Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Tıpta Uzmanlık Sınavı | Tıpta Uzmanlık EÄŸitimi GiriÅŸ Sınavı -TUS – TUS Soruları Nasıl Hazırlanıyor?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.02.2010 tarihinde Hale tarafından, EÄŸitim Haberleri, GeliÅŸmeler, Sorunlar ve Sınavlar bölümünde paylaşılmıştır ve 363 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Tıpta Uzmanlık Sınavı – Tıpta Uzmanlık EÄŸitimi GiriÅŸ Sınavı -TUS

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS), her yıl Eylül ve Nisan aylarında olmak üzere 2 kez yapılan, ÖSYM’nin Türkiye geneli için yaptığı ve sadece Ankara’da yapılan bir sınavdır.


Sınav iki basamaktan oluşamaktadır:

• Tıbbî Yabancı Dil Sınavı
• Bilim sınavı


İlk basamak olan yabancı dil sınavının amacı, bilim sınavına girecek adayları seçmektir.
Bilim sınavı olarak adlandırılan ikinci basamak sınavının amacı ise bu sınav sonucuna göre tıpta uzmanlık eğitimine kabul edilecek adayları seçerek tercihlerine göre mevcut kontenjanlara yerleştirmektir.

Yabancı dil sınavından en az 50 puan alanlar ancak bilim sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavda 20 metin bulunmakta olup her metinle ilgili 5 tane soru bulunmaktadır. Toplam 100 sorudan oluşan bir sınavdır. Yabancı Dil Sınavında alınan puan, sınavda yapılan doğru sayısıdır. Yanlış sayısı net alınan puanı etkilememektedir. Önceki iki yıl içinde yapılan yabancı dil sınavlarına katılıp bu sınavların en az birinde 50 ve üstü puan alanlar isteklerini bildirmeleri halinde yabancı dil sınavından muaf tutululurlar.

Ayrıca 2009 yılında yayımlanan yeni yönetmeliÄŸe göre ÃœDS veya KPDS’den alınacak 50 puan da muafiyet saÄŸlamaktadır.

Bilim sınavı, 2009’da yapılan düzenlemeyle sınava sadece Tıp fakültesi mezunları girebilmektedir.

Sınav,

• Temel Tıp Bilimleri Testi-1 (TTBT-1)
• Klinik Tıp Bilimleri Testi (KTBT)

olmak üzere iki testten oluşmaktadır.


TTBT-1 anatomi, histoloji-embriyoloji, fizyoloji, tıbbi biyokimya, tıbbi mikrobiyoloji, tıbbi patoloji ve tıbbi farmakoloji gibi alanlara ilişkin sorulardan oluşmaktadır.

KTBT’nde ise dahiliye ve cerrahi gruplarına dahil alanlar ile pediatri ve kadın hastalıkları ve doÄŸum gibi alanlara iliÅŸkin sorular sorulur.

Adaylar tercihlerine göre Tıp fakülteleri, SaÄŸlık Bakanlığı EÄŸitim ve AraÅŸtırma hastaneleri veya Adli Tıp kurumlarında uzmanlık eÄŸitimlerini alabilirler. Çok zor olan bu sınavda sorgulanan bilgi yükü Türkiye’deki en yoÄŸun sınavdır. Tıp fakültesi mezunlarının branÅŸ seçme sınavıdır.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.02.2010 tarihinde Hale tarafından, EÄŸitim Haberleri, GeliÅŸmeler, Sorunlar ve Sınavlar bölümünde paylaşılmıştır ve 363 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Tıpta Uzmanlık Sınavı | Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı -TUS - TUS Soruları Nasıl Hazırlanıyor? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOsmanlı Edebiyatı ve Kuramsal Yaklaşımlar Ãœzerine | Mehmet Kalpaklı Sonraki MakaleBiyolojik Tehlike Ve Ahlak_Hücre Çalışmalarının Tarihi Seyri Nasıldır? Bu Çalışmalar Sayesinde Pek Çok Hastalığın Tedavisi Mümkün mü..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz