Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Şemsiyelerin Çoğu Niçin Siyah Renktedir ? | Romalılar Şemsiye Kültürünü Mısırlılardan Aldılar


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 12.06.2012 tarihinde Hale tarafından, Gereksiz Bilgiler Ansiklopedisi | Nedir Nasıl Neden ? bölümünde paylaşılmıştır ve 121 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Şemsiyelerin Çoğu Niçin Siyah Renktedir ?

Åžemsiyeler ilk olarak 3400 yıl önce Mezopotamya’da, bir rütbenin, bir ayrıcalığın sembolü olarak kullanılmaya baÅŸlandı. Bu ilk ÅŸemsiyeler Mezopotamyalıları yaÄŸmurdan deÄŸil, yakıcı güneÅŸten korumak için kullanılıyordu.


Åžemsiyeler yüzyıllar boyu hep güneÅŸten korunmak için kullanıldı. Bugün bile bazı Afrika kabilelerinde ÅŸefin arkasında yürüyen bir ÅŸemsiye taşıyıcısı görülmektedir. Hatta Ä°ngilizce’de ÅŸemsiye anlamındaki ‘umbrella’ kelimesi, Latince gölge anlamına gelen ‘umbra’ kelimesinden türemiÅŸtir.

Milattan önce 1200 yıllarına gelindiğinde şemsiye Mısırlılarda biraz dini bir anlam kazandı. Gökyüzünün Tanrının vücudundan yapılmış, dünyayı koruyan bir şemsiye olduğuna inanıyorlardı ve başlarının üzerinde taşıdıkları şemsiye yüksek ahlak sembolü idi.


Romalılar şemsiye kültürünü Mısırlılardan aldılar ama onu hep kadınsı bir sembol olarak gördüler ve erkekler tarafından hiç kullanılmadı. Yağlı kağıttan yapılan şemsiyelerin yağmuru da geçirmediği görülünce, kadınlar tarafından yağmurda da kullanılmaya başlandı. Artık antik tiyatrolarda, yağmurda kadınlar şemsiyeler altında rahat rahat otururlarken, erkekler sırıl sıklam ıslanıyorlardı.

Avrupa’da ÅŸemsiyelerin yaygın olarak kullanılmasına 1700’lü yıllarda baÅŸlanmıştır. Bu yıllarda ÅŸemsiyelerin yünlü kumaÅŸlarının üstü bir çeÅŸit yaÄŸ ile sıvanıyordu. Bu yaÄŸ kumaÅŸa su geçirmez bir özellik kazandırıyor ve siyah bir renk veriyordu. Siyah renkli bu ÅŸemsiyeler erkekler tarafından da benimsendi ve güneÅŸ için olan beyaz ÅŸemsiyeler kadınların, yaÄŸmur için olan siyahlar ise erkeklerin vazgeçilmez aksesuarları oldu.

Bir çeşit yağ ile sıvanan siyah şemsiyeler gerçekten yağmuru hiç geçirmiyorlardı ama ömürleri de pek uzun sürmüyordu. Zamanla daha kaliteli şemsiyeler üretildi, ancak siyah renk su geçirmezliğin bir garantisiymiş gibi algılanmaya devam edildi. Günümüzde yazın şemsiye kullanma adeti pek kalmadı ama yağmurda erkekler siyah şemsiye taşımada hala ısrarlı. Kadınlar ise cıvıl cıvıl renklerdeki şemsiyelerle dolaşıyorlar.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 12.06.2012 tarihinde Hale tarafından, Gereksiz Bilgiler Ansiklopedisi | Nedir Nasıl Neden ? bölümünde paylaşılmıştır ve 121 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Şemsiyelerin Çoğu Niçin Siyah Renktedir ? | Romalılar Şemsiye Kültürünü Mısırlılardan Aldılar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKendi Sesinden Özdemir Asaf | Yapı Kredi Yayınları Tarafından Yayımlanan Sen Bana Bakma, Ben Senin Baktığın Yönde Olurum Kitabı Ve Kitapla .. Sonraki MakaleOrhan Kemal ArmaÄŸanı YiÄŸit Bener'in | 41. Orhan Kemal Roman ArmaÄŸanı'na YiÄŸit Bener'in 'Heyulanın Dönüşü' Romanı Layık Görüldü

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz