Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 9 Ekim – October


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 382 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


9 EKIM – OCTOBER 9
Tarihte Bugün – Today in History


9 Ekim 1937
Nazilli’de çocuklar tarafından yapılan bir karşılama töreni

Cumhurbaşkanı Atatürk, Nazilli Basma Fabrikası tesislerini gezerken
(9 Ekim 1937)


Nazilli Fabrikası Atatürk tarafından işletmeye açıldı.
Pamuk ile Atatürk’e bilgi veren, fabrika direktörü Fazlı Turga’dır.
(9 Ekim 1937 )

1944 – Anıtkabir’in temel atma töreni yapıldı.

BaÅŸbakan Şükrü SaraçoÄŸlu, Anıtkabir’in temelini attı.

Anıtkabir’in inÅŸaatına 9 Ekim 1944 günü saat 10.00’da görkemli bir temel atma töreni ile baÅŸlandı.

1937 – Nazilli basma fabrikası, Atatürk’ün katıldığı törenle açıldı.

Nazilli Basma Fabrikasi, Nazilli Bozdogan yolu üzerinde 65000 m² lik bir alanda kurulmustur. 25 Agustos 1935 yilinda temeli atilan ve 09 Ekim 1937 tarihinde büyük bir törenle Atatürk tarafindan hizmete açilan “ilk Türk basma fabrikası” dir.


Cumhuriyetin en büyük eserlerinden biri olan Nazili Basma Fabrikasi’nin açilis töreni ve geçit resmini Atatürk yanindaki zevatla Fabrika Idare Binasinin balkonundan izlemistir. Açilis yapildiktan sonra ayni binada bugün “Atatürk Müzesi” olarak ayrilan odada Atatürk yanindaki zevat ve fabrika yetkilileriyle bir toplanti yapmistir. Bu toplantinin anisina toplanti masasi, koltuklar, telefon ve açilisla ilgili cam negatifler burada korunmaktadir. Fabrika idari binasi giris kapisinin sag yanina günün anisina konulan kitabe söyledir.

“Atatürk, birinci endüstrilesme planina göre, Sümerbank’in kurdugu ilk Türk basma fabrikasini açti. 9 birinci Tesrin 1937”

1925 – Atatürk’ün, Balıkesir’de heyetleri kabulü, ÅŸehirde tetkik ve ziyaretleri.

1924 – Atatürk’ün, Erzurum’da sabah MuÅŸ ve Bitlis’ten gelen heyetleri kabulü; öğleden sonra Belediye’yi, Komutanlığı, okulları, hastaneleri ziyareti; Lise’de ve Erkek Öğretmen Okulu’nda ÅŸereflerine verilen çaylarda öğretmenlerle sohbeti.

Atatürk’ün, Lâtife Hanım’ı Ankara’ya götürmek üzere BaÅŸyaver Salih (Bozok) Bey’e direktifi, bu direktif üzerine Lâtife Hanım’ın otomobille Erzurum’dan ayrılışı ve Atatürk tarafından uÄŸurlanışı. (Lâtife Hanım, Erzincan’a geldiÄŸinde -oraya bir gün sonra Atatürk’le beraber gelecek olan- Kılıç Ali’ye verilmek üzere Kolordu Komutanı Asım (Gündüz) PaÅŸa’ya bir mektup bırakmıştır. Kılıç Ali’ye verilecek olan bu mektubun içinde ayrıca, kapalı zarf içinde Lâtife Hanım tarafından Atatürk’e yazılmış bir mektup da bulunuyordu. Bu mektup, Atatürk’ün Erzincan’a geldiÄŸi 10 Ekim 1925 gecesi Kılıç Ali tarafından kendisine sunulmuÅŸtur).

1922 – Mudanya Konferansı görüşmeleri (3-11 Ekim).

Refet PaÅŸa’nın (Bele) Ankara Hükümetince Ä°stanbul temsilciliÄŸine aynı zamanda DoÄŸu Trakya’yı teslim almaya memur edilmesi.

Atatürk’ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda konuÅŸması: “Görülüyor ki Trakya’yı bize vermek istemiyorlar ve gelecekte temin etmek istedikleri ÅŸekle ÅŸimdiden bir ÅŸekil vermek istiyorlar. Halbuki bizim istediÄŸimiz ÅŸey, Trakya’nın ve Ä°stanbul’un doÄŸrudan doÄŸruya bizim hükümetimize teslim olunmasıdır.”.

Ä°smet PaÅŸa’nın Atatürk’e telgrafı: “Trakya’yı bize hakikaten vermek fikrinde görünmüyorlar!”

Ä°smet PaÅŸa’nın, Atatürk’e Mudanya Konferansı geliÅŸmeleri ve itilâf Devletleri temsilcilerinin barış ÅŸartları hakkında telgrafı.

Ä°smet PaÅŸa’nın, Atatürk’e Mudanya Konferansı görüşmeleri hakkında diÄŸer bir telgrafı: “Fransızlar, bütün güçleriyle Ä°ngiliz tekliflerini desteklemekle meÅŸguldürler.”

Franklin Bouillon’un, Mudanya’dan, Atatürk’e telgrafı: “…Ä°ngiltere’nin, Konferans’tan evvel yapmak istediÄŸi bütün fedakârlıkları yaptığını hissettim(!)”

Atatürk’ün, Ä°tilâf Devletlerinin barış ÅŸartlarını bildiren Ä°smet PaÅŸa’ya, görüşlerini bildiren cevabî telgrafı: “…Vuku bulacak öneriler projesi, tarafınızdan kabule uygun bir hale getirildikten sonra, hükümetin onayını almak kaydıyla, tarafınızdan kabul edildiÄŸini ifade edebilirsiniz.”

1914 – Anvers’in düşüşü.

Ä°ngiltere Almanya’ya abluka uygulama kararı aldı. Odesa’nın topa tutulması.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 382 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 9 Ekim - October orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOsiris Efsanesi | Mısır Mitoloji Tanrılarından Osiris'in Efsanesi Sonraki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 24 Mart - March

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz