Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Spor Yaparken Gözlere Dikkat! -Prof. Dr Nilüfer Alpaslan


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.03.2009 tarihinde Esesli tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 1496 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Spor Yaparken Gözlere Dikkat!

Soğuk havada yapılan spor göz sağlığınızı bozabilir


Kuru ve soğuk hava koşullarında spor yapan kişilerde gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomların kuru göz hastalığını işareti

Kışın en çok tercih edilen spor dalının kayak olduğunu, ancak kayağın özellikle göz sağlığı açısından önemli tehlikeler içerdiğini .

Kuru hava ve rüzgarın ”kuru göz hastalığını” tetikleyerek göz saÄŸlığını olumsuz yönde etkilediÄŸine iÅŸaret eden Alpaslan, açıklamasında ”Kuru ve soÄŸuk hava koÅŸullarında spor yapan kiÅŸilerde gözde yanma, batma, kızarıklık ve bulanık görme gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Bu belirtiler çok yaygın olduÄŸu halde farkında olmadığımız kuru göz hastalığını iÅŸaret edebilir”


Halk dilindeki ”göz kuruluÄŸunun” tıp dilinde ”keratokonjunktivitis sicca” denen hastalık olduÄŸunu ve bunun da gözyaşı üretiminin azalmasıyla ortaya çıktığını belirtti. ”Gözyaşı, gözün saÄŸlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissetmemizi saÄŸlar. Bazı insanlarda gözyaşı üretimi azalır veya üretilen gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelir. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık ‘kuru göz’ olarak bilinir” görüşünü dile getiren Alpaslan, gözlerin göz yüzeyini korumak için kesintisiz bir gözyaşı tabakasına gereksinim duyduÄŸunu ve buna da ”gözyaşı filmi” dendiÄŸini

”DoÄŸal gözyaşı filmi, kornea üstünde saÄŸlıklı bir göz yüzeyi yaratmasına ve gözün tamamını kayganlaÅŸtırmasına ek olarak, enfeksiyonla savaÅŸma iÅŸlevi görür, önemli beslenme saÄŸlar ve net görüş için hayati öneme sahiptir. Uzun süreli gözyaşı üretimi azaldığı zaman, gözün ön kısmında kalıcı hasar ve skar (yara izi) oluÅŸumu ihtimali ortaya çıkar. Ciddi bir göz kuruluÄŸu durumunun zaman içinde tedavi edilmediÄŸi vakalarda, enfeksiyon riskinde artış ve görmede ciddi bozulma meydana gelir.

Suni gözyaÅŸları, kuru göz hastalığının baÅŸlıca tedavi yöntemidir. Dünya çapında birçok suni gözyaşı bulunmaktadır ve aralarındaki farklılıklar, içerdikleri etken maddeye ve ambalajına göre deÄŸiÅŸir. Suni gözyaÅŸları sadece göz yüzeyini yıkayıp uzaklaşırken, kronik kuru göz hastalarında suni göz yaşı tedavisi tek başına yeterli olmamaktadır. Bu hastalarda gözyaşı üretimi ile gerekli dokularda etkisini göstererek, kiÅŸinin doÄŸal gözyaşı yapımını arttıran ilaçlar kullanılır.”

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr Nilüfer Alpaslan

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.03.2009 tarihinde Esesli tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 1496 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Spor Yaparken Gözlere Dikkat! -Prof. Dr Nilüfer Alpaslan orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDünya Eczacılık Günü | 14 Mayıs - Mektebi Tıbbiyei Adliyei Åžahane Sonraki MakaleKulak Çınlaması Nedir? | Sebepleri - Kulak Çınlamasının DiÄŸer Sebepleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz