Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Sevr Barış AntlaÅŸması – 10 AÄŸustos 1920 | Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun Parçalanması Türk Milleti’nin Yasama Hakkından Mahrum Bırakılması


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 05.04.2008 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 561 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Sevr Barış AntlaÅŸması – 10 AÄŸustos 1920

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun Parçalanması Türk Milleti’nin Yasama Hakkından Mahrum Bırakılması


Ana hatları 24 Nisan 1920’de San Remo Kanferansı’nda kararlaÅŸtırılan Sevr AntlaÅŸması, 11 Mayıs 1920’de incelenmek üzere Osmanlı Hükümeti’ne verilmiÅŸti.

AntlaÅŸması’nın kabulünü kolaylaÅŸtırmak ve Sevr hükümlerini uygulamak üzere, Ä°tilaf Devletleri’nin teÅŸvik ve desteÄŸi ile Yunan ordusu da 23 Haziran 1920‘de Anadolu’da ve Trakya’da saldırıya geçti. Bursa’nın, Balıkesir’in, UÅŸak’ın ve Nazilli’nin ardarda iÅŸgali ile Sevr’in uygulanmasını saÄŸlamak ve AntlaÅŸma maddelerinde herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸe meydan vermemek bu saldırıda esas amaç olmuÅŸtu.


Sultan Vahidettin‘in baÅŸkanlığında toplanan Şüra-yı Saltanat 22 Temmuz 1920’de “zayıf bir mevcudiyeti, mahva tercih edilmeÄŸe deÄŸer” görerek AntlaÅŸma’nın onanmasına karar vermiÅŸtir. Tevfik PaÅŸa’nın, Türk topraklarını parçalayan, milli ÅŸeref ve haysiyetle baÄŸdaÅŸmayan bu antlaÅŸmayı imzalamaması üzerine Damat Ferit PaÅŸa tarafından görevlendirilen ReÅŸat Halis Bey, Hadi PaÅŸa ve Rıza Tevfik (Bölükbaşı) Bey Sevr AntlaÅŸması‘nı 10 AÄŸustos 1920‘de imzaladılar.

Sevr AntlaÅŸması’na göre, Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu parçalanıyor, Türk Milleti de yasama hakkından yoksun bırakılıyordu.

Rumeli sınırımız aÅŸağıda yukarı Ä°stanbul vilayetinin sınır olarak tayin olunuyordu. Batı Anadolu ( Ä°zmir ve havalisi) Yunanlıları verilecekti. Güney sınırı ise, Mardin, Urfa, Gaziantep, Amanos daÄŸları ve Osmaniye’nin kuzeyinden geçmekte ve bu sınırın güneyini Fransa’ya bırakmakta idi. DoÄŸuda Bayazıt, Van, MuÅŸ, Bitlis ve Erzincan’ı içine alan bir Ermenistan, Irak ve Suriye arasında bir Kürdistan kurulacaktı. Bunun dışında, Türkiye’ye bırakılan topraklar nüfus mıntıkalarına ayrılmakta; Ä°talyanlar Antalya ve Konya, Fransızlar Adana, Sivas ve Malatya bölgesi üzerinde, Ä°ngilizler de Irak’ın kuzey kısmında nüfus bölgeleri tesis ediyorlardı.

Ä°stanbul’da ise hükümet ve padiÅŸah oturacak fakat, Ä°stanbul milletlerarası bir ÅŸehir olacak, BoÄŸazlar’da ordusu, donanması, bütçesi ve organize kuruluÅŸları ile bir komisyon bulunacaktı, Türklere bırakılan bölge, hakimiyet hakkı en ağır ÅŸekilde sınırlanmış, Ankara ve Kastamonu vilayetleri ve dolayları idi. Sevr’e göre, memleket dahilinde bulunan azınlık, Türklerden daha fazla haklara sahip oluyor, vergi vermeyerek, askeri hizmet yapmayarak imtiyazlı (ayrıcalıklı) bir durumda bulunuyordu. Türk tabiyetinden çıkanlar birçok yükümlülüklerden kurtulduÄŸu gibi, yeniden hiç kimse Türk tabiyetine de giremeyecekti.

Devletin askeri kuvveti, her bakımdan sınırlanarak azami miktar 50.700 kiÅŸi olacak; Tank, ağır top, uçak bulunmayacaktı. Askerlik de gönüllü olacak, donanma ise 7 gambot ve 6 torpidodan ibaret olup, donanmada denizaltı da bulunmayacaktı. DiÄŸer taraftan mali ve iktisadi hükümler, Osmanlı Hükümeti ile Meclisin yetkilerini hiçe saydıracak ÅŸekilde sınırlayıcı ve külfet teÅŸkil eder mahiyette olup, Osmanlı Devleti’ni Ä°tilaf Devletleri’nin müşterek sömürgesi haline, getiriyordu. Ä°ngiliz, Fransız ve Ä°talyan devletlerinin temsilcilerinden kurulu Mali Komisyon, Osmanlı Devleti’nin gelir ve giderlerini düzenlemekte ve devletin yetkilerini devletlik sıfatı ile baÄŸdaÅŸtırılmayacak ÅŸekilde baÄŸlamakta idi.

Sevr AntlaÅŸması’nın Osmanlı Hükümeti’nce imzalanması, Anadolu’daki milli mücadele azmini kuvvetlendirmiÅŸ, halkın Ä°stanbul Hükümeti’nden ümitlerini kesmesine neden olmuÅŸtur.

Büyük Millet Meclisi 19 AÄŸustos 1920 tarihli toplantısında, Sevr AntlaÅŸması’nı imzalayan ve bunu onaylayan Şüra-yı Saltanat’ta bulunanların vatan hıyanetiyle itham olunarak vatansız sayılmaları kararını aldı. Aynı zamanda Büyük Millet Meclisi Hükümeti bu antlaÅŸma ile kendini hiç bir surette baÄŸlı görmediÄŸini de ilan etti.


Bakınız, Rıza Tevfik Bölükbaşı

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 05.04.2008 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 561 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 11 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Sevr Barış Antlaşması - 10 Ağustos 1920 | Osmanlı İmparatorluğu\'nun Parçalanması Türk Milleti\'nin Yasama Hakkından Mahrum Bırakılması orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHendek Muharebesi | 31 Mart 627 Tarihinde Mekkeli Müşriklerle Müslümanlar Arasındaki Üçüncü Ve Son Muharebe Sonraki MakaleKimyasal Silahlar Ve Ä°lk Yardım | Kimyasal SavaÅŸ Ajanları - Toksik Etki Özelliklerine Göre Kimyasal Ajanlar - Ä°lkyardım

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz