Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Hukuk] Köy Kanunu Nedir? | Bir Köyün Sınırı Nasıl Çizilir? Köy Ä°ÅŸleri – Ä°mece Ve Köy Parası – Ä°htiyar Heyeti – Köy Muhtarının Ve Ä°htiyar Meclisi Azal..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 08.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1558 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Köy Kanunu

Kanunlar Kanun Numarası: 442
Kabul Tarihi: 18/3/1924
Resm̨ Gazete Tarihi ve No: 7/4/1924 Р68
Tertip : 3
Cilt : 5
Sayfa : 336


BÄ°RÄ°NCÄ° FASIL

Madde 1 – Nüfusu iki binden aşağı yurtlara (köy) ve nüfusu iki bin ile yirmi bin arasında olanlara (kasaba) ve yirmi binden çok nüfusu olanlara (şehir) denir. Nüfusu iki binden aşağı olsa dahi belediye teşkilatı mevcut olan nahiye, kaza ve vilayet merkezleri kasaba itibar olunur. Ve Belediye Kanununa tabidir.

Madde 2 – Cami, mektep, otlak, yaylak, baltalık gibi orta malları bulunan ve toplu veya dağınık evlerde oturan insanlar bağ ve bahçe ve tarlalariyle birlikte bir köy teşkil ederler.


Madde 3 – Bu kanunun hükmü başlar başlamaz her köyün sınırı ihtiyar meclisi tarafından bir kağıda yazılır. Sınır için komşu köyler ile aralarında uzlaşamadıkları yerler varsa bu da gösterilir ve yazılan sınır kağıdı ihtiyar meclisince mühürlenerek nahiye müdürüne gönderilir. Nahiye müdürü de bu sınır kağıdını kaza veya vilayete gönderir. Oralarda idare meclisince sınır kağıdı tetkik ve tasdik olunduktan sonra tasdikli bir örneği tekrar köy ihtiyar meclisine verilmek üzere nahiye müdürüne yollandığı gibi asıl sınır kağıdı da tasdikli olarak tapu idaresine verilir. İki köy arasında uzlaşılamıyan sınırlar için idare meclisleri tahkikat ve tetkikat yaparak sınırı beşinci maddeye göre çizip her iki köye de tasdikli birer örneğini gönderir ve bu katidir. Kazadaki bütün köylerin tasdikli sınır kağıtları tapuca bir deftere yazılıp defterin altı idare meclisine tasdik ettirilir. Ayrıca bu tasdikli defterin bir sureti de tapuca çıkarılıp idare meclisinde saklanmak üzere verilir. Köy sınırlarına ait işlerde Devlet daireleri ve mahkemelerce bu tasdikli defterler esastır.

Madde 4 – Bir köyün sınırı aşağıda tarif edildiği şekilde çizilir.

1 – Eskiden beri bir köyün sayılan bütün tarla, baÄŸ, bahçe, çayır, zeytinlik palamutluk, baltalık ve ortaklar sınır içinde kalmalı.
2 – DaÄŸlık ve ormanlık havalide ötede beride dağınık olan evler, tarlalar, meralar parça parça en yakın köye baÄŸlı sayılmakla beraber bunlar sınır haricinde bırakılmalı yalnız her birinin adı sınır kağıdının altında yazılmalı.
3 – Sınır mümkün olduÄŸu kadar kolay anlaşılacak surette dereler, tepeler, yollar veya diÄŸer deÄŸiÅŸmiyen iÅŸaretli yerlerden geçmeli ve bu dere, tepe ve yolların veya iÅŸaretli yerlerin köylüce adları ne ise behemehal sınırda sırasiyle yazılmalı.
4 – EÄŸer bir köyün sınırını derelerden, tepelerden, yollardan veya diÄŸer deÄŸiÅŸmiyen iÅŸaretli yerlerden geçirmek kabil olmazsa o halde sınır mümkün olduÄŸu kadar düz yapılmalı ve büyük taÅŸlar dikilerek sınır gösterilmeli.
5 – Bir köy ahalisinden bazı kimselerin baÅŸka bir köy arazisi içinde kalan dağınık tarla, baÄŸ, bahçe gibi yerleri sahibinin bulunduÄŸu köyün sınırında deÄŸil öteki köyün sınırında gösterilmeli.
6 – Bir köyün sınırı mutlaka diÄŸer köyün sınıriyle birleÅŸmek lazım gelmez. Ä°ki köyün sınırları arasında eskidenberi hiçbir köyün malı sayılmıyan boÅŸ arazi, daÄŸlar, ormanlar, yaylaklar varsa bunlar gene sınırın dışında bırakılmalı.
7 – Bir köyün malı olan yaylaların o köy ihtiyar meclisi tarafından ayrıca sınırı çizilmekle beraber bu sınır kağıdı asıl köyün sınır kağıdı ile birleÅŸtirilmeli.

Madde 5 – İki köy arasında nizalı sınırların çizilmesi için Hükümetin emriyle iki köy heyeti ihtiyariyesi bir araya toplanarak işin kendi aralarında düzeltilmesi için çalışılır. Gene uzlaşamadıkları halde idare meclisi tetkikat ve tahkikat yaparak altı ay içinde doğrudan doğruya sınırı çizer ve bu kati olur. Beş sene müddetle değiştirilemez.

Bir köy sınırı; bu kanun mucibince çizildikten beş sene sonra hasıl olacak lüzum ve ihtiyaç üzerine ihtiyar meclisi sınırın büyültülüp küçültülmesi için müracaatta bulunabilir. Şayet bu sınırın büyütülmesi veya küçültülmesi başka bir köye dokunmuyorsa vilayet veya kaza idare meclisleri karariyle sınır tashih olunur ve tasdikli deftere yazılır.

Sınırın büyültülmesi veya küçültülmesi başka bir köye dokunuyorsa bu maddenin birinci fıkrasına göre mesele halledilir.

Madde 6 – (DeÄŸiÅŸik: 25/2/1998 – 4342/34 md.) Birkaç köy arasında müşterek olan sıvat, sulak, pınar ve baltalık gibi yerler eÄŸer bir köy sınırı içinde kalıyorsa o köyün malı olmakla beraber diÄŸer köyler de eskisi gibi istifade ederler.


Bu gibi müşterek yerler bir köy sınırı içinde kalmıyorsa buralardan istifade eden köylerin müştereken malı olup her köyün sınır kağıdında bu hakları yazılır ve müştereken koruyup eskisi gibi istifade ederler.

Madde 7 – Köy bir yerden bir yere götürülebilen veya götürülemiyen mallara sahip olan ve işbu kanun ile kendisine verilen işleri yapan başlı başına bir varlıktır. Buna (şahsı manevi) denir.

Madde 8 – Köyün orta malı kanun karşısında Devlet malı gibi korunur. Bu türlü mallara el uzatanlar Devlet malına el uzatanlar gibi ceza görürler.

Madde 9 – İşbu kanun ile köye verilen işleri görmek (Köy muhtarının) ve (İhtiyar meclisinin) vazifesidir.

Madde 10 – Muhtar, köyün başıdır. İşbu kanuna göre köy işlerinde söz söylemek, emir vermek ve emrini yaptırmak muhtarın hakkıdır.
Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.

Madde 11 – Köy muhtarının ve yapacağı işte köy muhtariyle birlik olanlara köy işlerinde fenalıkları anlaşılırsa Devlet memuru gibi muhakeme edilirler ve ceza görürler .

İKİNCİ FASIL: Köy işleri

Madde 12 – Köye ait işler ikiye ayrılır:

1 – Mecburi olan iÅŸler;
2 – Köylünün isteÄŸine baÄŸlı olan iÅŸler.

Köylü mecburi olan işleri görmezse ceza görür. İsteğine bağlı olan işlerde ceza yoktur. Ancak köylünün isteğine bağlı bu gibi işlerde köy derneğinin yarısından çoğu hükmederler ve vilayete bağlı olan yerlerde vali ve kazaya bağlı olan köylerde kaymakamın rızasını alırlarsa o iş bütün köylü için mecburi olur.Ve yapmıyan ceza görür.

Madde 13 – Köylünün mecburi işleri şunlardır:

1 – Sıtma, sivrisinek tarafından aşılandığı ve sivrisinek de su birikintilerinde barındığı ve ürediÄŸi için her ÅŸeyden evvel köy sınırı dahilindeki su birikintilerini kurutmak;
2 – Köye kapalı yoldan içilecek su getirmek ve çeÅŸme yapmak, köyün içtiÄŸi su kapalı geliyorsa yolunda delik deÅŸik bırakmamak ve mezarlıktan veya süprüntülük ve gübrelikten geçiyorsa yolunu deÄŸiÅŸtirmek;
3 – Köylerdeki kuyu ağızlarına bir arşın yüksekliÄŸinde bilezik ve etrafını iki metre eninde harçlı döşeme ile çevirmek;
4 – Evlerde odalarla ahırları bir duvarla birbirinden ayırmak;
5 – Köyün her evinde üstü kapalı ve kuyulu veya lağımlı bir hela yapmak ve köyün münasip bir yerinde herkes için kuyusu kapalı veya lağımlı bir (hela) yapmak;
6 – Evlerden dökülecek pis suların kuyu, çeÅŸme, pınar sularına karışmıyarak ayrıca akıp gitmesi için üstü kapalı akıntı yapmak;
7 – Köyde evlerin etrafını ve köyün sokaklarını temiz tutmak, her ev kendi önünü süpürmek;
8 – ÇeÅŸme, kuyu ve pınar baÅŸlarında gübre, süprüntü bulundurmayıp daima temiz tutmak, ve fazla sular etrafa yayılarak bataklık yapmaması için akıntı yapmak;
9 – Köyün süprüntü ve gübreliÄŸini köyden uzakça yol üstü olmıyan sapa ve rüzgaraltı yerlerde yapmak ve herkese o gübrelikten ayrı yerler gösterilmek;
10 – Her köyün bir başından öbür başına kadar çaprazlama iki yol yapmak (bu yollar köy meydanından geçecektir.)
11 – Köyün büyüklüğüne göre orta yerinde ve mümkün olamazsa kenarında bir meydan açmak;
12 – Köy meydanının bir tarafında ihtiyar meclisinin toplanıp köyün iÅŸlerini görüşmeleri için bir köy odası yapmak;
13 – Köy, yol üzerinde uÄŸrak ve konuk ise köy odası yanında ocaklı ve ahırlı bir konuk odası yapmak;
14 – Köyde bir mescit yapmak (yeniden yapılacak ise köy meydanının bir tarafına yapılacaktır.);
15 – Köyde maarif idarelerinin vereceÄŸi örneÄŸe göre bir mektep yapmak (yeniden yapılacak ise köyün en havadar bir tarafına yapılacak ve mektebin herhalde bir bahçesi bulunacaktır.);
16 – Köy yollarının ve meydanının etrafına ve köyün içinde ve etrafındaki su kenarlarına ve mezarlıklara ve mezarlık ile köy arasına aÄŸaç dikmek. (Köylü her sene adam başına en az bir aÄŸaç dikecek ve bu aÄŸaç tamamen tutup yeÅŸilleninciye kadar aÄŸaca bakacak va yeni dikilmiÅŸlere hayvanların sürünerek ve kemirerek zarar vermesinin önünü almak için etrafına çalı çırpı sarıp muhkemce baÄŸlıyacaktır.);
17 РK̦y korusunu muhafaza etmek;
18 – Köyden Hükümet merkezine veya komÅŸu köylere giden yolların kendi sınırı içindeki kısmını yapmak ve onarmak ve yollar üzerindeki küçük hendek ve derelerin üstlerine köprü yapmak ve yol üzerinden gelip gitmeÄŸe zorluk verecek ÅŸeyleri kırmak, kaldırmak. (Bir yol üzerindeki iÅŸlerin köyden köy sınırının bittiÄŸi yere kadar olanı o köyündür.);
19 – Köy halkından askerde bulunanların ve bakacağı olmıyan öksüzlerin tarlalarını, baÄŸ ve bahçelerini (imece) yoliyle sürüp ekmek, harmanlarını kaldırmak;
20 – Köy namına nalbant, bakkal, arabacı dükkanları yaptırmak;
21 – Köye ortaklama korucu, sığırtmaç, danacı ve çoban tutmak;
22 – Köyde insanlarda salgın ve bulaşık bir hastalık çıkarsa veya firengili adam görülürse o gün bir adam yollıyarak Hükümete haber vermek. (Bu haber üzerine kazadan memur gelinciye kadar hastanın yanına bakacaklardan baÅŸkalarını sokmamak lazımdır.);
23 – Köy hayvanlarında salgın ve bulaşık bir hastalık görülürse o gün bir adam yollıyarak Hükümete haber vermek; bu haber üzerine kazadan bir memur gelinciye kadar hasta olan hayvanı diÄŸerlerinden ayırmak ve hasta hayvan ile beraber bulunmuÅŸ olan hayvanları köyün hasta olmıyan hayvanları ile karıştırmamak;
24 – Köyde su basması olursa birleÅŸerek selin yolunu deÄŸiÅŸtirmek;
25 – Ekine, mahsule, yemiÅŸli, yemiÅŸsiz aÄŸaçlara, baÄŸlara, bahçelere zarar veren kuÅŸları, böcekleri, tırtılları öldürmek. (Bunun için hangi türlü kuÅŸların ve böceklerin hangi zamanlarda ve nasıl öldürülmesi lazım geldiÄŸi Hükümetten sorulacak ve nasıl öğretilirse öyle yapılacaktır.);
26 – Köy halkının ekilmiÅŸ ve dikilmiÅŸ mahsullerini, aÄŸaçlarını her türlü zarar ve ziyandan muhafaza etmek;
27 – Mecbur olmadıkça yol üzerine halkın kolaylıkla gelip geçmesine dokunacak ÅŸeyler koymamak;
28 – Birdenbire yıkılarak altında adam ve hayvanat kalacak derecede çürümüş veya eÄŸilmiÅŸ duvar veya damları bir sakatlık çıkarmaması için yıktırmak veya tamir ettirmek;
29 – (DeÄŸiÅŸik: 2/12/1925 – 684/1. md.) (Köy içinde bila zaruretin hayvan koÅŸturmamak).
30 – Muhafazasına mecbur oldukları yırtıcı ve azgın hayvanları başı boÅŸ salıvermemek;
31 – Devlet parasını kıymetinden aÅŸağı aldırtmamak;
32 – Bir adamın suda veya baÅŸka suretle başına bir felaket gelince onu kurtarmak elinde iken yardım etmek;
33 – Köyde çürümüş ve kokmuÅŸ meyva vesair sıhhate muzır ÅŸeyler köyden dışarıya götürülür ve gömülür;
34 – Bir hayvana götüremiyecek kadar yük yüklettirmemek;
35 – Yaylımlara baÅŸlı başına hayvan salmamak ve ortaklama çayırları biçmemek;
36 – Bir yeri kazarak baÅŸkalarının hayvan ve davarlarının düşüp ölmesine ve sakatlanmasına sebep olmasına meydan vermemek;
37 – Ä°htiyar meclisleri tarafından ÅŸahitlik için çaÄŸrılınca herhalde gelmek ve eÄŸer gelmiyecek kadar mazereti varsa bildirmek.

Madde 14 – Yapılması köylünün isteğine bağlı olan şeyler şunlardır:

1 – Köyün evlerinde ahırları odalardan ayrı bir yere yapmak;
2 – Ev, ahır, hela duvarlarının iç ve dışları senede bir defa badanalanmak;
3 – Her köyün bir başından öbür başına kadar olan yolları taÅŸ kaldırma ile döşemek;
4 – Köy mezarlığının köyden ve caddeden uzak bir yerde, suların geldiÄŸi tarafta deÄŸil, akıp gittiÄŸi tarafta olmasına çalışmak ve etrafını duvarla çevirerek içersine hayvan girmesinin önünü almak ve mezarlığa gübre süprüntü dökmemek, herkes mezarlarına iyi bakmak;
5 – Köyde bir çamaşırlık yapmak;
6 РK̦yde bir hamam yapmak;
7 – Pazar ve çarşı yerleri yapmak;
8 – Köyün sınırı içinde münasip yerlerde ve tepelerde orman yetiÅŸtirmek;
9 – Köyü, kasaba ve komÅŸu köylere bitiÅŸtiren yolların iki kenarına aÄŸaç dikmek ve köy sınırı içindeki yabani aÄŸaçları aşılamak;
10 – Köyde ekilip biçilen ve toplanan mahsulatın veya yapılan eÅŸyanın deÄŸeriyle satılabilmesi için köy namına alıcı adam aramak;
11 – Köy tarla ve bahçelerini sulamak için bütün köye ortaklama ark yapmak;
12 – Köye ortaklama her türlü ziraat, pulluk, orak, harman makineleri almak;
13 – Köyde peynir ve yaÄŸ yapmak için makine almak;
14 – Köye ortaklama deÄŸirmen yapmak veya getirtmek;
15 – Köylülerin giydiÄŸi esvapları köyde dokutmaÄŸa çalışmak;
16 – Köylüden berber yetiÅŸtirmek;
17 – Köylüden ayakkabıcı yetiÅŸtirmek;
18 – Köylüden nalbant, demirci, arabacı, kalaycı yetiÅŸtirmek;
19 – Ekinden çok gelir almak için yapma gübre getirtmek;
20 – Köylünün bilgisini artıracak kitap getirtmek;
21 – Yemeklik ve para ile köy fıkarasına ve öksüzlere yardım etmek, kimsesiz çocukları sünnet ettirmek ve kızları evlendirmek için yardım etmek ve fukara cenazelerinin kefen vesairesinin tedarikine çalışmak;
22 – Kazaen yanan veya yıkılan fukara evlerini bütün köy yardımı ile yapmak;
23 – Bütün köy için bankadan para kaldırmak ve tarla, bahçe, çift ve tohum almak isteyenlere vermek ve bu paranın her sene borçlarını toplıyarak bankaya yatırmak;
24 – Köyde güreÅŸ, cirit, niÅŸan talimleri gibi köy oyunlarını yaptırmak;
25 – KaÄŸnıları dört veya iki tekerlekli arabaya çevirmek ve köy parasiyle araba yapacak ve onaracak bir tezgah açtırıp köy namına idare etmek;
26 – Her köyde köy sandığından bir ambar yaptırıp bunun bir bölmesine harman zamanında herkesten köy namına mahsullerine göre birer miktar zahire ödünç alınarak konulmak ve bu zahireyi muhtaç köylülere gene köy namına yemeklik veya tohumluk olarak ödünç vermek ve her sene ambarda artan zahireyi yeni mahsul ile deÄŸiÅŸtirmek;
27 – Her sene köy namına bir veya daha ziyade tarla ektirerek mahsulünü imece yoliyle biçip elde ettikten ve gelecek sene için tohumu ayırdıktan sonra artanını satarak parasını köy sandığına yatırmak;
28 – Köy namına iyi cinsten boÄŸa, aygır, teke, koç satın almak;
29 – Köy korusu olmıyan yerlerde koru yetiÅŸtirmek;
30 – Köyde saÄŸlık iÅŸlerine bakmak üzere bir saÄŸlık korucusu bulundurmak, yok ise vilayet veya kaza merkezinde açılacak saÄŸlık derslerine adam göndererek yetiÅŸtirmek suretiyle köyde istihdam etmek;
31 – Hükümet tarafından saÄŸlık iÅŸlerinde kullanılmak üzere verilecek ilaçları korumak.
32 – (Ek: 12/2/1954 – 6250/1. md.) Köye elektrik tesisatı vücuda getirmek.

(Visited 14 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 08.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1558 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Hukuk] Köy Kanunu Nedir? | Bir Köyün Sınırı Nasıl Çizilir? Köy İşleri - İmece Ve Köy Parası - İhtiyar Heyeti - Köy Muhtarının Ve İhtiyar Meclisi Azalarının Seçilme Yolu orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 1 Temmuz - July Sonraki MakaleYükseköğretim Kurulu – YÖK | 1982 Anayasası'nın 131. Maddesi Esasında; Yükseköğretim Kurulu, Tüm Yükseköğretimden Sorumlu Tek KuruluÅŸ..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz