Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

TaÅŸ Mescid – Cemaleddin Ferruh Darülhadis’i | Çankırı’da Selçuklu Dönemi’nden Kalma En Önemli Yapıdır


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 17.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 1689 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Taş MescidCemaleddin Ferruh Darülhadis’i

Çankırı’da Selçuklu Dönemi’nden kalma en önemli yapıdır.


Selçuklu Hükümdarı 1. Alaaddin Keykubat’ın Çankırı Atabey’i olan Cemalettin Ferruh tarafından 1235 yılında şifahane olarak yaptırılmıştır. 1242 de Darül-hadis eklenmiştir.


1892 de Mevlevihane Şeyhi Nuri Dede tarafından üç hücre ,semahane ve bir a det şeyh dairesi yaptırılmıştır. 1926 Yılında Nuri Dede- nin yaptırdığı kısımlar tekke ve zaviyelerin kapatılması nedeniyle yıktırılmıştır.Günümüze mescit ,türbe ve sonradan eklenen Darülhadis kısmı gelebilmiştir. Hastane kısmı tamamen yıkılmıştır.

Hastane olarak yapılan Taş mescit , Darülşifa , Darülhadis , Darülafiye ve Şifahane olarak bilinir. Darülşifa Moloz taştan yapıldığı için günümüze kadar gelememiştir. Darül- hadis kısmı kesme taştan yapılmış,taş duvarlar kalın olup, kapı süslemelerinin sanat değeri yüksektir. İki katlı ,dışardan iki duvar ve bir köşe kulesi ile desteklenmiş, kesme taştanyapılmıştır.Selçuklu taş işçiliğinin tipik örneklerindendir.

TIP VE ECZACILIK SEMBOLÜ

Yapının plastik sanatlar bakımından önemi ise, üzerinde yer alan iki adet figürlü parçadan meydana gelmektedir. Bunlardan biri sürekli yayınlara konu olmuÅŸ ve üzerinde durulmuÅŸtur. 100×25 cm ebatlarındaki bu kabartmanın özelliÄŸi, gövdeleri birbirine dolanan iki ejder (yılan) motifidir. Ejderlerin baÅŸları birbirine karşılıklı gelecek ÅŸekilde biçimlendirilmiÅŸtir. Günümüzde “Tıp Sembolü” olarak kullanılan kabartmanın orjinali kaybolmuÅŸ olup aslına uygun olarak yaptırılan yenisi yerine konulmuÅŸtur.

Halk arasında su içen yılan olarak da isimlendirilen ikinci parça diÄŸerinin aksine alçak kabartma ÅŸeklinde olmayıp baÅŸlı başına bir heykel görünümündedir. Darulhadis’te kullanılan gözenekli taÅŸtan yapılmış olan parça kupa ÅŸeklinde olup gövdesine bir yılan sarılmakta ve üst kısmında uzantı yaparak sonuçlanmaktadır. Bu motif ise günümüzde “Eczacılık Sembolü” olarak kullanılmakta ve halen Çankırı Müzesi’nde sergilenmektedir. Cemalettin Ferruh’un yakınları ile birlikte mezarları TaÅŸ mescit’tedir.


(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 17.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 1689 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Taş Mescid - Cemaleddin Ferruh Darülhadis’i | Çankırı\'da Selçuklu Dönemi\'nden Kalma En Önemli Yapıdır orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleEl Yazmaları | Kandilli Rasathane'sindeki El Yazmaları Koleksiyonu - Ä°slam Dünyasının Astronomi Matemetik Ve CoÄŸrafya'ya Işık Tutan El Yazmaları.. Sonraki MakaleKurtuluÅŸ Vapuru | Türkiye 2. Dünya Savaşı Sırasında Alman Ä°ÅŸgali Altındaki Yunanlılara Yardım Eli Uzatan Tek Devletti

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz