Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 2 Åžubat – February


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 353 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


2 ÅžUBAT – FEBRUARY 2
Tarihte Bugün – Today in History


2 Åžubat 1917
Atatürk Ahmet Ä°zzet PaÅŸa ve subay arkadaÅŸlarıyla Halep’te

2 Åžubat 1931
Gazi Mustafa Kemal, Ä°zmir Türkocağı’nda Çayda…
Sağında: Fahrettin Altay Paşa, Solunda: Kâzım Dirik


Cumhurbaşkanı Atatürk, Bursa Merinos Fabrikasının açılışında (2 Şubat 1938)

1938 – Bursa Merinos Fabrikası’nın Atatürk tarafından törenle açılması.

Bakınız, Bursa Merinos Fabrikası – Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması sırasında, ekonomik, sosyal, kültürel alanda yapılan devrimleri desteklemek ve geliÅŸtirmek tarafından Atatürk tarafından kurulmuÅŸ kurum ve kuruluÅŸların listesi: Anadolu Ajansı, Ankara Hukuk Fakültesi, Ankara Orman ÇiftliÄŸi, Bursa Merinos Halı Fabrikası, Çocuk Esirgeme Kurumu, Demiryolları ve Limanlar Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Yolları, Devlet Ä°statistik Enstitüsü, Elektrik Ä°ÅŸleri Etüt Ä°daresi, Etibank, Halkevleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Merkez Bankası, SaÄŸlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı, Sanayi ve Maaden Bankası, Sümerbank, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Åžeker Fabrikaları, Uluslararası Ä°zmir Fuarı, Ä°ÅŸ Bankası, Ziraat Okulları ve Yüksek Ziraat Enstitüsü.

* * *

Atatürk’ün, saat 16.00’da Bursa Merinos Fabrikası’nı iÅŸletmeye açışı ve Fabrika’nın ÅŸeref defterine yazdıkları: “Sümerbank Merinos Fabrikası, çok kıymetli bir eser olarak millî sevinci artıracaktır. Bu eser, yurdun, özellikle Bursa bölgesinin endüstri geliÅŸimine ve büyük millî ihtiyacın giderilmesine yardım edecektir.”


Atatürk’ün, Kurun gazetesi baÅŸyazarı Asım Us’a Bursa izlenimleri hakkında demeci: “Bursa düşman istilâsından kurtulduktan sonra ben buraya gelmiÅŸtim. Bana bu memleket halkı büyük gösteriler yaptılar. Bunu olduÄŸu gibi hatırlıyorum. Bugün Bursa ve havalisinin yaptığı gösteriler ilk gördüğümden çok yüksek oldu. Bunun sebebini kendi kendime şöyle izah ediyorum: ilk geliÅŸimdeki gösteriler kendilerini yabancı istilâsından kurtarış içindi, ÅŸimdiki gösteriler onların ekonomik hayatta yükseliÅŸine ve refahına yarayan endüstri fabrikalarımızın kurulmuÅŸ olmasından ileri geliyor. Bundan çok memnun oldum.”

Atatürk’ün, Bursa Belediye BaÅŸkanı NeÅŸet Kiper’e mektubu: “…Bursa kaplıcalarının büyük ve medenî ihtiyaçlarından birini karşılayan Çelikpalas Oteli’nin Bursa Belediyesi’nin de gayret ve yardımıyla daha fazla geliÅŸebilmesini temin için bu otelin ait olduÄŸu ÅŸirketteki 34.830 Türk liralık hissemi Belediye’ye terk ediyorum. Aynı zamanda vaktiyle Bursa Belediyesi’nin 1923 tarihinde bana hediye etmiÅŸ olduÄŸu, otel bahçesine bitiÅŸik köşkü de bütün eklentileri ile Belediye’yi hibe ettim.”

Atatürk’ün, akÅŸam Bursa Belediyesi’nin, ÅŸerefine verdiÄŸi suarede konuÅŸması: “…Tarihte ve cihanda en büyük imparatorluk kurmuÅŸ olan Türkler de, evvelâ bakışlarını Bursa’ya, bu kıymetli ÅŸehre yöneltmiÅŸlerdir. Onun kıymetini anlamış ve ifade etmiÅŸsem çok bahtiyarım.”

1935 – Atatürk’ün, Dolmabahçe Sarayı’nda, milletvekili genel seçimiyle ilgili olarak BaÅŸbakan Ä°smet Ä°nönü ve C.H.P. Genel Sekreteri Recep Peker’le çalışmâsı.

Atatürk’ün saat 17.00’de Dolmabahçe Sarayı’nda Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu’nun toplantısına baÅŸkanlık yapması.

Atatürk’ün, milletvekili seçimi nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi örgütüne ve ikinci seçmenlere bildirgesi: “..,.Cumhuriyetçi ve milliyetçi olmakla beraber Partimiz programından baÅŸka bir programla ve partili olmanın tabiî kayıtları dışında serbest çalışacak samimî yurttaÅŸların ulus kürsüsünden yapacakları tenkitler ve söyleyecekleri düşüncelerle millî çalışmanın kuvvetleneceÄŸine inanıyoruz.”

Kız Teknik Öğretmen Okulu kuruldu.

1934 – Atatürk’ün, KırÅŸehir’den hareketle akÅŸam Yerköy’e geliÅŸi.

1933 – Atatürk’ün, Bornova’da yeni yapılan Ziraat Mektebi’ni ziyareti.

1931 – Atatürk’ün, Ä°zmir’de Karşıyaka Kız Öğretmen Okulu’nu ziyareti ve okulun hatıra defterine yazdıkları: “Karşıyaka Kız Öğretmen Okulu’nu ikinci defa ziyaret ediyorum. Çok memnun oldum. Bundan sonraki ziyaretlerimde daha çok memnun olacağıma inandıran çok yüksek geliÅŸme eserleri gördüm”

1924 – Prof. Dr. NeÅŸet Ömer (Ä°rdelp) Beyin, Atatürk’ün saÄŸlığı hakkında kamuoyuna açıklanan raporu: “…Halen CumhurbaÅŸkanı Hazretleri’nin tamamen sıhhatte bulunduklarını bildirir bu rapor takdim kılındı.”

1923 – Atatürk’ün, Ä°zmir’de, eski Gümrük Binası’nda yapılan toplantıda çeÅŸitli konular ve Lozan görüşmeleri hakkında konuÅŸması: “…Biz, ‘barış istiyoruz!’ dediÄŸimiz zaman, ‘tam bağımsızlık istiyoruz!’ dediÄŸimizi herkesin bilmesi lâzımdır. Bunu istemeye hakkımız ve kudretimiz vardır.”

1920 – Atatürk’ün, MaraÅŸ’ta Bitlis Defterdarı’nın eÅŸinin gösterdiÄŸi kahramanlıklar nedeniyle, bütün Müdafaa-i Hukuk ÅŸubelerine yazısı: “…Milletimizin fedekârlığı sayesinde varlığını ve bağımsızlığını kurtarmayı hedef edinen, savaÅŸ alanlarında bile kadınları erkekleriyle yarışan milletimizin millî gayede baÅŸarıya ulaÅŸacağı hakkındaki ölmez inancımız bu fedakârlık örneÄŸiyle de takviye edilmektedir.”

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 353 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 2 Şubat - February orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 26 Kasım - November Sonraki MakaleBoÄŸaziçi Köprüsü | BoÄŸaziçi Köprüsü’nün Resimlerle Hikayesi - Tarihçesi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz