Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Türk Kara Havacılığı | Kara Havacılık Okul Tarihçesi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.11.2007 tarihinde hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 4491 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kara Havacılık Okul Tarihçesi

1948 yılı baÅŸlarında Topçu TayyareciliÄŸi adı altında Topçu Okulu bünyesinde Hava Grubu olarak Polatlı’da kurulmuÅŸ ve 1 Haziran 1948 tarihinde ilk pilot adayları ABD’nde açılan pilot kursuna gönderilmiÅŸlerdir. Aynı yıl içerisinde, ABD’nden alınan 15 adet L-4J uçağının ilk tecrübe uçuÅŸları Polatlı Meydanı’nda, 5 Eylül 1948 tarihinde yapılarak, uçuÅŸ eÄŸitimlerine baÅŸlanmıştır.


1 Kasım 1948 tarihinde, Hava Okulu’nda (EskiÅŸehir) açılan teknisyen kursuna, 12 astsubayın gönderilmesiyle ilk teknisyen astsubayların yetiÅŸtirilmeleri saÄŸlanmıştır.

Kore’de harbe giren BirleÅŸmiÅŸ Milletler Kuvvetleri’ne, 1950 senesinde katılan Türk Tugayı Topçu Taburu emrine iki adet L-18B uçağı verilerek, kurulan hava birliÄŸi ile ilk defa muharebeye girilmiÅŸtir.


1 Haziran 1957 tarihine kadar Topçu Okulu bünyesinde (Polatlı) bulunan Hava Grup Komutanlığı, bu tarihte Topçu Okulu bünyesinden ayrılarak Kara Havacılık Okulu adı altında Kara Kuvvetleri Topçu Dairesi’ne baÄŸlanmış ve 28 Nisan 1958 tarihinde de Polatlı’dan intikal ettirilerek halen bulunmuÅŸ olduÄŸu Güvercinlik Meydanı’nda konuÅŸlandırılmıştır.

1958 yılına kadar Hava Okulu’nda (EskiÅŸehir) açılan Teknisyen Astsubay Uçak Temel Kursu 17 Ekim 1958 tarihinde Kara Havacılık Okulu’nda, 13 ncü dönem olarak açılmış ve bu tarihten itibaren uçak teknisyenlerinin yetiÅŸtirilmesine baÅŸlanmıştır. 1958-1961 yılları arasında Kara Havacılık Okulu havacılık faaliyetlerini; nazari eÄŸitim, uçuÅŸ eÄŸitimi ve link gibi konularda geliÅŸtirerek bu faaliyetlerine ait kitap, broşür, not, uçuÅŸ cep kitabı gibi yayınlar bastırılmış ve pilotlar arasında standardizasyon saÄŸlanması için, Standardizasyon Kurulu teÅŸkil edilmiÅŸtir.

Kara havacılığına helikopterlerin giriÅŸ yılı 1966’dır. Bu yıl baÅŸlarında kurulan Helikopter Taburu bünyesine, 1 Haziran 1966 tarihinde alınan OH-13S ve 16 Temmuz 1966 tarihinde alınan UH-1 tipi helikopterlerin verilmesiyle, Kara Kuvvetleri havacılığı içerisindeki sabit kanatlı uçaklarla birlikte helikopterler de yer almıştır. Havacılık Birlikleri 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’na katılmış, harekatın baÅŸarılmasında en etkili birlik olmasıyla, kara havacılığının önemini ortaya koymuÅŸtur.

16 Aralık 1981 tarihine kadar uçuÅŸ faaliyetlerini konuÅŸlanmış olduÄŸu Güvercinlik ana meydanı ile toprak zemine sahip Sırt Meydanı’nda sürdüren Kara Havacılık Okulu, bu tarihte beton zeminli Temelli EÄŸitim Yardımcı Meydanı’nın hizmete girmesiyle artan uçuÅŸ faaliyetlerini, emniyetli bir ÅŸekilde yürütmeye baÅŸlamıştır.

Kara havacılığının artan önem ve gelişmesine paralel olarak, 1986 yılında Kara Havacılık Sınıfı kurulmuştur.
Uçak ve helikopterlerle yapılan alet uçuş eğitimlerinin maliyet fazlalığı göz önüne alınarak, 1990 yılı Temmuz ayında hizmete giren UH-1 simülatörüyle, uçuş eğitim maliyetlerinin düşürülmesi sağlanmış ve bu sayede ekonomiye katkıda bulunulmuştur.


1990 yılında kuruluşa giren Taarruz Helikopter Taburu bünyesindeki AH-1W Süper Kobra ve AH-1P modeli helikopterlerle ve 1991 yılında da King Air B-200 uçaklarının katılmasıyla, kara havacılığının vurucu gücü ile yurt içi ve yurt dışı uçuş etkinliği arttırılmış,Okul komutanlığı devam eden süreç içerisinde bu hava araçları için ihtiyaç duyulan personeli kendi bünyesinde yetiştirmeye başlamıştır.

1993 yılından itibaren Gece Görüş Gözlüğü ile uçuş eğitimlerine başlanarak, Kobra helikopterleriyle gece şartlarında muharebe edebilme imkanları sağlanmıştır.

1994 yılından itibaren de Sabit Kanatlı Subay Temel Kursları’nda, çift motorlu uçaklarla alet ve seyrüsefer uçuÅŸ eÄŸitimilerine baÅŸlanarak, pilotların eÄŸitim / öğretim standartları yükseltilmiÅŸtir.

Kuruluşundan bugüne kadar göstermiş olduğu gelişmelerle, dünyanın modern ordularının kara havacılığı seviyesine ulaşan Kara Havacılık Okulu,Kr.Hvcl.Ok.ve Eğt.Mrk.K.lığı kuruluşuyla birlikte; sınıfının sahibi ve sorumlusu olarak icra ettiği görevlerin yanısıra ;gelecekteki Kr.Hvcl.Sınıfının şekillendirilmesi çalışmalarına hız vermiştir.

1995 yılında, ilk paket İHA (GNAT 750 uçakları ve sistemleri) envantere girmiştir.
1995’in Ekim ayında ilk sınıf okulu dergisi olan Kr.Hvcl. dergisi yayınlanmaya baÅŸlamıştır.
1996 yılında Helikopter Pilot Temel Kursunda kullanılmak üzere Amerika’dan AB-206 helikopteri alınmıştır.

(1996 AB-206 Helikopteri K.K.Envanterine Girdi)

Haziran 1997 tarihinde onaylanan kadro ile Kara Havacılık Okulu tümen seviyesine çıkartılmış ve ismi Kara Havacılık Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı olarak değiştirilmiştir.

OCAK 1999’da GNAT-750 uçaklarının geliÅŸmiÅŸ modeli olan 2 adet I-GNAT (Improved Gnat) hava aracı ve 2 Adet Ä°HA Simülatörü alınmıştır.

AÄžUSTOS 1999 tarihinde Kr.Hvcl.Okl.K.lığı Öğretim BaÅŸkanlığı baÄŸlı Ä°HA Kurulu Güvercinlik’te kurulmuÅŸtur.
Åžubat 1999’da Kara Havacılık sınıfına katılan ilk bayan pilotlar mezun olmuÅŸlardır.

Eylül 2000 tarihinde Kara Havacılığının ilk bayan helikopter pilotu Kara Havacılık saflarına katılmıştır.

2001 yılından itibaren 5 adet S-70A-28 DSAR Arama Kurtarma (AK) helikopteri envantere girmiştir.

(S-70A-28 DSAR)

25 Temmuz 2001 tarihinde Pilot Seçme Sistemi (PSS) envantere girmiştir.

2001 yılının Temmuz ayında Kr.Hvcl.dergisi kuÅŸe ve renkli baskılı olan yayın hayatına 20. sayısı ile son vermiÅŸ olup bundan sonraki sayıları “Özel sayı” adıyla ve siyah beyaz baskı olarak çıkmaya baÅŸlamıştır.

15 Ocak 2003 tarihinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Kr.Hvcl.Okl. ve EÄŸt.Mrk.K.lığında yerinde yapılan inceleme ve deÄŸerlendirme neticesinde, emeklilik ve istifa nedeniyle TSK’dan ayrılan askeri pilotların bilgi, tecrübe, uçuÅŸ saatleri ve aldıkları eÄŸitimlerin ICAO ve JAA programına uygun olarak kredilendirilip lisanslandırılması için ATP (A/H) Frozen CPL/IR (A/H) kursu açma yetkisi Kr.Hvcl.Okl. ve EÄŸt.Mrk.K.lığına verilmiÅŸtir.

Ocak 2003’den itibaren Fransa’dan alınan 4 adet AS-532 USAR helikopterleri AK Bl.lerine verilmiÅŸ ve önceden alınan 5 adet S-70 Sikorsky helikopterleri ile AK helikopter sayısı 9’a çıkmıştır.

2003 Yılında Envantere Giren S-532 USAR Helikopteri)

TEMMUZ 2003 tarihinde Kara Havacılık Okulu, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığına bağlanmıştır.

15 AÄŸustos 2003 Tarihinde Kara Havacılık Okulu ve EÄŸitim Merkez K.’lığı laÄŸvedilerek Kara Havacılık K.lığı kurulmuÅŸ ve direkt olarak Kara Kuvvetleri K.lığına baÄŸlanmıştır.

29 Mayıs 2004 tarihinde ilk defa uluslar arası bir ortamda 13 Pilot, 19 Teknisyen, 10 Uzman erbaş ve 18 erbaş/erden oluşan 60 personel ile Afganistan Türk Helikopter Birliği (ATHB) olarak, bir adedi J.Gn.K.lığından olmak üzere üç adet S-70 Sıkorsky helikopteri ile 15 ay süre ile Kabil Uluslararası Hava Alanında (KAIA) konuşlanmış ve Kabil operasyon sahasında uçuş görevleri icra etmiştir.

Afganistan Türk Helikopter Birliği (ATHB), uluslar arası Güvenlik ve Yardım Kuvveti (UGYK) (International Security and Asistance Force(ISAF)) harekat kontrolünde görev yapmıştır. Çok uluslu güç ortamında ilk kez gerçekleştirilen helikopter uçuş görevleri ile Kara Havacılığının geleceğine yönelik kazanımlar sağlamıştır.

Bu görevlerin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Kara Havacılığının tanıtımına büyük katkı sağladığı değerlendirilmektedir.

2004 yılında HELSİM Projesi, K.K.K.lığı envanterindeki S-70A Sikorsky, AS-532 Cougar, yeni tedarik edilecek olan Taarruz helikopterlerinin pilot temel, intibak, emercensi, tazeleme ve muharebe hazırlık eğitimlerinde kullanılacak simülatör ihtiyacını karşılamak üzere başlatılmıştır. Projenin 1 nci safhasının MART 2008 yılında tamamlanması planlanmaktadır.

Aralık 2004-25 Mart 2005 tarihinde helikopter pilotlarına uçak intibakı yaptırılan 1 nci Dönem Uçak Pilot İntibak kursu 6 helikopter pilotun katılımıyla, ilk kez Kr.Hvcl.Okl.K.lığında açılmıştır.

Mayıs 2006 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Kr.Hvcl.Okl.K.lığına SHY/JAR-66 ve SHY/JAR-147 yetki belgesi verilmiştir. Bu belge ile Kr.Hvcl.Okl.da teknisyenlere Avrupa standartlarında bakım eğitimi verildiği sivil havacılık otoritelerince onaylanmıştır.
Türk Kara Havacılığı eğitim seviyesi, imkan ve kabileyetleri açısından dünyadaki emsalleri arasında ilk üç içinde yer almaktadır.

(Visited 27 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.11.2007 tarihinde hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 4491 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Türk Kara Havacılığı | Kara Havacılık Okul Tarihçesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTaÅŸ devrinde insanlar nerede yaÅŸardı? Sonraki MakaleÄ°kinci Dünya Savaşı | Ä°kinci Dünya Savaşı'nın Sırları - Almanların Ä°nsanlar Ãœzerinde Yapmış OlduÄŸu Deneyler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz