Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Zarmina’nın Dünyası | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 31 Ekim 2010


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.10.2010 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1659 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Zarmina’nın Dünyası | Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.


1 Ekim 2010

Zarmina’nın Dünyası


Canlandırma Katkısı ve Telif Hakkı : Lynette Cook

Açıklama : Terazi Takımyıldızı yönünde ve yalnızca 20 ışıkyılı uzaklıkta bulunan kırmızı cüce yıldız Gliese 581, son yıllarda gökbilimciler tarafından ayrıntılı olarak incelendi. Dünya’da bulunan teleskoplar bu soÄŸuk yıldızın yörüngesinde dolanan birden çok gezegenin iÅŸaretlerini tespit ederken, bunlardan en az iki tanesinin yaÅŸama elveriÅŸli kuÅŸaÄŸa (bir gezegen sistemi içerisinde yüzeyinde sıvı halde su barındırabilecek -Dünya benzeri- bir gezegenin bulunabileceÄŸi bölge) yakın konumlarda bulunduÄŸu anlaşılmıştı. Åžimdi ise Steven Vogt (Kaliforniya Ãœniversitesi – Lick Gözlemevi) ve Paul Butler (DTM Carnaige Enstitüsü) baÅŸkanlığındaki bir ekip, bu kez sistemin yaÅŸama elveriÅŸli kuÅŸağının tam ortasında yer alan bir gezegen keÅŸfettiklerini duyurdu. Ekibin 11 yıllık veriye dayanan çalışmaları, çok yakın bir yıldızın etrafında yer alan ve yaÅŸama elveriÅŸli olma ihtimali bulunan ilk gezegen olması bakımından çok merak uyandıran bir durum yarattı. Bir sanatçı gözüyle sistemin iç kısımlarını betimleyen yukarıdaki resimde yer alan gezegen, Gliese 581g olarak numaralandırıldı; ancak Vogt’un karısının anısına gezegene verdiÄŸi ÅŸahsi isim Zarmina’nın Dünyası oldu. Eldeki veriler gezegenin 37 günlük bir yörünge süresine, yalnızca 1,5 gök birimlik (GB) bir yörünge yarıçapına ve Dünya’nın 3,1 katı büyüklüğünde bir kütleye sahip olduÄŸunu gösteriyor. Çıkarılan model, gezegenin tahmini yarıçapının Dünya’nın 1,5 katı, yüzeyindeki yerçekiminin ise tahmini olarak Dünya’daki yerçekiminin 1,1 ila 1,7 katı arasında olabileceÄŸini de gösteriyor. YaÅŸama elveriÅŸli bir gezegenin bu kadar yakın bir konumda bulunması, akla Samanyolu Gökadası’nda daha pek çok baÅŸka gezegenin bulunabileceÄŸini getiriyor.

Anahtar Sözcükler : Güneşdışı Gezegen

Yarınki Görüntü : Aydınlık Hafta Sonu

Çeviri ve Düzenleme

Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Ãœniversitesi’nin bir hizmetidir.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.10.2010 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1659 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 30 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Zarmina\'nın Dünyası | Günün Gökbilim Görüntüsü - 1 - 31 Ekim 2010 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 25 Temmuz | (1978) - Dünyanın Ä°lk Tüp BebeÄŸi Louise Brown DoÄŸdu Sonraki MakaleYöresel Folklor Kıyafetleri | Bingöl - Tenekeden Uapılmış Kofi Denen Çember Takılır

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz