Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’ya GeçiÅŸi | Atatürk’ün Anıları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 31.01.2009 tarihinde Hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 2096 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’ya GeçiÅŸi

Mustafa Kemal PaÅŸa Sivas’ta Heyet-i Temsiliye (Temsilciler Kurulu ) Karargahı’nda, Samsun’a gidiÅŸini Kılıç Ali‘ye şöyle anlatmıştır (Ekim 1919):


-“Ben tasarladığım programımı Åžili’deki evimin bir köşesinde oturarak ve birtakım pestenkerani anasırla görüşerek tatbik edebileceÄŸime kani olmadığım içindir ki doÄŸrudan doÄŸruya milletle temasa gelmek istedim. Cevherini çok ala bildiÄŸim ve çok sevdiÄŸim milletimizin içinde ve onunla birlikte hareket etmeyi daha faydalı, hatta çok lüzumlu gördüm. Senelerden beri ıstırap içinde bulunan Anadolu’nun derhal varlığına karışmak elbette ki daha salim bir düşünce idi. Bundan dolayı 3. Ordu MüfettiÅŸliÄŸine tayinimi temin ettim ve seyrisefainin küçük bir vapuruna binerek karargahımla birlikte alelacele yola çıktım. Bazı dostlarım bana Ä°ngilizlerin yolda gemiyi batırması ihtimali olduÄŸunu söyledikleri halde kulak asmadım, kıymet vermedim.

Hareketimiz gecesini, Karadeniz’de büyük bir fırtına içinde geçirdik. Korkunç bir fırtına! küçük vapur bazen mukavemetini kaybediyor, sulara dalıp gidecekmiÅŸ tesirini veriyordu. Bir aralık kaptan köprüsüne çıktım. Kaptana “nasıl bir rota takip ediyorsunuz” diye sordum.


Kaptan bana:

“Muntazam bir rota takip etmek imkanı yok. Allah’a sığındık, gidiyoruz!” deyince:

Niçin böyle gidiyoruz diye sordum.

Kaptan:

“PaÅŸam, hareket için iki gün evvel emir verdiler. Gemiyi gözden geçirdim. Birçok noksanları vardır. Kalkamam dedim. Fakat kimseye dinletemedim. Pusulası yok, paraketesi bozuk, bu vaziyette rota mevzubahis olabilir mi? Cevabını verdi.”

Paşa bize bunları anlattıktan sonra şunları ilave etti:

“Bizi böyle bir gemi ile yola çıkarmak bir cinayetti ve muhakkak bir ölüme göndermekti. Ä°stanbul’daki temaslarımdan, gizli faaliyetlerimden ürken, endiÅŸeye düşen Ferit PaÅŸa hiç şüphesiz ki bu cinayeti bilerek intikap etmiÅŸtir. “


Hakikaten paÅŸa bu görüşünde yerden göğe haklıydı. Nitekin Samsun’a ayak basar basmaz kendisine verilen telgraflarda bazı talimat olarak tekrar dönmek üzere Ä°stanbul’a bir an evvel avdeti isteniyordu. Hatta bir bakımdan geminin rota takip etmeyiÅŸi, pusulasız oluÅŸu hayırlı olmuÅŸtu. Çünkü geminin ya yedeÄŸe alınıp getirilmesine, yahut batırılmasına memur edilen bir Ä°ngiliz torpidosu sırf muntazam bir rota takip edilmemesi yüzünden gemi ile karşılaÅŸamamış, izini kaybederek vazifesini yapamamıştı.

Mustafa Kemal PaÅŸa Ä°stanbul’dan Anadolu’ya geçiÅŸini bize anlatırken gözleri parlayarak bütün heybetiyle memleket için yegane kurtuluÅŸ çaresinin milli birliÄŸin muhafazası olduÄŸunu ve içinde yaÅŸanılan felaketlere bu birlikte mukavemet edilerek milletin ancak bu sayede kurtulabileceÄŸini, milletle beraber behemehal ve mutlaka bu gayeye varacağı kanaatini izhar ediyordu.”

Muzaffer Erendil

İlginç Olaylar ve Anektodlarla Atatürk

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 31.01.2009 tarihinde Hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 2096 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk\'ün Anadolu\'ya Geçişi | Atatürk\'ün Anıları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale"Top" ve "Tüfek" Gibi AteÅŸli Silâhlar,Osmanlı Ordusuna Ne Zaman GirmiÅŸtir? Sonraki MakaleAtatürk'e BaÅŸkumandanlık Verilmesi Hakkındaki Kanun | 5 AÄŸustos 1921

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz