Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Streptococcus Mutans | İnsan Ağız Boşluğunda Bulunan Diş Çürüğünün Oluşumunda Önemli Bir Etken Olan Bakteri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 12.09.2012 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 66 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Streptococcus Mutans

Streptococcus mutans çoğunlukla insan ağız boşluğunda bulunan gram-pozitif, fakültatif anaerobik bir bakteridir ve diş çürüğünün oluşumunda önemli bir etkendir.


Streptococcus Mutans

Mikroorganizma ilk kez 1924’te Clarke tarafından tanımlanmıştır.


Bilimsel Sınıflandırma

Streptococcus mutans insan dişlerindeki çürüklerin oluşumunda birincil derecede etkili olan gram-pozitif bir bakteridir. Gram pozitif bakteriler Gram boyamasında koyu mavi veya mor renkte boyanmaktadır. Bu durum, gram negatif bakterilerinin hücre duvarlarının mor boya kristallerinin tutamamasının tersine gram-pozitif bakterilerin hücre duvarlarının bu fiziksel özelliği taşımasına bağlıdır. Streptokok lar, Firmicutes bölümüne ve laktik asit bakteri grubuna bağlı olan halka şekilli bir gram-pozitif bakteri cinsidir. İnsan ağız florasının bir öğesi olan S. mutans, büyük oranda diş çürüğünün ana etyolojik etkeni olarak kabul edilmektedir.

Ağız boşluğu içindeki şartlar uç noktalarda hareket edecek kadar çok değişken ve karmaşıktır. Bu nedenden dolayı, ağız boşluğunda yaşamaya devam edebilmek için, S. mutans, çok keskin çevresel değişimlere ve farklı toksik maddelere karşı dayanabilmelidir. Ne var ki, çürük yapıcı bu patojenin hayatta kalabildiği ve böylesi uç çevresel şartlar altında çoğalmaya devam edebildiği mekanizmalar bu konuyla ilgili çok az araştırma yapıldığı için büyük oranda bilinmemektedir.

Ekoloji

Oral streptokok ların 25 türü ağız boşluğunda yaşamaktadır. Her tür, farklı ağız bölgesinde koloni kurmak, rekabet içinde olduğu bakterilerle değişen koşullarda mücadele edebilmek ve dış saldırılar karşısında hayatta kalmak için farklı özgün özellikler geliştirmiştir. Mikrobik biotadaki dengesizlikler ağız hastalıklarına neden olabilir. Özel şartlar altında, komensal streptokoklar hastalık yapan ve konakçıya zarar veren fırsatçı patojenlere dönüşebilir. Ağızdaki streptokoklar arasında hem zararsız hem de zararlı bakteriler vardır.

Streptococcus mutans diÅŸ çürüğüne eÅŸlik eden en önemli bakteridir. Bu karmaşık bakterinin taksonomisi henüz deneme aÅŸamasındadır. 1970 yılında yapılan bir çalışmada ağız boÅŸluÄŸundaki toplam streptokokların % 39’unu oluÅŸturan s.mutans’ın çoÄŸunlukla diÅŸteki çürük alanlarında ve çatlaklarda olduÄŸu bulgulandı. Daha az sayıda S.mutans’ın ise yanak yüzeyinde (% 2-9)olduÄŸu gösterildi.


Diş çürüğündeki rolü

DiÅŸ yüzeyinin ilk yerleÅŸimcileri en yüksek oranda Neisseria spp. ve S. mutans’ı da içeren Streptokoklardır. Bu öncü türlerin sayısının artması ve metabolizmaları, diÅŸ bakteri plağını oluÅŸturacak daha etkili organizmaların onlardan sonra buraya yerleÅŸmesine neden olacak ÅŸekilde ortamın ÅŸartlarını (Ör:pH, birlikte kümelenme,substrat varlığı vb.) deÄŸiÅŸtirmektedir. S. mutans, S. sobrinus ile sukroz’u Glukansükraz enzimi ile laktik aside dönüştürerek diÅŸ çürüğünde büyük bir rol oynar. Bu süreç ile ağız içinde oluÅŸan bu asidik ortam, çürük için elveriÅŸli olan yüksek düzeyde mineralize olmuÅŸ diÅŸ minesinin meydana gelmesinin nedenidir.

(Visited 11 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 12.09.2012 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 66 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Streptococcus Mutans | İnsan Ağız Boşluğunda Bulunan Diş Çürüğünün Oluşumunda Önemli Bir Etken Olan Bakteri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDış Gebelik Nedir? | Tedavi Yöntemleri Sonraki Makale7-14 Ocak Beyaz Baston Körler Haftası - Görme Özürlüler Günü | Beyaz Bastonun Öyküsü

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz