Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Tıklanan Fatiha’nın sevabı olur mu?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.09.2007 tarihinde zeynep tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 481 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Tıklanan Fatiha’nın sevabı olur mu?

Bir internet sitesi var, tıklıyorsun; Oruç Baba, Merkez Efendi ve Eyüp Sultan Hazretleri gibi ermiÅŸ ve velilerin ‘türbe görüntüleri’ geliyor ekrana. Açıyorsun ellerini Fatiha okuyorsun…


Nihal Bengisu Karaca’nın haberi

Tanrı’ya yazılmış mektupları ne yapacağını bilemeyen posta idarelerinin dilemması, bazı filmlere konu bile olmuÅŸtur, hakeza Tanrı’nın yetkilerine geçici olarak sahip olan Tom Shadyac karakteri ‘Bruce Almighty’, en çok duaları ‘arÅŸivlemekte’ zorlanmıştı da gülmüştük. Åžimdi, mizah dozu düşük ama bir hayli ‘güldürükçü’ olan bir enstantane geliyor sahneye, gerçek hayattan, Türkiye’den.

Bir internet sitesi var, tıklıyorsun; Oruç Baba, Merkez Efendi ve Eyüp Sultan Hazretleri gibi ermiÅŸ ve velilerin ‘türbe görüntüleri’ geliyor ekrana. ‘Fatiha gönder’ komutu eÅŸliÄŸinde. (www.fatihagonder.tr.gg) Fatiha okumak için fotoÄŸraflara bakmaya ihtiyaç duyulması, Hıristiyanlar’ın ettikleri ibadetin içine sinmesi için bu eylemi mutlak surette haç, Ä°sa ya da Meryem ikonaları ile eÅŸleÅŸtirme ihtiyaçlarını hatırlatıyor. Ama Allah var, Müslüman dünya abdest aldırma makinesinden dijital Kur’an’a ve zikirmatik’ e kadar birçok yeni icat ve arayışa yelken açarken, Hıristiyan dünyadan bu nevi haberler çalınmıyor kulağımıza. Biz olsak, ‘günah çıkartan dijital haç’ i, ya da ‘tıkla, Korintiller cebine gelsin’i çoktan dolaşıma sokmuÅŸ olurduk. Dini teknolojik ‘arayüzler’ ile yaÅŸama iÅŸinde ÅŸaşırtıcı derecede hevesli çıktık.


‘Aracılar’ iÅŸinde zaten pek sıkıydık. Ä°slam, Allah’a yakarmak ve affedilrnek için ‘aracılara’ ihtiyaç olmaelığını defaatle hatırlatan bir din olduÄŸu halde. Aracıların bir iken ikiye, ÅŸimdi de üçe Çıkmış olması gibi bir durum ile karşı karşıyayız bu türbe iÅŸinde. Yani mübarek bir zatın ismi anı1arak, ÅŸefaati istenerek dua etmek vardı (aracı!), mübarek zatın
cesedinin üzerine dikilen mezarlık ve türbe kompleksi, mübarek zatın isminin ve kimliÄŸinin de önüne geçti (aracı2) Ä°nsanlar ‘o muhterem kiÅŸi neden bu kadar muhterem olmuÅŸ’un bilgisine sahip olmayı dışlayarak taşın-türbenin somut varlığına doÄŸru el açmanın mühim olduÄŸuna inanır oldu. Åžimdi ise o taÅŸ, beton türbe konseptinin aracılık iÅŸlevine ‘fotoÄŸrafı’ da eklendi (aracı 3). Ä°nternete gir, türbeyi tıkla.

Velilerden ÅŸefaat (öte dünya beklentileri için yardım, manevi destek) beklenmesi, dini kaynakların bir kısmına göre hiç de itibar edilebilir bir tutum deÄŸildir. Yine de türbe ziyaretlerinin batıl itikat ya da hurafe kapsamına alınmasından yana deÄŸilim. Bir ÅŸeyin belirli bir yaygınlık kazanması ve kültüre dönüşmesinde bir lahzada akla gelmeyecek pek çok dinamik vardır. Manevi donanımının yüksek olduÄŸu konusunda belirli bir kanı uyandırmış kimselere saygıda kusur etmek, o kiÅŸileri hatırlamak ve hatıralarını yaÅŸatmak ‘kültürümüz’ün bir parçasıdır. Zira hatıraları yaÅŸatıldığı zaman sözleri ve davranışları da önemli olur; bir damar olarak toplumsal hayatta var olmaya devam eder. Öte yandan bu ziyaretler ve orada sergilenen tutumlar velev ki hurafe sayılacak olsunlar; bir insanın bir Allah dostunu Allah’ın da rızasını kazanmak için ziyaret etmeye azmederek sarf ettiÄŸi çaba Allah katında önem ve deÄŸer arz edebilir. Ä°ÅŸin püf noktası orada yatıp yatmadığı bile belli olmayan bir velinin türbesi deÄŸildir de, ÅŸimdi Ramazan dolayısıyla hınca hınç dolu olan yerlerde ezilmeyi, itilmeyi, kakılmayı; o yere ÅŸehrin en uç noktasından otobüslerle gelmeyi göze almaktır diye düşünürüm hep. Bir ÅŸeyi ibadete dönüştüren niyet ve emektir çünkü.

Tam da bu nedenle oturduÄŸun yerden ‘fatiha gönder’ butonu tıklamayı, inanç ve maneviyatın kültürdeki izdüşümlerini dahi teknolojinin saÄŸladığı konfora üleÅŸtirme eÄŸilimini buruk bir ürküntüyle karşılıyorum. Ah nerede o rengarenk çaputlarıyla video kliplerimize ilham veren sürreel aÄŸaçlar, adak çalıları … Duygusallığı içinde merak da ediyorum. Bu fatiha gönder.com’ların hac sürümü de Çıkar mı? Ä°nternetten hacca baÄŸlanıp, ‘ilk tavaf için tıkla’ butonuyla havaya girip, kendini ‘yarım hacı’ sıfatıyla adlandırmalar da kolaya biner mi? Bizim yerimize ‘havaya giren’ robotlar da icat edilir, robotuyla gömülrnek isteyen Müslümanlar fetva arayışına girer mi? Ah Douglas Adams neredesin?

(Aktüel)

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.09.2007 tarihinde zeynep tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 481 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Tıklanan Fatiha\'nın sevabı olur mu? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Ä°catlar ve KeÅŸifler] Sabun Sonraki MakaleYaÅŸamaya Dair - I

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz