Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Türk Birliği Nedir? | Atatürk’ün Türk Birliği Hakkındaki Vecizeleri – Türk Devletleri – Yapılan Çalışmalar


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 13.12.2008 tarihinde Hale tarafından, Büyük Türk Tarihi | Türk Kültürü - Gelenekler ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 1448 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Türk Birliği

Türk Birliği köken itibariyle Türk olan tüm ülke, özerk yönetim vb. devletleri tek çatı altında toplanmasıdır.


Fransız İhtilali (1789)’yle birlikte Avrupa’da ivme kazanan milliyetçilik fikirlerinin etkisi ve emperyalist devletlerin de kışkırtmasıyla, gayri müslim ve gayri Türk unsurların birer birer ayrılması, beraberinde, Osmanlı devlet idaresinde ve aydınlarda “Türk” kimliğinin daha açık dille ortaya konulması sonucunu doğurmuştur.

Türklerin yaşadığı coğrafya


Atatürk’ün Konu Hakkındaki Vecizeleri

Cumhuriyetin Kurucusu Atatürk;

“Bugün Sovyetler Birliği dostumuzdur, müttefikimizdir. Bu dostluğa ihtiyacımız vardır. Fakat yarın ne olacagını kimse bugünden kestiremez. Tıpkı Osmanlı gibi, tıpkı Avusturya-Macaristan gibi parçalanabilir, ufalanabilir. Bugün elinde sımsıkı tuttuğu milletler avuçlarından kaçabilirler. Dünya yeni bir dengeye ulaşabilir. İşte o zaman Türkiye ne yapacağını bilmelidir. Bizim dostumuzun idaresinde dili bir, inancı bir, özü bir kardeşlerimiz vardır. Onlara sahip çıkmaya hazır olmalıyız. Hazır olmak yalnız o günü susup beklemek değildir. Hazırlanmak lazımdır. Milletler buna nasıl hazırlanır? Manevi köprüleri sağlam tutarak.
Dil bir köprüdür…
İnanç bir köprüdür…
Tarih bir köprüdür…
Köklerimize inmeli ve olayların böldügü tarihimiz içinde bütünleşmeliyiz. Onların (soydaş Türk kardeşlerimizin) bize yaklaşmasını beklememeliyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gereklidir.”

24 Mart 1923 tarihli Time dergisinin kapağı

Atatürk’ün bu hususta bir başka vecizesi ise şöyledir:

“Türk Birliği’nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği’ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk’lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı.”


Türk Devletleri

1990 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan Cumhuriyetleri ortaya çıkmıştır. Rusya Federasyonu içerisinde ise Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Yakutistan, Tuva, Altay, Hakasya, Dağıstan, Çeçenistan, Taymir, Karaçay ve Balkar Özerk Cumhuriyetleri tesis edilmiştir. Moldova’da Gagauzya, Ukrayna’da Kırım Özerk Cumhuriyeti kurulmuştur. Çin Halk Cumhuriyeti’nde ise Doğu Türkistan özerk yapıya sahiptir. Türk Dünyası 250 milyonu bulan nüfusuyla Türkiye’nin sorumluluğu altındadır.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in bağımsızlığın ilanından sonra İstanbul’da yaptığı konuşma, Türk Cumhuriyetleri’nin bu beklentisini ve geleceğe yönelik umutlarını yansıtması bakımından son derece önemlidir:

“Ancak bahar sellerini ne kadar engellemeye, önüne bentler çekmeye çalışırsanız çalışın, su yine de kendi yolunu açacaktır. İşte tarih nehri ile de aynısı olmuş ve ‘soğuk savaş’ engelini yıkan tarih insanlık kanunlarıyla belirlenen esas yatağına dönmüştür… Halklarımız arasında karşılıklı anlayış ve güven duygusu oluştu. Dostluk etkili bir işbirliğinin en güvenilir garantisidir. Bu durum bizi umutlandırıyor.”

Yapılan Çalışmalar

* En son 11. Türk Devletleri Kurultayı Kasım 2007’de yapılmıştır.
* Karşılıklı öğrenci değişimi yoğun olarak devam etmektedir.
* Devletin desteklediği TÜDEV ve TİKA dernekleri kurulmuştur.
* Birçok özel dernek kurulmuştur.
* Ortak üniversiteler kurulmuştur.
* Çağdaş Türk Lehçeleri arasında alfabe birliği büyük oranda sağlanmıştır.
* Çağdaş Türk Lehçeleri sözlüğü tamamlanmıştır.
* Türk Dil Kurumu tarafından lehçeler arasında robot çeviri sistemi yapılmaktadır.
* Türk tarihi’nin Orta Asya’da daha etkin ve doğru şekilde öğretilmesi çalışmaları yapılmıştır.
* Moğolistan’daki anıtlar için ülkeler arası işbirliği kararı alınmıştır.
* Askeri İşbirliğine gidilmiştir.

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 13.12.2008 tarihinde Hale tarafından, Büyük Türk Tarihi | Türk Kültürü - Gelenekler ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 1448 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Türk Birliği Nedir? | Atatürk\'ün Türk Birliği Hakkındaki Vecizeleri - Türk Devletleri - Yapılan Çalışmalar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleVeda Hutbesi | Peygamber Efendimizin Veda Hutbesi Sonraki MakaleBüyük Osmanlı Tarihi Kronolojisi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz