Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 31 Ekim – October


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 31.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 362 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


31 EKIM – OCTOBER 31
Tarihte Bugün – Today in History


31 Ekim 1918
Mustafa Kemal, Liman Von Sanders’in yerine Yıldırım Orduları Grup Komutanlığına atandığı gün

31 Ekim – 13 Kasım 1918
Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Grup Komutanı iken


1936 – Atatürk’ün, akÅŸamüzeri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geliÅŸi, akÅŸam Çankaya’ya dönüşü.

1930 – Atatürk’ün, Ankara Musiki Muallim Mektebi’nde Ekrem Zeki Bey’in konserini izlemesi.

1924 – Mustafa Kemal PaÅŸa, Cumhuriyet’in 1. Yıldönümünde, “Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir” dedi.

1924 – MareÅŸal Mustafa Fevzi ÇAKMAK (1876-1950) Ä°stanbul’da doÄŸdu. 1896’da Harp Okulunu, 1898’de de Harp Akademisini bitirdi. Trablusgarp, Balkan, I. Dünya SavaÅŸlarında görev aldı. 1918’de Genelkurmay BaÅŸkanı, 1920’de Harbiye Nazırı (Bakanı) oldu. Milli Mücadele’ye katılmak üzere 1920 yılında Ankara’ya geldi. Milli Savunma Bakanlığına getirildi. 1921’de Genelkurmay BaÅŸkanı oldu. Aynı yıl OrgeneralliÄŸe, 1922’de de MareÅŸalliÄŸe terfi etti. 1924-1944 yılları arasında Genelkurmay BaÅŸkanlığı yaptı. YaÅŸ haddinden emekliye ayrıldı. TBMM’de 14 AÄŸustos 1923’e kadar Kozan Milletvekili olarak görev yaptı. Daha sonra Ä°stanbul Milletvekili seçildi. 31 Ekim 1924‘te milletvekilliÄŸinden istifa etti. 1946-1947 yılları arasında Ä°stanbul Bağımsız Milletvekili olarak TBMM’de görev yaptı. Ä°stanbul’da öldü.

1923 – Atatürk’ün, CumhurbaÅŸkanı seçilmesi nedeniyle memleketin her tarafından gönderilen tebriklere basın yoluyla açık teÅŸekkürü.

3 Eylül 1914’de ilan edilen Seferberlik kaldırıldı.

1921 – Atatürk’ün BaÅŸkomutanlık süresinin, 5 Kasım 1921’den itibaren 3 ay daha uzatılmasına dair Kanun’un Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulü.


Meclisin gizli oturumunda Mustafa Kemal’in baÅŸkomutanlık yetkisinin 3 ay daha uzatılması tartışma yarattı. Sonunda uzatma 3 çekimser, 12 red oyuna karşılık 152 oyla kabul edildi.

1920 – Yunan kuvvetleri Gediz’i tekrar geri aldılar.

DoÄŸu cephesi komutanı Kazım Karabekir PaÅŸa’nın Ferik (Orgeneral) rütbesine yükseliÅŸi.

Atatürk’ün, Kâzım Karabekir’e telgrafı: “… Dışarda bulunan kiÅŸilerin yurt içindeki yakın taraftarları, onların memleket ve milletin kurtuluÅŸu uÄŸrunda hizmette bulunduklarını propaganda etmek suretiyle eski kabahatlerini millete affettirmek ve memlekete girmeleri ortamını hazırlamak için çalışmakta oldukları anlaşılmıştır. Bu gayretkeÅŸler içinde bazı anlayışsızlar da vardır.”

Atatürk’ün, Ali Fuat PaÅŸa’ya, danışıklı Komünist Partisi kurduruÅŸunun sebeplerini açıklayan telgrafı.

1919 – Sütçü Ä°mam, KahramanmaraÅŸ’ta Fransız iÅŸgalcilere ilk kurÅŸunu attı.

Genelkurmay BaÅŸkanı Cevat (Çobanlı) PaÅŸa’nın, Atatürk’e telgrafı: “Meclis-i Mebusan’ımızın baÅŸkentimizden baÅŸka yerde toplanmasını, genel siyasetimiz bakımından sakıncalı görüyorum.”

Ahmet Ä°zzet PaÅŸa’nın Atatürk’e telgrafı: “Heyet-i Temsiliye’nin ÅŸimdi öğrendiÄŸim bir teklifine karşı aÅŸağıdaki düşünceleri bildirmeyi vatanseverlik vazifesi sayarım: Meclis-i Mebusan’ın taÅŸrada açılışının birinci sakıncası, Ä°stanbul’un kaybına yer verebilmesidir.”

1918 – Mustafa Kemal’in YILDIRIM ORDULARI GRUBU Komutanı olması. Atatürk’ün, Katma’dan “Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı Karargâhı”nın bulunduÄŸu Adana‘ya gelmesi.

Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasından bir gün sonra, 31 Ekim 1918’de Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına getirildi. Bu ordunun kaldırılması üzerine 13 Kasım 1918’de Ä°stanbul’a gelip Harbiye Nezâreti’nde (Bakanlığında) göreve baÅŸladı.

Mütareke hükümleri yürürlüğe girdi. Buna göre BoÄŸazlar, limanlar ve demiryolları Müttefiklere açılacak, Osmanlı Devleti’nin savaÅŸta aldığı esirler geri verilecek, sınırların korunması ve iç güvenlik hariç bütün askerler terhis edilecek, Almanya ve müttefiki olan devletlerle iliÅŸkiler kesilecektir.

MareÅŸal Liman von Sanders’in, Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı’nı Atatürk’e devretmesi ve emir yayımlayarak birliklere vedası: “Yıldırım Orduları Grubu’nun emir ve komutasını bugünden itibaren, iftiharlarla dolu birçok muharebede kendisini göstermiÅŸ bulunan Mustafa Kemal PaÅŸa Hazretlerine bırakıyorum.”

Osmanlı Devleti, 1. Dünya Savaşı’ndan maÄŸlup olarak çıktı. Mondros Mütarekesi yürürlüğe girdi.

Birinci Kafkas Kolordusu’nun laÄŸvı ve komutanı Kazım Karabekir’e, Ä°stanbul’a dönme emrinin verilmesi.

1915 – BaÅŸkomutan Vekili Enver PaÅŸa’nın, beraberinde Ahmet Ä°zzet PaÅŸa, Yarbay Feldmann ve BaÅŸyaver Kâzım (Orbay) Bey olmak üzere Anafartalar Grubu Karargâhı’nı ziyareti, Atatürk’le görüşmesi, daha sonra at üzerinde Ä°smailoÄŸlu Tepesi’ne gidilmesi.

1914 – Atatürk’ün, Sofya’dan Fuat (Bulca) Bey’e evliliÄŸi nedeniyle tebrik mektubu: “Hayat kısadır. Bunu kutlamak ve taçlandırmak için insanların genellikle makul gördükleri vasıta evliliktir. ..inkâr edilmez bir gerçektir ki insanlar, hayat kadınsız olamaz.”

Atatürk’ün, Sofya’dan Salih (Bozok) Bey’e -Fuat (Bulca) Bey’in evliliÄŸi nedeniyle- mektubu: “.. Hayatın çeÅŸitli yönlerinden birkaçını görenler evlendikten sonra keÅŸfedilmemiÅŸ yönlerini de ister istemez gözlemlerler. Bu gözlem pek tatlı olabileceÄŸi gibi, pek acı da olabilir. ..Biz Fuat için lâtif ve saadetli manzaralarla evlilik hayatının taçlanmasına dua edelim.”

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 31.10.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 362 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 31 Ekim - October orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTaylan Kümeli Ä°le YaÅŸam Sanatı | Ramazanda Nasıl Tok Kalınır ve SaÄŸlıklı Beslenilir? - Sahur ve Ä°ftar Ramazan Menüsü Sonraki MakaleHep Güzel,Mutlu Ve Umutlu DeÄŸildir YaÅŸam...

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz