Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Åžehit Hakları | Åžehit Varislerinin Haklarının Tahakkuku İçin Gerekli Belgeler Ve Sorumluluklar – Åžehit Varislerine Yardım Yapan Vakıf Ve Kur..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.01.2010 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Åžehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 761 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Şehit Hakları

Åžehitliklere Defnedilecekler


Şehitliklere; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup asker ve sivil kişilerden aşağıda belirtilen durumlarda olanlar gömülür.

a. Harpte fiilen ateş altında veya yaralanıp tedavisi sırasında bu yaranın sebep ve tesiri ile ölenler veya geride bulunup da, düşman silahlarının tesiriyle ölenler, ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler,

b. İç güvenlik görevlerinde (disiplinsizlik ve ihmali görülenler hariç) veya terör ve anarşi ile mücadelede ölenler ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiri ile ölenler,


c. Eğitim, atış, tatbikat, manevra gibi görevleri yapan asker kişilerden; görev yaptıkları sırada veya yetkili makamlarca görevlendirilmeleri nedeniyle, sabit görev yerlerinden ayrıldıktan sonra, vuku bulan bir olayda ölenler veya yaralanıp da sonradan bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler, ç. Kaçakçılığın men ve takibinde fiilen çatışma sırasında ölenler, ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler,

d. Hudut emniyet hizmetlerinde iken silahlı çatışma sırasında veya hudut emniyet hizmetinin ifasına yönelik diğer faaliyetler sırasında kaza ve olaylarda ölenler ya da yaralanıp tedavi sırasında bu yaranın sebep ve tesiriyle ölenler, (disiplinsizlik ve ihmali görülenler hariç)

e. TSK mensubu veya TSK’nden ayrılanlardan (emekli, istifa vb.) daha önce TSK mensubu olmaları gerekçesiyle terör eylemlerine muhatap olarak ölenler,

f. Herhangi bir askeri tesis, kışla ve binanın vs. yangın, sel, deprem, heyelan, çığ, gibi doğal afetlere maruz kalması nedeniyle ölenler,

g. Hangi meslek ve sınıftan olursa olsun; vazifeli olarak askeri uçak veya askeri maksatla kullanılan uçak, helikopter, gemi ve denizaltının herhangi bir sebep ve etki ile düşmesi, batması, infilak etmesi sonucu bu vasıtalarda bulunanlardan ölenler, (disiplinsizlik ve ihmali görülenler hariç)

h. Yurtdışında sürekli görev veya her türlü geçici görev nedeniyle bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinden; bu görevlerinden dolayı (görevleri sona ermiÅŸ olsa bile) maruz kaldıkları tedhiÅŸ veya uÄŸradıkları suikast sonucu ölenler ile, T.C. Anayasası’nın 92 nci Maddesi veya Türkiye’nin taraf olduÄŸu antlaÅŸmalar uyarınca ya da 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun EK – 10 ncu Maddesi gereÄŸince görevlendirilenler ile yabancı ülkelerde veya uluslar arası sahalarda yapılan eÄŸitim, tatbikat, manevra veya harekat sırasında bu görevlerin baÅŸlangıcından bitimine kadar geçen süre içinde ölenler.

Şehit Varislerinin Haklarının Tahakkuku için Gerekli Belgeler ve Sorumluluklar


a. Birlik K. lığınca Düzenlenecek Belgeler (6’şar suret):

(1) Görev emri,

(2) Olay tutanağı,

(3) Ölü muayene ve otopsi raporu,

Olay, adli kovuşturma konusu ise, yukarıdaki belgelere ilave olarak,

(1) Ayrıntılı kaza raporu,

(2) Ä°dari tahkikat raporu,

(3) Mahkeme kararı,

* BİRLİK K. LIKLARINCA; ŞEHİT OLAN PERSONELİN KAYITLI OLDUKLARI NÜFUS İDARESİNE ÖLÜM KAYDININ YAPILMASI İŞLEMİ, OTOPSİYİ YAPAN SAVCILIK VE OLAY MAHALLİNDEKİ NÜFUS İDARESİ İLE KOORDİNE EDİLEREK SONUÇLANDIRILINCAYA KADAR TAKİP EDİLECEK VE YUKARIDA BELİRTİLEN DİĞER BELGELER OLAYIN OLMASINI MÜTEAKİP 15 GÜN İÇİNDE K.K.PER.İŞL.D.BŞK. LIĞINA GÖNDERİLECEKTİR.

b. Varislerce Düzenlenecek Belgeler (6’şar suret) :

(1) Vukuatlı nüfus kayıt örneği, (Şehidin kendisi, anne, baba, eş, çocuk, ve kardeşleri gösterilecek)

(2) Veraset ilamı,

(3) Dilekçeler, ( Nakdi Tazminat, Maaş ve Mehmetçik Vakfı için 18 yaşından büyük her varis ayrı ayrı yazacak ve dilekçelerde İkamet adresi ve telefon numarası ile banka hesap numarası belirtilecektir.)

(4) Kimlik araştırma belgesi, (Maaş bağlanacaklar için)

(5) Şehit, dul ve yetim bıraktıysa baba için muhtaçlık belgesi, (Çatışmada şehit olanlar hariç)

(6) Varislerin üçer adet fotoğrafları, (Maaş bağlanacaklar için)

(7) Şehidin öğrenim belgesinin tasdikli sureti,

Şehidin 1 adet vesikalık fotoğrafı,

* Varislerce düzenlenecek belgelerin tamamlattırılması amacıyla; şehit ailelerine, ikamet ettikleri yerdeki Garnizon Komutanlıklarınca yardımcı olunacak, hazırlanacak belgeler doğrudan K.K.Per.İşl.D.Bşk.lığına gönderilecektir.

Şehit Varislerine Yardım Yapan Vakıf Ve Kurumlar

TSK Mehmetçik Vakfı

(1) TSK. Mehmetçik Vakfınca, şehit olan veya her ne sebeple olursa olsun vefat eden erbaş ve erlerin varislerine ölüm yardımı yapılmaktadır.

(2) Bu yardım; şehit, evli ve çocuklu ise eşine, evli ve çocuksuz ise % 70’i eşine, % 30’u anne ve babasına, bekar ise anne, baba veya kardeşlerine yapılmaktadır.

(3) Yardım almak için gerekli olan belgeler;

(a) Olay Tutanağı veya Durum Belgesi (Birlik K.lığınca),

(b) Dilekçeler,

© Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği.

(ç) Veraset ilamı

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği

Askerlik mesleğine ilişkin ortak anıları yaşatmak, üyelerin onurunu korumak, haklarını savunmak, hayat şartlarını düzeltmek, sosyal ve kültürel hizmetlerde bulunmak, aralarında dayanışma sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Üye olmak için istenen belgeler;

Üyelik Müracaat Dilekçesi,

T.C.Emekli Sandığı Tanıtım Kartının iki yüzünün fotokopisi,

Muhtarlıktan ikamet ilmühaberi ile nüfus cüzdanı sureti,

Cumhuriyet Savcılığından sabıka kaydı,

4 Adet vesikalık fotoğraf,

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu

Yardıma, bakıma ve korunmaya ihtiyaç duyan şehitlerimizin eş, çocuk, anne ve babalarını Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı;

Çocuk yuvaları,

Yetiştirme yurtları,

Kreş ve gündüz bakım evleri,

Huzur evleri,

Bakım ve rehabilitasyon merkezleri,

Kadın misafirhaneleri,

Yaşlı danışma merkezlerinde, kurum olanakları ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde ihtiyaç sahiplerinin başvuruları öncelikle kabul edilmektedir.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüklerine başvurmak gerekmektedir.

T.C. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü (Samsun)

Terörle mücadelede şehit olan T.S.K’ ne mensup şehitlerden sosyal güvencesi bulunmayan anne, baba, eş ve çocuklarına üniversitenin hastane ve diş hekimliği fakültesinde ücretsiz teşhis ve tedavi hizmeti sunulmaktadır.

T.C. Fırat Üniversitesi Rektörlüğü

Ülkemizin vatanı ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü korumak için şehit düşen ve sosyal güvencesi bulunmayan,T.S.K. mensubu er ve erbaşların anne,baba,eş ve çocuklarının muayene,tetkik ve tedavileri Fırat Tıp Merkezinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Şehitler İçin Yapılacak Törenler

a. Dini Tören:

Şehit cenazeleri defin yerindeki Garnizon Komutanlığı tarafından karşılanarak namazın kılınacağı camiye kadar getirilir. Namaz camide kılınacaksa cami imamı tarafından kıldırılır. Şehitlikte dini tören; varsa şehitlik imamı, yoksa Garnizon K.lıklarınca mahallinden temin edilecek imam tarafından yapılır.

b. Askeri Tören:

Askeri birlik bulunan yerlerde tören, şehidin rütbesine göre Garnizon Komutanlığı tarafından İç Hiz.K.ve TSK Tören Yönergesi (MY.56-6/A) esaslarına göre yapılır.Ailelerin cami, şehitlik veya defnedileceği mezarlıklara kadar götürülmesi ve getirilmesi için askeri makamlarca araç tahsis edilir. Şehitlere refakat eden aile fertlerinin defin töreninin icrasına kadar iskanı için ordu evleri ve diğer sosyal tesislerden istifadesi sağlanır.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.01.2010 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Åžehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 761 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Şehit Hakları | Şehit Varislerinin Haklarının Tahakkuku İçin Gerekli Belgeler Ve Sorumluluklar - Şehit Varislerine Yardım Yapan Vakıf Ve Kurumlar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'ün Daha Önce Yayınlanmamış Yeni Video Görüntüsü | 1932 Yılındaki Meclis Açılış KonuÅŸması Sonraki Makale[Hukuk] Ceza | Cezalandırma Sistemleri - Cezanın Amacı - Caydırma - Cezanın Etkisi - Ä°lk Cezalandırma Yöntemleri - Ä°lkel Toplumlarda Ceza -

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz