Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Sosyoloji] EÄŸitim Sosyolojisi Nedir? | EÄŸitimsel Toplum Bilimi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 20.12.2007 tarihinde hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2707 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


EÄŸitim Sosyolojisi Nedir?

Kavramlar üzerine


Eğitimden Bahsedildiğinde, Genellikle, Eğitim Işine Eğitimci Ve öğrenci Olarak Katılanlar; öğretmenler Ve öğrenciler, çocuklar Ve Gençler, Anaokulu öğretmen Ve Bakıcıları, çıraklar Ve Ustalar, Anne-babalar Ve Okul Yöneticileri Vs. Akla Gelir. Yâni Eğitim Deyince Ilk Akla Gelen,eğitici Ile Eğitilenler Arasındaki Kişisel Ilişkilerdir. Daha Açık Bir Söyleyişle; öğretmen Ili öğrenci Arasındaki Karşılıklı Ilişkilerin şekli Ve Izleri, çocuk Gelişiminin Ortaya çıkardığı Ihtiyaçlar, Eğitsel Ilişkinin Meydana Geldiği Okul Ve çevre Ortamı, Eğitime Etki Eden çevre Faktörleri, çocukların Tecrübe Kazanmaları Ve Yetenekleri, Eğiticinin Pedagojik Hedefleri, Kullanılan Eğitim Araç Ve Metodları Ile Ilgileniriz.

EÄŸitim, Toplumun Sosyal Kurumlarından Bir Tanesidir. Her çocuk Belirli Bir Aile Içinde DoÄŸar, Belirli Bir Sosyal Tabakanın Dilini Ve Görgü Kurallarını öğrenir, Bir Köy Veya ÅŸehir Ortamında Büyür, Ilkokulda Ve öğretim Sisteminin DiÄŸer Okullarında Okur. Küçük çocukluk YaÅŸlarından Itibaren çeÅŸitli ArkadaÅŸ çevredeki Içine Girerek Oyunlarını Bu çevreler Içinde Oynar, Sohbet Eder, Bu Gruplarla BütünleÅŸir. Kitap, Gazete, Dergi Okur; Sinemaya, Tiyatroya Gider, Radyo Dinler, Televizyon Seyreder… Bütün Bunlar Insanların Ve özellikle Yeni YetiÅŸen Nesillerin Içinde YaÅŸadıkları Toplumdan Etkilenme Yollarından Bazılarıdır. Içinde YaÅŸanılan Bu Ortamlar, çocukları Ve Gençleri Hayatın Amacı, önyargılar Ve DeÄŸer Hükümleri, Tutumlar, Vaziyet Alışlar, Bütün Düşünce Ve Davranış Yönlerinden Etkiler, Yönlendirir Ve KalıplaÅŸtırır. IÅŸte Burada Kısaca DeÄŸinilmeye çalışılan Toplum Ile EÄŸitsel YetiÅŸtirme Arasındaki Karşılıklı IliÅŸkileri, BaÄŸlantıları Ve Etkilemeleri Inceleyen Bilim Dalına EÄŸitim Sosyolojisi Denir.

Türkiye’de “eÄŸitim Sosyolojisi” Olarak Adlandırılan Bilim Dalı, Dünyada Kendisi Ile Ilgili Literatürdeki Ikili Yaklaşımın Ikisini Birden Ifade Etmektedir. Bu Bilim Dalının Tarihinde özellikle Etkili OlmuÅŸ Bu Ikili Yaklaşım ÅŸunlardır: Türkçeye “eÄŸitim Sosyolojisi” Olarak çevirebileceÄŸimiz “sociology Of Education” (“erziehungssoziologie”, “soziologie Der Erziehung”), Toplumun Sosyal Yapısını Bir Bütün Kabul Ederek Onun Kurumlarından Birisi Olan EÄŸitimi Ele Alıp Incelemektedir. Burada Sosyolojik Metodlar Kullanıldığı Gibi, AraÅŸtırmaların Odak Noktası Ve Konuya Bakış Açısı Da Sosyolojiktir. Türkçeye “eÄŸitsel Sosyoloji” Olarak çevrilebileceÄŸimiz “educational Sociology” (“paedagogische Soziologie”) Ise Odak Noktası Olarak EÄŸitimi Almakta; EÄŸitim Sistemi, öğretmen-öğrenci IliÅŸkileri, Sınıfların Durumu, Ders Programları, EÄŸitimde Uygulanan Metodları Vs. Incelemektedir. Yaklaşımlar Farklı Olmasına RaÄŸmen Ele Alınan Konular AÅŸağı Yukarı Aynı OlduÄŸu Için, EÄŸitim Sosyolojisi Derslerinde Her Iki Yaklaşımın Da EÄŸitim Ve Toplum Konularını Ele Alma Tarzları Ve çıkardıkları Sonuçlar Birlikte Verilmeye çalışılmaktadır. Zaten Son Yıllarda Bu Tartışmaların En YoÄŸun OlduÄŸu Amerika BirleÅŸik Devletleri’nde De Iki Akımın Birbirine YaklaÅŸtığı Ve BirleÅŸtiÄŸi Görülmektedir.


EÄŸitimsel toplum bilimi

Eğitim kurumlarını ve okullaşma ile modern endüstri toplumlarında okullaşma sistemlerini, ‘okul ile toplumsal yapı arasındaki ilişkileri konu alan, eğitim kurumunun toplumun diğer büyük kurumsal düzenleriyle, yani iktisat, politika, din, vb. ile olan ilişkilerini sosyolojinin yöntemleri ve bakış açısıyla araştıran sosyoloji dalı.

Konusu

Eğitim sosyolojisinin günümüzdeki araş­tırmaları, eğitimin öncelikle, yeniden üreti­lecek bir kültürü, bir bilgi ve beceriyi aktar­mak, sonra da ekonomik ve toplumsal kalkınmaya katkıda bulunmak gibi iki ayrı ve birbiriyle çelişen işlevi olduğunu ortaya koyar. Son zamanlarda, özellikle eğitimin söz konusu iki işlevi bağlamında yapılan eleştirel çalışmaların temel tezi, okul eğiti­minin egemen sınıflar tarafından saptanmış olan toplumsal ve kültürel koşulların yeni­den üretilmesine yardımcı olduğu, ve yine eğitimin hakim kültürün kurumsallaşmasına ve toplumsal tabakalaşmanın pekişmesinde önemli bir rol oynadığıdır.

Klasik sosyolojik kavram ve yaklaşımların karşılıklarının eÄŸitim alanında aranmasının yanında eÄŸitim sosyolojisi, alanda çeÅŸitleri süreçleri, rejimleri, teorileri kendi içerisinde inceler ve analiz eder. Yapısalcı model gibi. Bir eÄŸitimeÄŸitimbilim tecrübesi içerisindeki konumunu ortaya koyar. EÄŸitimbilim’in öncesinde de analizinde de eÄŸitim sosyolojisi vardır.

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 20.12.2007 tarihinde hale tarafından, Felsefe - Sosyoloji - Hukuk Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2707 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Sosyoloji] Eğitim Sosyolojisi Nedir? | Eğitimsel Toplum Bilimi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'ün GençliÄŸe Hitabesi Sonraki MakaleKan Verme - Transfüzyonu Nedir? | Donör Nedir? Kimler Kan Verebilir? Kimler Kan Veremez? Kan Vermenin Faydaları Nedir?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz