Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Fizik] Çift Yarık Deneyi | Işığın Dalga Özellikleri – Işığı Yan Yana Bulunan Ä°ki Ä°nce Yarıktan Geçirerek, Işığın, GiriÅŸim Deseni


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 10.05.2011 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 84604 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Çift Yarık Deneyi

Çift yarık deneyinde ışık iki ince yarıktan geçirilerek, yarıkların arkasındaki ekrana yansıtılır. Ekranda girişim deseni denilen aydınlık ve karanlık çizgilerden oluşan desen görülür. Klasik fizikte parçacık olarak bilinen elektron, proton ve nötronlarla yapılan deneylerde de aynı neticeye ulaşılır.


1805 yılında Thomas Young, Çift yarık deneyini ışığın dalga özelliklerini kanıtlamak için gerçekleştirdi. 1927 yılında Clinton Davisson ve Lester Germer elektronların da dalga özelliklerine sahip olduklarını kanıtladılar.


Thomas Young

Bakınız, Thomas Young (d. 13 Haziran 1773, Summersetshire – ö. 10 Mayıs 1829, Londra) | Arkeolloji Ve Tarih Çalışmaları Başta Olmak Üzere İngiliz Bilimadamı, Dilbilimci

Thomas Young, 1801’de Çift yarık deneyinde ışığı yan yana bulunan iki ince yarıktan geçirerek, ışığın, giriÅŸim deseni denilen, aydınlık ve karanlık ışın çizgilerinden ÅŸekil oluÅŸturduÄŸunu gördü.

Deneyin Sonuçları

• Yarıkların biri kapatılırsa girişim deseni kaybolur ve yarığın arkasında sadece bir aydınlık çizgi gözükür.
• Herhangi bir yöntemle ışığın hangi yarıktan geçtiğini ortaya çıkarmaya çalışıldığı anda girişim deseni kaybolur.

Deneyin gerçekleştirilebilmesi için ön şartlar


Yarıktan geçirilen ışığın tek renkli, yani mümkün olduğunca aynı dalga boyunda olması gerek. Çünkü eğer farklı renkli yani farklı dalga boylu ışıklar kullanılırsa ekranda sürekli kayan bir girişim deseni oluşur.bu da karanlık ve aydınlık sacakların net olarak fark edilememesine neden olur.

(Visited 110 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 10.05.2011 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 84604 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Fizik] Çift Yarık Deneyi | Işığın Dalga Özellikleri - Işığı Yan Yana Bulunan İki İnce Yarıktan Geçirerek, Işığın, Girişim Deseni orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleFizik Terimleri Sözlüğü (A - Z) | Alfa tanecikleri: Ä°ki proton ve iki nötrondan oluÅŸan artı iki yüklü helyum çekirdekleri. Sonraki MakaleBir Adın Kalmalı Geriye | Ahmet Hamdi Tanpınar

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz