Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 24 Mart – March


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 382 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


24 MART – MARCH 24
Tarihte Bugün – Today in History


Atatürk Time Dergisinin kapak sayfasında (24 Mart 1923)

1938 – Devlet tarafından CumhurbaÅŸkanı için satın alınan Savarona yatına, Ä°ngiltere’nin Southampton limanında bayrak çekme merasimi. Törende Londra Büyükelçimiz Fethi Okyar da hazır bulunmuÅŸ, yat teslim alınışını takiben Hamburg’da inÅŸa edildiÄŸi fabrikada bakımdan geçirilip bazı deÄŸiÅŸiklikler yapıldıktan sonra 22.5.1938 günü buradan hareketle 1.6.1938’de Ä°stanbul’a gelmiÅŸtir.

Bakınız, Savarona Yatı Resimleri l Atatürk’ün Özel EÅŸyaları


Atatürk’ün, Çankaya’da BaÅŸbakan Celâl Bayar’ı kabulü.

1933 – Atatürk’ün, gece Çankaya’da film izlemesi.

1931 – Mustafa Kemal PaÅŸa Türk Ocakları’nı CHP ile birleÅŸtirme kararı hakkında demeç verdi.

Atatürk’ün, Türkocakları’nı Cumhuriyet Halk Partisi ile birleÅŸtirme kararı hakkında demeci: “…KurtuluÅŸ tarihinden beri ilmî sahada halkçılık ve milliyetçilik ilkelerini yaymaya sadakatle ve imanla çalışan ve bu yolda memnuniyeti gerektiren hizmetleri geçmiÅŸ olan Türkocaklarının, aynı esasları siyasî ve pratik sahada gerçekleÅŸtiren partimle bütün manasıyla tek vücut olarak çalışmalarını münasip gördüm. Bu kararım ise, millî kuruluÅŸ hakkında duyduÄŸum itimat ve güvenin ifadesidir!”

1930 – Atatürk’ün, Ankara’ya gelen Macar DışiÅŸleri Bakanı Walko’yu kabulü

1927 – Eski Erzurum Belediye BaÅŸkanı ve Manisa milletvekili Nafiz (Dumlu) Bey tarafından, Erzurumluların saygı ve baÄŸlılıklarını sunmak üzere Atatürk ÅŸerefine bir balo verilmesi.

1923 – Atatürk 24 Mart 1923 (ve 21 Åžubat 1927)’de Time Dergisi’ne kapak oldu.


Atatürk’ün, Lâtife Hanım’la beraber Kütahya’ya geliÅŸi ve Kütahya Lisesi’nde ÅŸerefine verilen çayda öğretmenlere sesleniÅŸi: “…Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefine, saadet hedefine ulaÅŸtırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diÄŸeri milletin geleceÄŸini yoÄŸuran kültür ordusu!”

Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber gece Kütahya’dan Ankara’ya hareketi.

1922 – AkÅŸehir’de bulunan Mustafa Kemal, ateÅŸkes önerilerini olumlu buldu. Ancak buna karşı sunulacak tezlerin ve önerilerin güçlü olmasını istedi.

Ä°tilaf Devletlerinin Paris’teki toplantılarında ateÅŸkes sorunu görüşüldü. Lord Curzon ile Fransız Poincare arasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı.

Mustafa Kemal PaÅŸa’nın cepheden vekiller heyeti baÅŸkanlığına direktifi: “Mütareke teklifini iyi telakki etmek lazımdır. Biz, yalnız onların teklif ettiÄŸi ÅŸartları kabul edemeyeceÄŸimizden, mukabik ÅŸartları öne süreceÄŸiz.”

DışiÅŸleri Bakan Vekili Celâl (Bayar) Bey’in, Ä°tilâf Devletleri’nin mütareke teklifi notasını AkÅŸehir’de bulunan Atatürk’e bildirmesi.

Atatürk’ün, cepheden, Vekiller Heyeti BaÅŸkanlığı’na direktifi: “Mütareke teklifini iyi karşılamak lâzımdır. Biz yalnız, onların teklif ettiÄŸi ÅŸartları kabul edemeyeceÄŸimizden karşı ÅŸartları öne süreceÄŸiz.”

Cemal PaÅŸa’nın, Paris’ten Atatürk’e mektubu: “Sizi temin ederim ki, Enver gerek Anadolu’nun zararını ve gerek Rusya ile Anadolu arasındaki iliÅŸkilerin bozulmasını gerektirecek hareketlerde bulunmak istedikçe ona ÅŸiddetle karşı koyarak onunla katiyen iÅŸbirliÄŸi yapmayacağım. Bütün kudret ve kuvvetimle onun hareketlerine mâni olacağım! Son söz: Bütün ruhumla ve varlığımla sizinle beraber çalışmaktan baÅŸka bir fikrim yok!”

1921 – Ä°kinci Ä°nönü Zaferi (23 Mart-1 Nisan 1921)

Bakınız, Ä°kinci Ä°nönü Zaferi | 23 Mart – 1 Nisan 1921

1920 – Atatürk’ün, Ä°stanbul’un iÅŸgali üzerine Anadolu’ya kaçan milletvekillerini Ä°ngilizlerin izlemesi üzerine Bandırma’da 14. Kolordu Komutanı Yusuf Ä°zzet PaÅŸa’ya telgrafı: “Ä°ngilizler, milletvekillerinin Ä°zmit üzerinden Anadolu’ya kaçmakta olduklarını haber almışlardır. Verilen bilgiye nazaran bun­dan sonra Ä°zmit üzerinden kaçış imkânsız gösterilmektedir. …Önlemlere giriÅŸilmiÅŸtir.”

1919 – Ä°ngilizlerin Urfa’yı iÅŸgali.

1916 – Atatürk’ün Resülayn (Ceylanpınar)’dan otomobille saat 15.00’de Mardin’e geliÅŸi.

1915 – Çanakkale cephesinin önem kazanması üzerine, Genelkurmay BaÅŸkanlığı’nca Gelibolu’da 5. Ordu’nun kurulması kararı ve komutanlığına MareÅŸal Liman von Sanders’in atanması.

Alman General Liman Von Sanders 5. Ordu Komutanligi’na getirildi (Alman ordusunda general olarak görev yapan Liman von Sanders’e Osmanlı ordusunda mareÅŸal rütbesi verilmiÅŸtir). Bu ordunun ihtiyatini olusturacak 19. Tümen’in komutanligina ise Kurmay Yarbay Mustafa Kemal getirildi.

Liman von Sanders 24 Mart 1915’te görev alır, 31 Mart’ta görev bölgesine gider. Yanında Kolordu Komutanı Esat Paşa, 9. Tümen Komutanı Albay Halil Sami ve 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal olmak üzere Kabatepe ve Alçıtepe’den muharebe sahasını görür.

Atatürk’ün, 25 Åžubat 1915 tarihinden beri üstlendiÄŸi Maydos Bölgesi Komutanlığfnı Albay Halil Sami Bey’e devrederek 19. Tümen Komutanlığı’na dönüşü.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 382 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 24 Mart - March orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 9 Ekim - October Sonraki MakaleCumhuriyetimizin Ä°lk Bakanlar Kurulu | Adliye Vekili - Dahiliye Umuru Vekili - Ä°ktisat Vekili

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz