan grubu, HIV antikoru, Hepatit B ve C yüzey antijeni, sifilis için RPR testleri yapılır. Sitomegalovirus (CMV), Gonore, Klamidya, Ureaplasma Urealyticum ve Mycoplasma Hominis için rahim ağzı kültürleri alınır.

4. Rahim boşluğunun normal olduğundan emin olmak için son iki yıl içerisinde yapılmamışsa histerosalpingografi veya histeroskopi yapılır.

5. Erkek eş için kan grubu, HIV antikoru, Hepatit B ve C yüzey antijenleri, sifilis için RPR ve CMV testleri yapılır.

6. Son 6 ay içinde yapılmamışsa semen analizi yapılır.

Yumurta Vericilerine Uygulanan Tarama Testleri

1. Verici profili formu
2. Doktor tarafında ilk değerlendirme ve muayene
3. Kesinlikle yapılan minimum laboratuar testleri (gerek görüldüğünde ilave testler yapılır):

Kan grubu
HIV Antikoru
Hepatit B ve C Yüzey Antijenleri
Sifilis için RPR
T4, TSH & Prolaktin

4. Gonore, Klamidya, Ureaplasma ve Mycoplasma için rahim ağzı kültürleri

Fiziksel özelliklerin Eşleştirilmesi, Verici ve Alıcı için Tedavi Protokolleri

Yumurta vericisinin ten rengi, göz rengi, saç rengi ve vücut yapısı gibi fiziksel özellikleri mümkün olduÄŸunca alıcı çiftinkilere benzer olacak ÅŸekilde seçilir. Ek olarak, etnik köken, kan grubu ve diÄŸer fiziksel özellikler de mümkün olduÄŸunca aynen eÅŸleÅŸtirilir. Girne Dünya Tüp Bebek Merkezi’ nin verici havuzu alıcıların isteklerinin çoÄŸunu karşılamayı mümkün kılacak kadar geniÅŸtir.

Verici Yumurtası Siklusu Protokolü

Alıcı

Verici yumurtası alıcılarının çoğunluğuna Lupron uygulanmaktadır. Lupron, spontan adet gören kadınların hipofiz bezlerinden salgınalan ve yumurta gelişimini sağlayan hormonların baskılanması için kullanılmaktadır. Bunun amacı alıcı ve vericinin sikluslarının senkronize edilmesidir.

Yaklaşık iki hafta Lupron kullandıktan sonra, alıcıya rahim iç tabakasının implantasyona hazırlanması için iki hafta süreyle Estradiol Valerat verilmektedir. Embryo transfer günü yaklaştığında alıcıya Progesteron desteği başlanır. Progesteron gelişen embryoların implantasyonu için gerekli bir hormondur. Hormon tedavisine gebelik testi yapılana kadar devam edilir. Gebelik oluştuğunda bu tedavi ilk üç ay boyunca devam eder.

Tedavi siklusu boyunca her iki eş de sigara içmemeli, günde bir kadehten fazla alkol tüketmemeli, sağlıklı beslenmeli ve vitamin desteği almalıdır. Verilenler dışında başka hiçbir ilaç alınmamalıdır.

Yumurta Vericisi

Yumurta vericisine ovaryan stimülasyon uygulanır. Bu amaçla Gonal F, Puregon, Menopure, Menogon veya Merional, veya mevcut diğer ilaçların kullanımı gereklidir. Bu tedavi süperovülasyon olarak adlandırılır ve Leuprolide Acetate (Lucrin daily veya Lucrin depot) ile beraber uygulanır. Süperovülasyon tedavisine yanıtın değerlendirmesine yardımcı olmak ve beklenen yumurtlama zamanını öngörebilmek için yumurta vericisi yakından izlenir. Bu süreçte gerekli olan kan testleri ve vaginal ultrason muayeneleri yapılır.

Yumurtalıklardaki foliküllerin çoğu gerekli büyüklüğe ulaştığında vericiye insan koryonik gonadotropini (HCG) uygulanır. HCG yumurtaların eşzamanlı gelişimini ve yumurtlama zamanının ayarlanmasını sağlar. Böylece yumurtalar spontan olarak yumurtalıktan atılmadan önce toplanabilir. Yumurta toplama işlemi HCG uygulamasından yaklaşık 36 saat sonra yapılır.

Yumurta toplama iÅŸlemi

Yumurta toplama işlemi, hafif sedasyon veya genel anestezi altında, ultrason rehberliğinde transvaginal folikül aspirasyonu ile gerşekleştirilir. İşlem için vaginaya bir ultrason probu yerleştirilir ve proba sabitlenmiş bir iğne vaginanın üst kısmından yumurtalıklardaki foliküllere batırılarak foliküller içerisindeki sıvı aspire edilir. Folikül sıvısı IVF laboratuarında mikroskop altında incelenerek içerisindeki yumurtalar toplanır.

Sperm Alınması

Yumurta toplama günü, alıcının eşinden veya önceden belirlenmiş bir sperm vericisinden semen alınarak IVF laboratuarında hazırlanır.

In Vitro Fertilizasyon

Olgun verici yumurtaları toplandıktan yaklaşık altı saat sonra sperm ile biraraya getirilir (inseminasyon). Eğer alıcı çiftte erkek infertilitesi de mevcutsa, İntrasitoplazmik Sperm İnjeksiyonu (ICSI) denilen bir işlemle spermin yumurtayı döllemesine yardımcı olunur. Her bir yumurtanın döllenip döllenmediği ertesi sabah yapılacak değerlendirmede belli olmaktadır.

Normal şekilde döllenen yumurtalar hücre bölünmesinin gerçekleşebilmesi için 24 saat daha inkübatöre koyulur. Bu noktadan itibaren döllenen yumurtalara embryo denilir.

Embryo Transferi

Embryolar laboratuarda yeterli derecede gelişmişse, en fazla 3 tanesi seçilerek kadın eşin rahmine yerleştirilir. Bu işlem yumurta toplama işlemini izleyen 2 – 5. günler arasında gerçekleştirilir. Transfer edilecek embryo sayısı mevcut embryoların kalitesine bağlı olarak üçten az veya çok olabilir. Embryo transferi anestezi gerektirmeyen basit ve ağrısız bir işlemdir. Rahim ağzını görebilmek için vaginaya bir spekulum yerleştirilir. Embryolar ince bir katetere yüklendikten sonra bu kateter nazikçe rahme yerleştirilir ve embryolar implantasyon için rahme bırakılır.

Alıcı bir saat kadar transfer odasında istirahat ettikten sonra taburcu edilir. çift ertesi gün Kıbrıstan ayrılabilir. Embryo transferinden yaklaşık 12 gün sonra gebelik testi yapılmalıdır.Eğer gebelik testi pozitif ise Progesteron desteğine 10 hafta daha devam edilir.

Embriyoların Dondurularak Saklanması (Kriyopreservasyon)

İstenirse döllenen yumurtaların ve/veya normal gelişim gösteren embryoların fazlaları, çiftin gelecekte kullanabilmesi için dondurularak saklanabilir.

Yumurta Bağışının Sonuçları

Yumurta bağışı ile mükemmel gebelik oranları elde edilemektedir; bu oranlar çiftlerin kendi yumurta ve spermleriyle elde edilen gebelik oranlarından oldukça yüksektir. Bunun nedeninin vericilerin infertilite sorunu olmaması ve infertil hastalara kıyasla daah kaliteli yumurtalar üretmeleri olduğu düşünülmektedir. Ek olarak, alıcının endometriyumu hiperstimülasyona maruz kalmamaktadır ve implantasyona daha uygun olabilir. Bu nedenlerle, bir seferde genellikle üç donasyon embryosu transfer edilmektedir.

Bu uygulamaların yapıldığı Girne Dünya Tüp Bebek Merkezi’ nden %60 – 70 civarında gebelik oranı bekleyebilirsiniz.

Başarıya Giden Yol

Verici yumurtası kullanılan In Vitro Fertilizasyon tedavisinin komplike bir işlem olduğunun farkındayız. Alıcı ve vericinin fiziksel özelliklerinin eşleştirilmesi, her iki tedavi siklusunun hazırlanması ve senkronizasyonu, alıcı için mali danışmanlık verilmesi ve her iki tarafa da onam formlarının açıklanması ve imzalattırılması gerektiğinden rutin bir IVF siklusundan daha çok zaman almaktadır.

Doç. Dr. Bülent Urman

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.08.2008 tarihinde Hale tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 3508 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Yumurta Bağışı Nedir? | Nerede Ve Nasıl Yapılır? Yumurta Bağışından Kimler Faydalanabilir? Verici Yumurtası Alacak çiftlere Uygulanması Gereken Tarama Testleri - Yumurta Vericilerine Uygulanan Tarama Testleri - Verici Yumurtası Siklusu Protokolü orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÇocuk Edebiyatı Nedir, Bölümleri Nelerdir? Sonraki MakaleKarın - Kalça - Bacak Egzersizleri Programı | Egzersizlerin Faydaları - Uygulaması - Hareketli Resimli Anlatım

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz