Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Yavuz Sultan Selim Camii Ve Külliyesi – Fatih – Ä°stanbul | Yavuz Sultan Selim’in Hatırasına OÄŸlu Kanuni Sultan Süleyman Tarafından Yaptırıldı..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 26.06.2008 tarihinde Hale tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 1531 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Yavuz Sultan Selim Camii Ve Külliyesi – Fatih – Ä°stanbul

Fatih ilçesinde, Sultan Selim semtindedir. Bir tepe üzerinde 1516-1522 yılları arasında Yavuz Sultan Selim’in hatırasına oÄŸlu Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Külliye cami, imaret, türbe, hamam ve sıbyan mektebinden oluÅŸmaktaydı. Ama imaret ve hamam günümüze kadar ulaÅŸmamıştır. Cami, külliyeyi kuÅŸatan bir dış avlunun ortasında yer alır. Cami iç avlusuna üç kapıdan girilir. Avlu etrafındaki 20 pencere üzerinde çini panolar yer almıştır. Ortada kubbeli bir ÅŸadırvan vardır. Son derece sade bir camidir. Tek ÅŸerefeli iki minaresi vardır.


Kıble yönündeki hazirede Yavuz Sultan Selim’e, Kanuni Sultan Süleyman’ın küçük yaÅŸta ölen ÅŸehzadelerine, kızlarına ve Sultan Abddülmecid’e ait üç türbe vardır. Cami ve türbeler dışında, günümüze kadar ulaÅŸan bir baÅŸka yapı sıbyan mektebidir ve dış avlunun giriÅŸinde yer alır.

Yavuz Sultan Selim Camii Ve Külliyesi

Yeditepe Ä°stanbul’un beÅŸinci tepesi, Haliç’in hemen kıyısından dik bir yokuÅŸla, Fener’in üstündeki ÇarÅŸamba’ya kadar yükselir. Bu tepeyi, 1522 yılında Kanunî Sultan Süleyman tarafından, babası Yavuz Sultan Selim için yaptırılan Yavuz Sultan Selim Camii taçlandırıyor. BulunduÄŸu semte adını veren cami, 1999 Marmara depreminde hasar gördü. Kubbesini örten kurÅŸunlar delindi, çatlayan kubbeden su aldı, sıvaları döküldü, iÅŸlemeleri ve nakışları bozuldu, avlusundaki ÅŸadırvanın çatısı çöktü. Bütün bunlara raÄŸmen, ÅŸehrin merkezine uzak kalması ve etrafında bir ticarî hareketliliÄŸin olmaması sebebiyle yıllarca bakımsız bir halde kaldı. Neyse ki sonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü harekete geçti ve cami, 2006’nın son aylarında onarılmaya baÅŸlandı. 10 Aralık 2007’de gittiÄŸimde ibadete hâlâ kapalıydı ancak onarım büyük ölçüde tamamlanmış ve bu mükemmel mabet eski güzelliÄŸine kavuÅŸmuÅŸtu.


(Fotoğrafı, restorasyondan önce Süleymaniye Camii minaresinden çektim.)

Yavuz Sultan Selim Camii ve Külliyesi, konumu itibarıyla bir kartal yuvası gibi. Bir taraftan Çukurbostan diye bilinen açık Bizans sarnıcı, diğer taraftan Kırk Merdiven Uçurumu ile çevrili bir tepe üzerine kurulmuş. Mimar Acem Ali tarafından 1522 yılında yapılan cami, büyük kubbesi ile tek kubbeli tipin anıtsal bir örneğidir. Tarzı, fetih öncesinin Osmanlı camilerini andırır.

(Fotoğrafı, restorasyon esnasında Fatih Camii minaresinden çektim.)

(FotoÄŸrafı, restorasyon esnasında Galata’dan çektim.)


(FotoÄŸrafı, üst yapının restorasyonundan sonra KüçükmustafapaÅŸa’dan çektim.)

(Fotoğrafı, restorasyondan önce çektim.)

(Fotoğrafı, üst yapıdaki restorasyon tamamlandıktan sonra çektim.)

Yavuz Sultan Selim Camii minaresinden Haliç. Fotoğraf, restorasyondan önce çekildi. Bu nedenle kubbe kurşunları eski, alem küflü.

Yavuz Sultan Selim Camii minaresinden Haliç. Fotoğraf, restorasyondan önce çekildi.

Yavuz Sultan Selim Camii’nin restorasyon öncesi ve sonrası

Kaynak

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 26.06.2008 tarihinde Hale tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 1531 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Yavuz Sultan Selim Camii Ve Külliyesi - Fatih - İstanbul | Yavuz Sultan Selim\'in Hatırasına Oğlu Kanuni Sultan Süleyman Tarafından Yaptırıldı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÄ°lmiye Sınıfı - Ehl-i Åžer - Ulema | Osmanlı'da Hukukçu - Öğretim Ãœyesi Ve Din Adamlarının OluÅŸturduÄŸu Zümre Sonraki MakaleSeni Yendim Kanser | Mikrobik Ve Sistemik Bir Hastalıktır! Kanserden Korkma, Modası GeçmiÅŸ Tedaviden Kork!

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz