Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Palanga | Az Kuvvetle Çok Yük Kaldırmak İçin Kullanılan Makaralar Sistemi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 18.04.2011 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1383 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Palanga

Palanga, az kuvvetle çok yük kaldırmak için kullanılan makaralar sistemidir. Sabit makaraya, aynı gövdeye bağlı bir veya daha fazla hareketli makaranın ilave edilmesiyle meydana gelir.


Palanga

Bu sistemlerde kuvvet bölünerek yükün bir kısmının sabit makaralara taşıtılmasıyla uygulanacak kuvvet azaltılabilir. Palangalarda yükü kaldıracak kuvvet, yükün ağırlığının makara sayısına bölümü ile hesaplanır. Verim ise yükün, yük yolu ile çarpımının, kuvvetin, kuvvet yolu ile çarpımına oranı ile verilir. Hareketli makara arttıkça istenmeyen sürtünme kuvvetleri verimi azaltacağından, palangalarda, yaygın olarak üç hareketli makara kullanılır. Palangalarda kuvvet kazancı hareketli makaralara etki eden ip sayısına eşittir. Palangalarda uygulanacak kuvvet hesaplanırken hareketli makaraların ağırlıkları da hesaba katılır. Palangalarda kuvvetten kazanç, yükten kayıp olur.


Teknelerde kullanılan bir palanga örneği.

Formül şöyle oluşur: F=P/İp Sayısı

Tipleri

Sabit Makara

Üzerinden ip geçirilip,ipin bir ucuna yük,diğer ucuna kuvvet uygulanan,çengelinden bir yere takılmış, makaradır.


Sabit Makara

Sabit makarada yalnız makara döner.Bir yere monte edilmiş şekilde kullanılan makaralardır. Kullanımda kuvvetin yönünü değiştirme özelliği vardır. Bu makaralar kuvvetten kazanç sağlamazlar. Yükü kaldırmak için yüke eşit bir kuvvet kullanılır. P yükünü kaldırmak için ipin ucunu h kadar çekmek gerekir. Bu işlemde yükün kazanacağı enerji, kuvvetin yaptığı işe eşit olacağından formül şu şekilde oluşur.

Hareketli Makara

P x h = F x h ise P=F olacaktır. Yani kuvvet = yük’tür. Sabit makaralarda kuvvetten ve yoldan kazanç yoktur.

Makara

Birden fazla makaradan oluÅŸan sistemlerdir. En iyi örnek olarak “palanga” adı verilebilir. BileÅŸik makara basit ve hareketli makaradan oluÅŸabilir.

(Visited 126 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 18.04.2011 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1383 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Palanga | Az Kuvvetle Çok Yük Kaldırmak İçin Kullanılan Makaralar Sistemi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSen Yoksun | Atilla Ä°lhan Sonraki MakaleSon Osmanlı Hükümeti Ä°le Ankara Hükümeti Arasındaki Münasebetler | Bilecik Mülâkatı Ve Mustafa Kemal PaÅŸa

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz