Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

SN 1006 Ãœstnova Kalıntısı | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 31 AÄŸustos 2009


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 4622 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


SN 1006 Üstnova Kalıntısı | Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.


1 AÄŸustos 2009

SN 1006 Üstnova Kalıntısı


Katkı Sağlayanlar : ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Dairesi (ESA), Zolt Levay (Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü )

Açıklama : Yeni bir yıldız, muhtemelen de kayıtlı insanlık tarihindeki en parlak üstnova, MS 1006 yılında Dünya gezegeninin göklerini aydınlatmıştı. Yıldız patlamasından geriye kalan ve güney yarımküre takımyıldızlarından Kurt içerisinde geniÅŸlemeyi sürdüren bu kalıntı bulutu, elektromanyetik tayfın tüm dalga boylarında halen devam eden evrensel bir ışık gösterisi sergilemektedir. Aslına bakarsanız, bu birleÅŸik görüntü Chandra Gözlemevi’nden gelen x-ışını verilerini mavi renkte, görünür ışık verilerini sarımsı tonlarda ve radyo görüntü verilerini de kırmızı renkte göstermektedir. Günümüzde SN 1006 üstnova kalıntısı olarak bilinen bu enkaz bulutu 60 ışıkyıllık bir alanı kaplıyormuÅŸ gibi görünmekte olup, beyaz cüce bir yıldızdan geriye kalanları temsil ettiÄŸi anlaşılmaktadır. Bir ikili yıldız sisteminin parçası olan bu beyaz cüce, yoldaÅŸ yıldızından yavaÅŸ yavaÅŸ malzeme kapmış; kütledeki artış ise sonunda beyaz cüceyi yok eden termonükleer bir patlamayı tetiklemiÅŸtir. Ãœstnova kalıntısı yaklaşık olarak 7000 ışıkyılı uzaklıkta bulunduÄŸundan, söz konusu patlama aslında ışığının 1006 yılında Dünya’ya ulaÅŸmasından 7000 yıl önce gerçekleÅŸmiÅŸtir. Kalıntı içerisindeki ÅŸok dalgaları parçacıkların inanılmaz enerji seviyelerine ulaÅŸmalarına neden olmakta ve bunun da gizemli evren ışınlarının kaynağı olduÄŸu düşünülmektedir.

Anahtar Sözcükler : Üstnova Kalıntısı, Evren Işını, Beyaz Cüce, X-ışını

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 4622 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 29 adet mesaj daha bulunmaktadır.

SN 1006 Üstnova Kalıntısı | Günün Gökbilim Görüntüsü - 1 - 31 Ağustos 2009 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 20 Eylül | (1937) - Ä°kinci Türk Tarih Kurultayı, Dolmabahçe Sarayı'nda Toplandı Sonraki MakaleCacabey Medresesi - KırÅŸehir | Bir Selçuklu Rasathânesi - Dünyanın Ä°lk Gözlemevi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz