Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

BoÄŸaziçi Köprüsü | BoÄŸaziçi Köprüsü’nün Resimlerle Hikayesi – Tarihçesi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 10.10.2007 tarihinde hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 352 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Boğaziçi Köprüsü

BoÄŸaziçi Köprüsü, Karadeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine baÄŸlayan Ä°stanbul BoÄŸazı üzerinde yer alan iki asma köprüden biridir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası’nda Ortaköy, Anadolu Yakası’nda Beylerbeyi semtlerindedir.


Bakınız, İstanbul Boğazı

BoÄŸaziçi Köprüsü’nün güneyden görünümü


Ä°stanbul BoÄŸazı üzerine yapılan ilk köprü olmasına atfen halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan BoÄŸaziçi Köprüsü, ardılı olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve ÅŸehir hatları vapurlarıyla birlikte kentin iki yakası arasında ulaşımı saÄŸlar. 20 Åžubat 1970 tarihinde yapımına baÅŸlanan köprü, 30 Ekim 1973 tarihinde saat 12.00’de, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸunun 50. yıldönümü ÅŸerefine devlet töreniyle hizmete sokuldu. Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüyken, 2010 yılı itibarıyla on altıncı sırada bulunmaktadır.

Tarihçe

İlk köprü önerileri

Avrupa ve Asya kıtalarını ayıran BoÄŸaz’dan karşıdan karşıya kolayca geçebilme fikri yüzyıllar boyunca çekiciliÄŸini korudu. Bilinen en eski BoÄŸaz geçiÅŸi M.Ö. 511 yılında gerçekleÅŸtirildi. Ä°skit seferine çıkan Pers Kralı Darius’un 700 bin kiÅŸilik ordusu, gemilerin yan yana getirilmesiyle oluÅŸturulan yüzer köprü ile Trakya’ya geçti.

Mühendisler, BoÄŸaz’ın bir köprüyle geçilmesi konusunda zaman zaman deÄŸiÅŸik projeler üretse de bunlar tasarı halinde kaldı. Örnek olarak 1940 yılında Nuri DemiraÄŸ’ın giriÅŸimiyle Türk mühendisler ve Amerikalı uzmanlar tarafından boÄŸaz köprüsü projelendirilmiÅŸ ve bu iÅŸe talip olunmuÅŸtur ama o zamanki iktidar tarafından “boÄŸaza köprü olmaz, yıkılır” diye bu teklif red edilmiÅŸtir.


Yapım süreci

20. yüzyıl’ın ikinci yarısında Ä°stanbul’un hızla geliÅŸmesi ve Avrupa-Asya arasındaki trafiÄŸin artışı BoÄŸaz’a köprü yapılmasını zorunlu hale getirdi. T.C. Karayolları Ä°daresinden, BoÄŸaz’da köprü geçiÅŸinin 9 yerden mümkün olduÄŸu raporunu alan dönemin Demokrat Parti’li BaÅŸvekili Adnan Menderes 25 Mayıs 1960’da bir Ä°ngiliz müşavirlik firmasıyla sözleÅŸme imzaladı. Birkaç gün sonra meydana gelen 27 Mayıs Darbesi dolayısıyla bu projenin gerçekleÅŸmesi ancak 1965 yılında Adalet Partisi’nin tek başına iktidara gelmesinden sonra olabildi.
1967’de konuda uzmanlaÅŸmış dört mühendislik firmasından yeni bir proje hazırlamaları istendi ve en uygun öneriyi yapan Freeman Fox and Partners adlı Ä°ngiliz firmasıyla 1968’de anlaÅŸma imzalandı. Ä°nÅŸaatı gerçekleÅŸtirecek firmayı seçmek için açılan ihaleyi de Hochtief AG adlı Alman ve Cleveland Bridge and Engineering Company adlı Ä°ngiliz firmalarının oluÅŸturduÄŸu konsorsiyum kazandı. Köprünün inÅŸaatına 1970 yılında baÅŸlandı. AnlaÅŸmaya göre inÅŸaatın maliyeti 21,774,283 ABD Doları’dır. Ä°nÅŸaat üç yılda tamamlanmış ve 29 Ekim 1973’te, Cumhuriyetin ilanı’nın 50. yıldönümünde hizmete açılmıştır.

Avrupa ve Asya ile sabit baÄŸlantı olarak Türkiye ulaşım ağının çok önemli bir halkasını oluÅŸturan köprüde, o dönemden bugüne trafik artışı beklenenin çok üstünde gerçekleÅŸti. Köprünün ilk hizmete açıldığı yıl günlük ortalama araç geçiÅŸi 32 bin iken 1987’de bu sayı 130 bine, 2004 yılında ise 180 bine çıktı. BoÄŸaziçi Köprüsü 1978’den beri yaya trafiÄŸine kapalıdır.

(Visited 15 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 10.10.2007 tarihinde hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 352 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 7 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Boğaziçi Köprüsü | Boğaziçi Köprüsü’nün Resimlerle Hikayesi - Tarihçesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 2 Åžubat - February Sonraki MakaleMenisküs Dokusu Nedir? | Menisküs Dokusu Yırtığı - Menisküs Yırtığı Nedir? Menisküs Yırtığı Nedenleri - Belirtileri - Tanısı - Tedav..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz