Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Bilişim Teknolojileri Alanı Ve ÖSS | Bilişim Teknolojileri Alanı – Bilişim Teknolojilericinin Tercih Edebilecekleri Programlar – Hangi Üniversi..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Üniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 4976 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Bilişim Teknolojileri Alanı Ve ÖSS

Okulum Bilişim Teknolojileri Alanında eğitim veriyor. Pilot okullar haricinde bu yıl ilk defa mezun verecek olan alanla ilgili kendi öğrencilerimden ve ziyaretçilerimden sıklıkla sorular alıyorum. Soruların bir kısmı için daha önce den bazı şeyler yazmıştım. Bu yazımda da BT öğrencilerinin hangi lisans programlarına yerleşebilecekleri, bu lisans programlarının kontenjan sayıları, taban puanları vs. gibi bilgilere yer vereceğim. Ayrıca BT öğrencilerinin üniversiteyi kazanma ihtimali ile ilgili yorumlarımı bulabileceksiniz.


Kısaca Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim teknolojileri (BT) alanı meslek liseleri arasında ortak alanlardan biridir. Dolayısıyla bu alanda hemen hemen bütün meslek liseleri (kız meslek, erkek meslek, ticaret meslek liseleri vs.) öğrenci yetiştirebilmektedir. Öğrenciler, aynı alan mezunu olduklarından eşit şekilde ÖSS’ye girecekler ve aynı lisans programlarını tercih edebilecekler. Hali hazırda 2350 alan erkek teknik öğretimlerde, 670 alan kız teknik öğretimlerde, 700 alan ticaret meslek liselerinde olmak üzere çeşitli okullarda yaklaşık 3720 alan okutulmaktadır. Her alandan ortalama 20 öğrenci mezun olacak olsa yaklaşık 75.000 öğrencinin bu yıl BT alanından mezun olacağını düşünebiliriz. Bunların yarısından fazlası sınavsız geçiş hakkından yararlanmayı düşündüğünden ÖSS’ye girmeyeceklerdir. Buradan hareketle yaklaşık 35.000 BT öğrencinin ÖSS’ye girebileceğini düşünebiliriz. Bunlardan 10.000 kadarının başajı geçebileceğini düşünmüyorum. 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek 25.000 öğrencinin olduğunu söyleyebiliriz.


BT’cilerin Tercih Edebilecekleri Programlar

2008 ÖSS başvuru klavuzuna göre BT mezunları aşağıdaki tabloda yer alan lisans programlarını tercih edebilmektedirler. Bunlardan bazıları sadece özel okullarda bulunmaktadır, yazımın devamında bunları es geçeceğim.

Tablodan da anlayabileceğiniz üzere Yönetim Bilişim Sistemleri alanı haricindekilerin hepsi SAY-1 puan türünden öğrenci almaktadır. Dolayısıyla BT mezunları sınavın birinci bölümünden sorumlu olacak, 195 dakikalık sürede 120 soruyu yanıtlayacaklar. Bu, sınava çalışan öğrenciler için büyük bir avantajdır.


Hangi Üniversitelere Gidebilirler?

BT mezunlarının 2008 ÖSS’ye göre tercih edebilecekleri programların bulunduğu üniversitelere, programların kontenjanlarına, taban ve tavan yerleşim puanlarına ÖSYM’nin buradaki sayfasından ulaşabilirsiniz. Ya da bu sayfadan yararlanarak hazırladığım, bütün bilgilerin bir arada bulunduğu Excel dosyasını buradan indirebilirsiniz.

İndirdiğiniz dosyayı incelediğinizde BT mezunlarının yerleşebileceği (özel okullardakiler haricinde) 3.138 kişilik kontenjan bulunduğunu görebilirsiniz. Bu rakam az biraz değişebilir. Kontenjan miktarı bazılarınız için belki az gelebilir ancak işin aslı böyle değil. Yazımın başında yaptığımız hesaba göre bu kontenjanı 25.000 belki mezunlarla birlikte 35.000 öğrenci tercih edebilecek. Neredeyse sınavda barajı geçebilen her 10 kişiden biri geleceği olan bir programa girebilecek. Normal liselerde bu çok daha düşük hele de Fen ve Anadolu türü okulları saymazsak.


BT öğrencilerinin çoğu, özellikle alt sınıflarda olanlar “Ne yani biz Bilgisayar Mühendisi olamayacak mıyız?” diye soruyorlar. ÖSS ile ne yazık ki bu mümkün değil. Ancak 2 yıllım MYO’lara gidip, bittikten sonra Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girip, çok çok az bir kontenjanla öğrenci alan mühendisliklere gidebilirsiniz ama bu inanın ÖSS’yle gitmekten 10 kat daha zor. Bilgisayar mühendisliği BT alanının dışında (her ne kadar saçma da olsa) değerlendiriliyor, ayrıca SAY-2 türünden öğrenci aldıklarından, meslek lisesinde verilmeyen müfredattan sorumlu olunacağından meslek liselerinin kendi alanları içinde dahi olsa mühendislik programlarını kazanmaları mevcut düzende çok zor.

Sonuç Olarak

Eğer sayısal zekaya sahipseniz, matematik, fen bilimleri derslerini anlayabiliyorsanız ya da çalışarak anlayabilirim diyebiliyorsanız, 4 yıllık bir programı kazanma şansınız çok yüksek. Özellikle okul birincileri bütün varlıklarıyla çalışırsalar kolay bir şekilde üniversiteyi kazanabilirler.

Ben de bir meslek lisesi mezunuyum (ATML – Bilgi işlem alanı) ve katsayı probleminin ilk kurbanlarından biriyim. Sayısalcı değildim, sözelim çok daha iyiydi ve o zaman tercih edebileceğimiz kontenjan çok azdı (yaklaşık 500 kişilik), bu duruma rağmen kazanmayı başabildik (20 kişilik sınıfımdan 4 kişi) ve şu an hepimiz Bilişim Teknolojileri Öğretmenleriyiz. Üniversitelerin taban ve tavan puanlarına baktığınızda bunların gerçekten yüksek olduğunu görebilirsiniz, bu da meslek lisesi mezunlarının da yüksek puanlar alabileceğini gösteriyor.
Meslek liseli olmak bazı alanlar için talihsizlik olabilir ancak BT’ciler için bu bir avantaja dönüşebilir. Her şey sizin elinizde, çalıştıktan ve sınavın hakkını verdikten sonra başaramayacağınız hiçbir şey yok.

Öğrencilerime söylediğim gibi “Ömür boyu eşek olacağınıza, bir yıl inek olun daha iyi”.


Yakup Gövler

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Üniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 4976 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Bilişim Teknolojileri Alanı Ve ÖSS | Bilişim Teknolojileri Alanı - Bilişim Teknolojilericinin Tercih Edebilecekleri Programlar - Hangi Üniversitelere Gidebilirler? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleYumurta Bağışı Nedir? | Nerede Ve Nasıl Yapılır? Yumurta Bağışından Kimler Faydalanabilir? Verici Yumurtası Alacak çiftlere Uygulanması .. Sonraki MakaleAfrika atasözleri | Bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı. Biz onu çocuklarımızdan ödünç aldık.

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz