Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 12 Temmuz – July


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 12.07.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 328 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


12 TEMMUZ – JULY 12
Tarihte Bugün – Today in History


Savarona, Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul’a geldi.
Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi

1936 – Berlin Olimpiyatları’nda Türkiye’ye ilk olimpiyat madalyasını Mersinli Ahmet (Kireççi) getirdi. 71 kiloda üçüncü oldu.

Atatürk’ün, saat 13.30’da Sakarya motoruyla Büyükada’dan Florya’ya dönüşü, sandalla gezinti yapışı, denize giriÅŸi.


1932 – “Türk Dil Kurumu” kuruldu.

Gazi Mustafa Kemal tarafından Türk Dil Kurumu’nun kuruluÅŸu.

Türk Dil Kurumu, “Türk Dili Tetkik Cemiyeti” adıyla 12 Temmuz 1932‘de Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuÅŸtur. Cemiyetin kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Sâmih Rif’at, RuÅŸen EÅŸref (Ãœnaydın), Celâl Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (KaraosmanoÄŸlu)’dir. Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin amacı, “Türk dilinin öz güzelliÄŸini ve zenginliÄŸini meydana çıkarmak, onu yeryüzü dilleri arasında deÄŸerine yaraşır yüksekliÄŸe eriÅŸtirmek” olarak tespit edilmiÅŸtir.

Atatürk, bugün akÅŸamüzeri Çankaya’da -dilcilerin de katıldığı- Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti toplantısına baÅŸkanlık etmiÅŸ, toplantı sonunda ÅŸunları söylemiÅŸtir: “Dil iÅŸlerini düşünecek zaman da gelmiÅŸtir; ne dersiniz? Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi, bir de ona kardeÅŸ, bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun!” Aynı gün, kurulacak cemiyetin baÅŸkan, genel sekreter ve üyeleri belirlenmiÅŸ, daha sonra izin için hükümete baÅŸvurulmuÅŸtur.

(Cemiyetin adı, III. Türk Dil Kurultayı’nın 31 AÄŸustos 1936 günkü birleÅŸiminde kabul ettiÄŸi tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi ile “Türk Dil Kurumu“na çevrilmiÅŸtir).

1930 – Zeylan Bucağı’ndaki ayaklanmanın tamamıyla bastırıldığına iliÅŸkin hükümet bildirisi yayımlandı.

Atatürk’ün, istanbul’dan Yalova’ya gidiÅŸi.


1923 – Ä°stiklal Marşı için Ali Rifat Bey’in (ÇaÄŸatay) bestelediÄŸi eser seçildi. Bu marÅŸ 7 yıl okunduktan sonra 1930’da Osman Zeki Bey’in (Ãœngör) bestesiyle deÄŸiÅŸtirildi.

1921 – Yunan kuvvetleri Gediz’e girdi. Gediz’in Yunanlıların eline geçmesi.

Türk birlikleri geri çekilmeye başladı.

Atatürk’ün, Fransız edibi Pierre Loti’nin 18.5.1921 tarihli mektubuna cevabı: “Tarihimizin en karanlık günlerinde, yenilgi ve iftiranın bizi ebediyen yok edecek gibi göründüğü bir zamanda bize güvenini bir an bile yitirmemiÅŸ olan dosta beslediÄŸimiz ebedî minnettarlığın teminatını, talihin Türk milletine yeniden gülümsemeye baÅŸladığı ÅŸu sırada yenilemekten pek mutluluk duymaktayım.”

1920 – Ä°znik, Yunanlılar tarafından iÅŸgal edildi.

Atatürk’ün, “Millî Müdafaa örgütünün kuvvetlendirilmesi hususunda alınacak tedbirlerin bir gizli oturumda görüşülmesine dair önerge” nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuÅŸması: “…Efendiler kesinlikle söylerim ki, ordumuzun örgütü pek mükemmeldir ve dünyada bizim ordumuzun örgütünden muntazam bir ordu örgütü yoktur!”

1916 – Rusların, 8. Tümen cephesi (MuÅŸ cephesi)’nde taarruza geçmesi.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 12.07.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 328 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 12 Temmuz - July orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÇerkez Kültürü | Çerkez Toplumu - Çerkes Kaması Sonraki MakaleBronzlaÅŸma Nedir? | SaÄŸlıklı BronzlaÅŸma Nasıl Olmalıdır? Ultraviyole Türleri Ve Etkileri - Genç Kalmanın Ä°lk Kuralı: GüneÅŸ Ä°le Ä°liÅŸk..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz