Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Tüketici Hakları Ve Yeni DeÄŸiÅŸiklikler…! | Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun – Yönetmelilkler Ve Düzenlemeler – Tüketici KuruluÅŸları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 28.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 361 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Tüketici Hakları ve Yeni DeÄŸiÅŸiklikler…!

TÃœKETÄ°CÄ°NÄ°N KORUNMASI HAKKINDA KANUN
AMAÇ, KAPSAM, TANIMLAR


AMAÇ

Madde 1; Teoride geniÅŸ bir yelpazede deÄŸerlendirilen Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un amacı; ekonominin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak tüketicinin ekonomik çıkarlarını, saÄŸlığını ve güvenliÄŸi korumak, zararlarını tazmin etmek, aydınlatmak ve eÄŸitmek, çevresel tehlikelerden korumaya yönelik giriÅŸimleri düzenlemek, bu konudaki politikaların oluÅŸturulmasında yarar saÄŸlayacak gönüllü örgütlenmeleri teÅŸvik etmeye iliÅŸkin hususları düzenlemektir.

KAPSAM


Madde 2; Kanun, yukarıda belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü hukuki işlemi kapsar.

TANIMLAR

Madde 3; Bu Kanun’ un hazırlanması ve uygulanması sırasında sözü edilen bazı terimler;

a) Bakanlık; Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı,
b) Mal; Ticaret konusu taşınır eşya,
c) Hizmet; Bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan bedeni veya fikri faaliyet,
d) Standart; Türk Standardı,
e) Ãœretici; Kamu kurum ve kuruluÅŸları da dahil olmak üzere tüketiciye sunulmuÅŸ olan mal veya hizmetleri ya da bu mal veya hizmetlerin hammaddelerini ya da ara mallarını üretenler…
f) Satıcı; Kamu kurum ve kuruluÅŸları da dahil olmak üzere tüketiciye mal ve hizmet sunan gerçek veya tüzel kiÅŸiler…
g)Tüketici; Bir mal veya hizmeti özel amaçlarla satın alarak nihai olarak kullanan ve tüketen gerçek veya tüzel kiÅŸi…
h) Tüketici Örgütleri; Tüketicinin korunması amacıyla kurulan dernek, vakıf ve tüketim kooperatifleridir.

TÃœKETÄ°CÄ°NÄ°N KORUNMASI VE AYDINLATILMASI

Buna göre Kanun’ un tüketicilere saÄŸladığı yararlardan bazılarını aÅŸağıda bulabilirsiniz;


AYIPLI MAL VE HÄ°ZMETLER


Madde 4; Ambalajında, etiketinde veya kullanma kılavuzunda yer alan ya da satıcı tarafından vaad edilen nitelik ve niceliÄŸe aykırı olan, maddi, hukuki, ekonomik eksiklikler içeren mal ve hizmetler “Ayıplı Mal veya Ayıplı Hizmet” olarak kabul edilir.

Alınan hizmet ya da malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici, malı teslim aldığı tarihten itibaren 15 (on beş) gün içinde satıcı firmaya geri vererek, değiştirilmesini, ödediği bedelin iadesini veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirimini ya da ücretsiz olarak tamir edilmesini talep edebilir. Tüketici bu taleplerden herhangi birini tercihte serbesttir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür. Ayıplı maldan veya ayıplı malın neden olduğu her türlü zarardan dolayı tüketiciye karşı satıcı, bayi, acente, imalatçı, üretici ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Satılan malın ayıplı olduğunun bilinmemesi, bu sorumluluğu ortadan kaldırmaz.

Satılan malın ayıbı gizli ise veya ayıp tüketiciden bilinçli olarak gizlenmişse, satıcı söz konusu malın ayıbı nedeniyle 2 (iki) yıl süreyle sorumludur.

Ayıplı hizmetler hakkında da yukarıdaki hükümler uygulanır. Ancak, ayıplı hizmetin yeniden görülmesi imkansızlaşmışsa veya amaca aykırı sonuçlar doğuracak nitelikte ise, bedel iadesinde tüketicinin ayıplı hizmetten sağladığı fayda kadar indirim yapılır.

Satışa sunulan kullanılmış, tamir edilmiÅŸ ayıplı mal üzerine veya ambalajına tüketicinin rahatlıkla görebileceÄŸi ÅŸekilde “Özürlüdür” uyarısının konulması yasal zorunluluktur. Bu durum tüketiciye verilecek fatura, fiÅŸ veya satış belgesinde de gösterilir. Özürlü olduÄŸu bilinerek alınan mallar için herhangi bir hak talep edilemez.

SATIŞTAN KAÇINMA

Madde 5; Ãœzerinde “Numunedir” veya “Satılık DeÄŸildir” ibaresi bulunmayan mallar, ticari bir kuruluÅŸun vitrininde veya açıkça görülebilir herhangi bir yerinde teÅŸhir edilemez. Satıcı teÅŸhir ettiÄŸi malların satışından kaçınamaz.

Satıcı, bir mal veya hizmetin satışını, o mal veya hizmetin kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat veya süresi kadar satın alınması ya da başka bir malın veya hizmetin satın alınması koşuluna bağlı kılamaz.

TAKSÄ°TLÄ° SATIÅžLAR

Madde 6; Taksitli satışlarda tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeme hakkına sahiptir. Tüketici aynı zamanda birden fazla taksit ödemesinde bulunabilir. Bu durumda satıcı, ödenen miktara göre gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlüdür.

Taksitli satışlarda satıcı, aşağıdaki bilgileri yazılı olarak tüketiciye bildirmek ve taraflar arasında imzalanan sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek zorundadır.

a) Mal ve hizmetlerin peşin satış fiyatları,
b) Vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek toplam satış fiyatı,
c) Faiz miktarı, faizin hesaplandığı yıllık oran ve gecikme faizi oranı,
d) Ön ödeme tutarı,
e) Ödeme planı.

KAMPANYALI SATIÅžLAR

Madde 7; Gazete, radyo ve televizyon ilanı ile halka duyurularak düzenlenen kampanyalara iştirakçi kabul etmek suretiyle ve malın veya hizmetin bilahare teslim edilmesi veya yerine getirilmesi vaadiyle yapılan satışlarda, ilan ve taahhüt edilen mal ve hizmetlerin teslimatının zamanında yapılmaması, fiyat, nitelik ve miktarında anlaşmalara aykırı davranılması durumunda, satıcı, bayi, acenta, temsilci, imalatçı, üretici ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Kampanyalı satışlarda satıcı, yukarıda belirtilen bilgilere ek olarak, “Kampanya GiriÅŸ Tarihi” ve “Malın Ya Da Hizmetin Teslim Veya Yerine Getirilme Tarih Ve Åžekli” ne iliÅŸkin bilgileri de yazılı olarak tüketiciye vermekle yükümlüdür.

KAPIDAN SATIÅžLAR

Madde 8; İş yeri ve fuar gibi satış mekanları dışında, önceden bir anlaşma olmaksızın yapılan tecrübe ve muayene koşullu satışlardır.

Bu tür satışlarda; tüketici, 7 (yedi) günlük tecrübe ve muayene süresi sonuna kadar malı kabul veya hiçbir gerekçe göstermeden reddetmekte serbesttir. Satıcı almış olduğu bedeli, kıymetli evrakları ve tüketiciyi bu hukuki işlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgeyi, cayma bildiriminin kendisine iadeli taahhütlü mektup ya da noter aracılığı ile ulaşması veya bizzat teslim edilmesi tarihinden itibaren 10 (on) gün içinde tüketiciye iade etmekle ve 20 (yirmi) gün içinde de malı geri almakla yükümlüdür.

Taksitle yapılan kapıdan satışlarda ayrıca “Kampanyalı Satışlar” maddesi hükümleri de uygulanır.

KAPIDAN SATIŞLARDA SATICININ YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Madde 9; Kapıdan satışlarda satıcı, hazırladığı sözleÅŸme, fatura veya tesellüm makbuzu ile birlikte, en az 12 (on iki) punto siyah, koyu harflerle yazılmış “Tüketicinin hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin 7 (yedi) gün içinde malı reddederek alım, satım iÅŸleminden cayma hakkının varolduÄŸunu ve cayma ihbarının satıcıya bildirimi tarihinden itibaren 10 (on) gün içinde de, tüketicinin vermiÅŸ olduÄŸu bedelin, kıymetli evrakların ve tüketiciyi bu hukuki iÅŸlemden dolayı borç altına sokan her türlü belgenin satıcı tarafından iade edileceÄŸi” ni bildiren bir belgeyi; sahip olduÄŸu hakların kendisine anlatıldığını, cayma hakkının kendisine anlatıldığını, cayma hakkını açıklayan belgenin kendisine teslim edilip, satıcının açık adresinin bildirilmiÅŸ olduÄŸunu beyan eden ve tüketici tarafından da imzalanmış olan bir tutanak karşılığında tüketiciye vermekle yükümlüdür.

TÃœKETÄ°CÄ° KREDÄ°SÄ°

Madde 10; Tüketicilerin banka veya benzeri finans kurumlarına bir mal veya hizmetin satın alınması amacıyla, tüketici kredisi almak için başvurmaları durumunda, banka veya finansman kuruluşları ile tüketiciler arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve bu sözleşmenin bir nüshasının da tüketiciye verilmesi zorunludur. Taraflar arasında imzalanan sözleşmede öngörülen kredi şartları, sözleşme süresi içersinde tüketici aleyhine değiştirilemez.

Sözleşmede;

a) Faizin hesaplandığı yıllık oran,
b) Ödeme tarihleri, ana para, faiz, fon ve diğer masrafların ayrı ayrı belirtildiği ödeme planı,
c) Tüketici Kredisi tutarı,
d) Faiz ve diğer unsurlarla birlikte toplam borç tutarı,
e) Ä°stenecek teminatlar,
f) Gecikme faizi oranı,
g) Borçlunun temerrüde düşmesinin hukuki sonuçları,
h) Kredinin vadesinden önce kapatılmasına ilişkin şartlar aranır.

Banka veya finans kurumlarının, tüketici kredisini belli bir mal veya hizmetin satın alınması ya da belirli bir satıcı ile yapılacak hukuki işlem koşulu ile vermeleri durumunda bunlar, satılan mal veya hizmetin ayıbından ötürü tüketiciye karşı satıcı ile müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.

SÃœRELÄ° YAYINLAR

Madde 11; Süreli yayınlara abone olan tüketiciler, abonelik sözleşmesinde yer alan fiyat ve niteliğe ilişkin konular aykırı davranılması hallerinde, abone işlemlerini yapan sorumlu kişiye ya da yayın kurumuna isteklerini yazılı olarak (iadeli taahhütlü veya noter kanalıyla) bildirmek suretiyle aboneliklerine tek taraflı olarak son verebilirler. Yayıncı abone ücretinin geri kalan kısmını hiçbir kesinti yapmaksızın 15 (on beş) gün içinde iade etmekle yükümlüdür.

Tüketicinin aboneliğine son verme isteği; yazılı bildirimin satıcıya ulaştığı tarihten itibaren günlük yayınlarda 15 (on beş) gün, haftalık yayınlarda 1 (bir) ay, aylık yayınlarda 3 (üç) ay sonra yürürlüğe girer. Daha uzun süreli yayınlarda ise, bildirimden sonraki ilk yayını müteakiben yürürlüğe konulur.

(Ek: 15/01/1997 – 4226/1 md.) Süreli yayın kuruluÅŸlarınca düzenlenen ve her ne amaç ve ÅŸekilde olursa olsun, bilet, kupon, iÅŸtirak numarası, oyun, çekiliÅŸ ve benzeri yollarla süreli yayın dışında ikinci bir ürün verilmesinin taahhüt edildiÄŸi kampanyalarda; kitap, dergi, ansiklopedi, afiÅŸ, bayrak, poster, sözlü veya görüntülü manyetik bant ya da optik disk gibi süreli yayıncılık amaçlarına aykırı olmayan kültürel ürünler dışında hiçbir mal ya da hizmetin taahhüdü ve dağıtımı yapılamaz. Her halükârda bu mal veya hizmetin piyasa deÄŸeri, tüketicinin ilgili kampanya süresince yayını satın almak için ödediÄŸi toplam bedelin %50′ sini aÅŸamaz ve bu ÅŸekildeki kampanyaların süresi 60 (altmış) günü geçemez. Kampanya konusu mal ve hizmet bedelinin bir bölümünün tüketici tarafından karşılanması, bu mal veya hizmetin ikinci ürün sayılmasına engel deÄŸildir.

(Ek: 15/01/1997 – 4226/1 md.) Kampanya süresince, süreli yayının satış fiyatı, ikinci ürün olarak verilmesi taahhüt edilen mal veya hizmetin yol açtığı maliyet artışı nedeniyle arttırılamaz. Kampanya konusu mal veya hizmet taahhüdü ve dağıtımı bölünerek yapılamayacağı gibi, bu mal veya hizmetin ayrılmaz ya da bütünleyici parçaları da ayrı bir kampanya konusu haline getirilemez.


ETÄ°KET

Madde 12; Ticaret konusu olan ve perakende satışa sunulan malların ambalajlarının veya kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde o malın menşei, cinsi ve fiyatı hakkında bilgileri içeren etiket konulması zorunludur.

GARANTÄ° BELGESÄ°

Madde 13; İthalatçı veya imalatçı firmalar, ithal ettikleri veya ürettikleri sanayi malları için garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Garanti belgesinin onaylanarak tüketiciye verilmesi sorumluluğu, tüketicinin malı satın aldığı satıcı, acente, bayii ya da temsilciliklere aittir. Garanti süreleri malın teslim alındığı tarihten itibaren başlar ve asgari 1 (bir) yıldır. Garanti belgelerinde, satın alınan mala ilişkin faturanın tarih ve sayısı ile bandrol ve seri numarası bulunması zorunluluğu vardır.

Satıcı, garanti kapsamındaki malların, garanti süresi içinde, gerek malzeme ve işçilik gerekse montaj hatalarından dolayı arızalanması halinde malı işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli ya da başka herhangi bir ad altında hiçbir ücret talep etmeksizin tamir ile yükümlüdür.

Garanti süresi içersinde sık sık arızalanan maldan yararlanamamanın süreklilik arz etmesi veya tamiri için gereken azami sürenin aşılması hallerinde tüketici, malın ücretsiz olarak yenisi ile değiştirilmesini satıcıdan talep edebilir. Satıcı bu talebi reddedemez. Tüketicinin bu talebine karşı satıcı, bayi, acente, imalatçı ve ithalatçı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.

TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU

Madde 14; Sanayi mallarından ithal edilmiş olanların, bakım, onarım ve kullanılmasına ait tanıtma ve kullanım kılavuzlarının aslına uygun Türkçe çevirileriyle, yurt içinde üretilenlerin bakım, onarın ve kullanılmasını gösterir Türkçe tanıtım ve kullanım kılavuzlarıyla birlikte satılması zorunludur.

SERVÄ°S HÄ°ZMETLERÄ°

Madde 15; Ä°thalatçı veya imalatçılar sattıkları sanayi malları için, o malın Bakanlık’ ça tespit ve ilan edilen kullanım ömrü süresince bakım, onarım ve servis hizmetlerini yürütecek istasyonları kurmak ve yeterli teknisyen kadrosu ile yedek parça stoku bulundurmak zorundadırlar.


TÄ°CARÄ° REKLAMLAR VE Ä°LANLAR

Madde 16; Ticari reklam ve ilanların yasalara ve genel ahlaka uygun, dürüst ve doğru olmaları esastır. Tüketiciyi aldatıcı, yanıltıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, tüketicinin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve özürlüleri istismar edici reklamlar ve ilanlar yapılamaz.

REKLAM KURULU

Madde 17; Ticari reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkeleri belirler. Belirlenen bu ilkeler doğrultusunda ticari ilan ve reklamları inceler. İnceleme sonucuna göre 16. madde hükümlerine aykırı hareket edenleri cezalandırır, söz konusu reklam ve ilanların yayınlanmasını durdurur veya düzeltilmesi hususunda Bakanlığa öneride bulunur.

ZARALI VE TEHLÄ°KELÄ° MAL VE HÄ°ZMETLER

Madde 18; Tüketicinin kullanımına sunulan mal ve hizmetlerin kişi ve çevre sağlığına zararlı veya tehlikeli olabilmesi durumunda, bu malların emniyetle kullanılabilmesi için üzerine veya ekli kullanım kılavuzlarına, bu durumla ilgili açıklayıcı bilgi ve uyarılar açıkça görülebilecek şekilde konulur veya yazılır.


KALÄ°TE DENETÄ°MÄ°

Madde 19; Bakanlık, tüketicinin can ve mal güvenliÄŸi ile fizik ve çevre saÄŸlığına ve bu konularda bilgilendirilmesine iliÅŸkin, standardına göre veya standardı yoksa standarda esas teÅŸkil etmek üzere belirlenecek özelliklere göre yapılacak kalite denetim ile mal, hizmet ve tesislerin belgelendirilmesi hakkındaki usul ve esasları, Türk Standartları Enstitüsü’ nün görüşünü alarak tespit ve ilanla görevlidir.

Ancak 2634 sayılı Turizmi TeÅŸvik Kanunu uyarınca Turizm Bakanlığı’ ndan belgeli ve belgelendirilecek tesisler bu uygulamadan muaftır.

TÜKETİCİNİN EĞİTİLMESİ

Madde 20; Tüketicinin eÄŸitilmesi konusunda her derecedeki okulların ders programlarına Milli EÄŸitim Bakanlığı’ nca gerekli ilaveler yapılır.

Tüketicinin eÄŸitilmesi ve aydınlatılması için kitap, dergi ve broşür çıkarılmasına ve tüketicinin bilinçlendirilmesi için radyo ve televizyonlarda programlar düzenlenmesine iliÅŸkin usul ve esaslar, Tüketici Konseyi’ nin önerisi ile Bakanlık’ ça tespit ve ilan olunur.

TÃœKETÄ°CÄ° KURULUÅžLARI

TÃœKETÄ°CÄ° KONSEYÄ°

Madde 21; Tüketicinin sorunlarını, ihtiyaçlarının ve çıkarlarının korunmasına iliÅŸkin gerekli tedbirleri araÅŸtırmak, sorunların tüketici lehine çözülmesi için alınacak tedbirlerle, bu Kanun’ un uygulanmasına yönelik tedbirlere dair görüşleri ilgili mercilere iletmek amacıyla, Bakanlığın koordinatörlüğünde bir “Tüketici Konseyi” kurulur.

TÃœKETÄ°CÄ° SORUNLARI HAKEM HEYETÄ°

Madde 22; Bakanlık, il ve ilçe merkezlerinde, tüketiciler ile satıcılar arasında çıkan uyuÅŸmazlıklara çözüm bulmak amacıyla belediyelerle koordineli olarak, en az bir “Tüketici Sorunları Hakem Heyeti” oluÅŸturmakla görevlidir.

Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ nin vereceÄŸi kararlar, Tüketici Mahkemeleri’ nde delil olarak ileri sürülebilir. UyuÅŸmazlık konusu mal veya hizmet bedelinin, o dönem için tespit edilen bedeli geçmemesi durumunda, bu heyetlerce verilmiÅŸ bir karar olmaksızın Tüketici Mahkemeleri’ ne baÅŸvurulamaz.

25. maddede cezai yaptırıma baÄŸlanmış hususlara iliÅŸkin uyuÅŸmazlıklar, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri’ nin görev ve yetkileri kapsamının dışındadır.

CEZALARDA YETKÄ°, Ä°TÄ°RAZ VE ZAMANAÅžIMI

Madde 26; Bu kanunda düzenlenen her türlü para cezası idari niteliktedir. Bu cezalara karşı tebliÄŸ tarihinden itibaren en geç 7 (yedi) gün içinde yetkili Ä°dare Mahkemesi’ ne itiraz edilebilir. Ä°tiraz, idarece verilen cezanın yerine getirilmesini durdurmaz ve zaruret görülmeyen hallerde evrak üzerinde inceleme yapılarak en kısa sürede sonuçlandırılır. Ä°tiraz üzerine Ä°dare Mahkemesi’ nce verilen kararlar kesindir.

Bu Kanun’ da düzenlenen idari para cezalarının ödenmesine iliÅŸkin cezai zamanaşımı süresi 1 (bir) yıldır. Zamanaşımı süresi, bu Kanun hükümlerine aykırı fiilin iÅŸlendiÄŸi tarihte baÅŸlar.

Sürekli veya tekrarlana ihlaller söz konusu ise süre, ihlalin sona erdiği ya da en son tekrarlandığı günden itibaren başlar. Karar aleyhine yargı yoluna başvurulmuş olması tahsil zamanaşımını keser.

Cezalar, cezayı vermeye yetkili merci tarafından 7 (yedi) gün içinde ilgilinin mensup olduğu meslek kuruluşuna bildirilir.

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER

DENETÄ°M

Madde 27; Bu Kanun’ un uygulanmasında, Bakanlık müfettiÅŸleri ve kontrolörleri ile Bakanlıkça ve belediyelerce görevlendirilecek personel; fabrika, maÄŸaza, dükkan, ticarethane, depo, ambar gibi her türlü mal konulan, satılan veya hizmet sunulan yerlerde denetleme, inceleme ve araÅŸtırma yapmaya yetkilidirler.

Bu Kanun’ un kapsamına giren hususlarda yetkili, görevli kiÅŸi ve kuruluÅŸlara her türlü bilgi ve belgelerin doÄŸru olarak gösterilmesi, asıl ve onaylı kopyalarının verilmesi zorunludur.

LABORATUAR

Madde 28; Bakanlık, bu Kanun’ un uygulanması için laboratuarlar kurabilir veya Bakanlık’ ların kurulu laboratuarlarından faydalanabilir. Kalite kontrolü yapacak resmi ve özel kuruluÅŸ laboratuarlarında bulunması gereken asgari teknik özellikleri, ilgili Bakanlıklar ile müştereken tespit ve ilanla görevlidir.

Bakanlıkça yapılan denetimler sırasında alınan numunelerin tahlilleri resmi veya özel kuruluş laboratuarlarında yaptırılabilir. Tahlil sonuçlarının standartlara aykırı çıkması halinde, buna ilişkin tün giderler üretici kişi veya kuruluş tarafından ödenir.

ÖDENEK

Madde 29; Bu Kanun ile kurulan Tüketici Konseyi, Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Reklam Kurulu’ nun kuruluÅŸ ve çalışmalarına iliÅŸkin masraflar ile sair harcamalar, Bakanlık bütçesine konulacak ödenekten karşılanır.

DÄ°ÄžER HÃœKÃœMLER

Madde 30; Bu Kanun’ da hüküm bulunmayan hallerde genel hükümler uygulanır.

YÖNETMELİKLER VE DÜZENLEMELER

Madde 31; Bu Kanun’ da öngörülen yönetmelikler, Kanun’ un yayımı tarihinden itibaren 1 (bir) yıl içinde ilgili kamu kuruluÅŸları, mesleki üst kuruluÅŸlar ve tüketici örgütlerinin görüşleri alınarak Bakanlık’ ça çıkarılır.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 28.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 361 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Tüketici Hakları Ve Yeni Değişiklikler...! | Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Yönetmelilkler Ve Düzenlemeler - Tüketici Kuruluşları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakalePeygamber Efendimizin Hayatı | Hazret-i Zeyneb bint-i Huzeyme (r.a) Sonraki MakaleTürkçesi Varken | Neden Türkçesi Varken Kullanmıyoruz - Dilimize Sahip Çıkalım

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz