Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 6 Mart – March


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1405 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


6 MART – MARCH 6
Tarihte Bugün – Today in History


6 Mart 1930
Isparta’da öğle yemeÄŸi yerken

6 Mart 1921
T.B.M.M. BaÅŸkanı Mustafa Kemal, KurtuluÅŸ Savaşı’nda cepheye malzeme götüren halkla


1938 – Atatürk’e, Çankaya’da Prof. Dr. NeÅŸet Ömer Ä°rdelp, Prof. Dr. Akil Muhtar Özden, Dr. Hüsamettin Kural, Dr. Ziya Naki Yaltırım ve Dr. Asım Arar’dan oluÅŸan bir hekim grubu tarafından muayene ve konsültasyon yapılması.

Atatürk’ün, akÅŸam, Yeni Sinema’da ses sanatkârı Melek Tokgöz ve saz arkadaÅŸlarının konserini izlemesi.

1936 – Atatürk’ün, akÅŸamüzeri Sakarya motoruyla, beraberinde BaÅŸbakan Ä°smet Ä°nönü ve Ekonomi Bakanı Celâl Bayar olmak üzere BoÄŸaz’da ve Moda Koyu’nda bir gezinti yapması, akÅŸam Dolmabahçe Sarayı’na dönüşü.

1935 – Atatürk’ün, Çankaya’da Sovyet Büyükelçisi Karahan’ı kabulü.

1930 – Atatürk’ün, öğleye doÄŸru Ä°sparta’ya geliÅŸi ve yemekten sonra Burdur’a hareketi.

Atatürk’ün, öğleden sonra Burdur’a geliÅŸi ve Antalya’ya hareketi.

Atatürk’ün, Antalya’ya geliÅŸi.


Atatürk’ün, Antalya’da akÅŸam yemeÄŸinden önce Genel Sekreteri Hasan Rıza (Soyak) Bey’le bir sohbeti ve söyledikleri: “…Münasebet düştükçe daima tekrar ediyorum; bütün bu dertlerin, bütün bu ihtiyaçların giderilmesi, her ÅŸeyden evvel, pek baÅŸka ÅŸartlar altında yetiÅŸmiÅŸ; bilgili, geniÅŸ düşünceli, azim, feragat ve ihtisas sahibi adam meselesidir, sonra da zaman ve imkân meselesi… Ä°leri milletler düzeyine eriÅŸmek iÅŸini bir yılda, beÅŸ yılda, hatta bir kuÅŸakta tamamlamak da imkânsızdır. Biz ÅŸimdi o yol üzerindeyiz; kafileyi hedefe doÄŸru yürütmek için, insan gücünün üstünde gayret sarf ediyoruz; baÅŸka ne yapabiliriz ki…”

1923 – Atatürk’ün, hükümete güvenoyu verilmesini isteyen önerge nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumunda konuÅŸması: “..Ben, ÅŸahsen vicdanıma ve fikrî kanaatime, düşünüşüme ve araÅŸtırmalarına dayanak yüksek heyetinize derim ki, delege heyetimiz kendisine verilen görevi tamamen ve pek mükemmel bir ÅŸekilde yapmıştır. Milletimizin ve Meclisimizin ÅŸerefini yükseltecek bir tarzda dünyaya tanıtmıştır ve muvaffak da olmuÅŸtur.”

Fikriye Hanım’ın -Atatürk tarafından tedavi için gönderildiÄŸi- Münih’teki sanatoryum’dan kaçarak gizlice Ä°stanbul’a geliÅŸi, T.B.M.M. Ä°stanbul temsilcisi Adnan (Adıvar) Bey’in, durumu Atatürk’e bildiren telgrafı: “Fikriye Hanım, bugün geldi. Yarın hemen Ankara’ya hareket etmek istiyor. Yüksek emirlerinizi beklemekteyim.”

Atatürk’ün, Adnan (Adıvar) Bey’in 6.3.1923 tarihli telgrafına cevabı: “Fikriye Hanımı tedavi için Almanya’ya göndermiÅŸtim. Benden izin almadan, ne sebeple Ä°stanbul’a gelmiÅŸtir. Kesinlikle Ankara’ya gelmesine izin veremem. …Benden izin almadan hareketine müsaade olunmamak için gerekenlere emir vermenizi rica ederim.”

1922 – Meclisin gizli oturumunda bazı üyeler Ä°stanbul’da Yusuf Kemal Bey’in Vahdettin’le görüşmesini eleÅŸtirdi.

Mustafa Kemal gizli oturumda ordunun esas amacının taarruz olduğunu dile getirdi.

TBMM’nin gizli oturumlarında BaÅŸkomutan Mustafa Kemal PaÅŸa’nın askeri durum hakkında konuÅŸması: “Ordumuzun kararı taarruzdur. Fakat, bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi hazırlığımızı tamamen ikmale biraz daha zaman lazımdır.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gizli oturumlarında BaÅŸkomutan Atatürk’ün askerî vaziyet hakkında konuÅŸması ve “Nereye gidiyoruz? Bizi kim, nereye sevk ediyor? meçhûlâta?…” sözleriyle ortalığı bulandıran muhaliflere cevabı: “Ordumuzun kararı, taarruzdur. Fakat, bu taarruzu tehir ediyoruz. Sebebi, hazırlığımızı tamamen tamamlamaya biraz daha zaman lâzımdır. Yarım hazırlıkla, yarım tedbirle yapılacak taarruz, hiç taarruz etmemekten daha çok fenadır. …Meclisle, bir veya birkaç üyenin kötümserlik telkin eden sözlerinden bile aleyhimizde istifade çareleri aranılmakta olduÄŸuna şüphe edilmemelidir.”

Atatürk’ün, gece saat 23.00’te Ankara’dan Batı cephesine hareketi.

Atatürk’ün sözü: “Tarihte hangi millet vardır ki ecnebilerin nasihatlarıyla yükselebilmiÅŸtir.”

1921 – Koçkiri ayaklanması (Bastırılışı 17 Haziran 1921).

Bakınız, Osmanlıdan Günümüze Ä°syanlar | Türk Ä°stikal Harbi Sırasında Meydana Gelen Ayaklanmalar – Cumhuriyet Döneminde Meydana Gelen Ayaklanmalar

1920 – Erzurum’da 10 bin kiÅŸinin katıldığı büyük bir miting yapılarak, kurulacak hükümetin milli amaçlara uygun bir hükümet olması istendi.

Atatürk’ün, Ahmet Anzavur’un ihaneti ve basın yoluyla alınacak önlemler hakkında Kastamonu ValiliÄŸi’ne telgrafı: “…Böyle vatansızları, bütün varlığımızla basın âlemi katında protesto ederek bir an evvel ortadan kaldırılmaları ve kanunun pençesine teslim edilmeleri için acele tedbirler alınması hususundaki yazıları basın sütunlarında görmek için halk adına belediyelerden, Müdafaa-i Hukuklardan Ä°stanbul’daki namuslu basına yazılmalıdır.”

1913 – Yanya’nın Yunan kuvvetlerine teslim olması.

1912 – Atatürk’ün, Derne Komutanlığı’na atanması.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 1405 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 5 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 6 Mart - March orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOrtaçaÄŸda Cadılar Ve Kocakarı Ä°laçları Sonraki Makale[Hukuk] Sigortalar Ve Sigorta Poliçesi Türleri | Sigortalar Ve Sigorta Poliçesi Türleri Hakkında Genel Bilgiler Ve Sigortacılık Sözlüğü

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz