Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Jeoloji Mühendisi | Jeoloji Mühendisi -Tanımı – Görevleri – Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları – Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.05.2010 tarihinde Hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 1516 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Jeoloji Mühendisi

Tanım


Yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanlarının ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi çalışmalarını yürüten kişidir.


Görevler

– Jeotermal (sıcak su) enerji kaynaklarını araştırır, potansiyelini belirler ve kullanıma hazır hale gelmesini sağlar,
– Yerkürenin yüzeyini ve yeraltındaki doğal zenginliklerin (maden, petrol, doğal gaz, yeraltı suları gibi) birikimine ve dağılımına neden olan faktörleri inceler,
– Yerkürede meydana gelen fırtına, kuraklık, kar, yağmur, sel gibi olayların yerküre üzerindeki etkilerini inceler, bunlardan doğabilecek olumsuzlukların giderilmesi için çözümler üretir,
– Yeryüzünün jeolojik haritalarını çizer ve çizilmiş haritaları okuyarak yorumlar, – Yerüstünden ve yeraltından elde edilen fosillerin kimyasal analizlerini yapar,
– Baraj, liman, havaalanı, karayolu ve demiryollarının yapılacağı yerlerin en uygun jeolojik özelliklere göre seçilmesine çalışır, bu alanda araştırmalar ve incelemeler yapar,
– Çalışma konularıyla ilgili olarak planlama, projelendirme, uygulama, denetleme ve değerlendirme görevlerini yürütür.


Kullanılan Alet Ve Malzemeler

– Jeolog çekici, pusula, büyüteç, topografik harita,
– Laboratuar araç ve gereçleri, topografik ölçüm aletleri,
– Çeşitli çizim araç-gereçleri, uydu ve hava fotoğrafları, bilgisayar.

Mesleğin Gerektirdiği Özellikler

Jeoloji mühendisi olmak isteyenlerin;

-Üst düzeyde akademik yeteneğe,
– İnceleme ve araştırma merakına sahip,
– Matematik, fizik, kimya, coğrafya konularına ilgili ve bu konularda başarılı,
-Açık havada çalışmayı seven ve doğa şartlarına dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Çalışma Ortamı Ve Koşulları

Jeoloji mühendisleri; çoğunlukla açık arazide ve şantiyelerde çalışırlar. Yeraltı ve yerüstünde araştırma yapılması gereken her katmanda görev yaparlar ve ıslak, soğuk, sıcak ortamlarda bulunurlar. Arazi çalışmaları genellikle yaz aylarında yürütülür. Jeologlar arazide elde ettikleri bulguları incelemek üzere laboratuarlarda kimyasal analiz çalışmaları büro ortamında harita okunması, araştırma sonuçlarının rapor edilmesi gibi çalışmalar yaparlar.


Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları

Jeoloji mühendisleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Devlet Su İşleri, Türkiye Kömür İşletmeleri, Etibank, İller Bankası Genel Müdürlüğü, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı gibi kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapmaktadırlar. Özel sektörde ise, bilgisayar, inşaat, madencilik alanlarında çalışabilirler.

Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler

Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen çeşitli üniversitelere bağlı fakültelerin “Jeoloji Mühendisliği” bölümünde verilmektedir.

Meslek Eğitimine Giriş Koşulları

Bölüme girebilmek için yeterli Öğrenci Seçme Sınavında (ÖSS) “Sayısal (SAY)” puan almak gereklidir.

Eğitimin Süresi Ve İçeriği

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında Fizik, Kimya, Matematik Dersleri okutulur. Daha sonraki yıllarda ise Mineroloji, Tektonik, Paleontoloji, Fotojeoloji, Jeoloji, Jeomorfoloji, Jeoistatistik, Maden, Zemin Mekaniği, Endüstri Hammaddeleri vb. konularda dersler verilir. Ayrıca bazı derslerin laboratuar uygulamaları da vardır. Yaz aylarında staj yaparlar.

Meslekte İlerleme

Meslekte ilerleme ve yükselme diğer mühendislik alanlarında olduğu gibi lisansüstü eğitimle olanaklıdır. İşyerlerinde yeterli aktivite ve başarıyı gösterenler, yöneticilik düzeyine kadar yükselebilirler.

Benzer Meslekler:

Petrol ve doğal gaz mühendisliği, meteoroloji mühendisliği, maden mühendisliği, jeofizik mühendisliği, harita(jeodezi ve fotogrametri) mühendisliği.

Burs, Kredi Ve Ücret Durumu

– Meslek eğitimi süresince koşulları uyan öğrenciler Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca verilen öğrenci kredisinden ve çeşitli kurum ve kuruluşların verdiği burslardan yararlanabilirler.
– Eğitim sonrası kamu kurumlarında çalışanlar, teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatlardan yararlanırlar; özel işyerlerinde çalışanlarda ise ücret durumu mesleki yeterlilik ve tecrübeye göre değişmektedir.

Daha Ayrıntılı Bilgi İçin Başvurulabilecek Yerler

– İlgili eğitim kurumları,
– Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
– Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

(Visited 16 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.05.2010 tarihinde Hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 1516 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Jeoloji Mühendisi | Jeoloji Mühendisi -Tanımı - Görevleri - Çalışma Alanları Ve İş Bulma Olanakları - Meslek Eğitiminin Verildiği Yerler - Meslekte İlerleme orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSeda Ayaz | Erkek Rakı Ruhludur, Kadınsa Şarap, Sevgilisinin evine ilk gidişiydi genç kadının.. Sonraki MakaleBaltacı Ve Katerina Olayı - Hikayesi | Erhan Afyoncu Tarihi Gerçekleri Anlatıyor - Katerina Baltacı'nın Çadırına Geldi Mi?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz