Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Osmanlı Vakanüvislerinin Eserleri | Naima Tarihi – Vasıf Tarihi – Asım Tarihi – Tarih-i Cevdet


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 28.11.2010 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 375 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Osmanlı Vakanüvislerinin Eserleri

Vakanüvis Eser


Asım Tarihi : Mütercim Asım Efendi (1755-1819) tarihini vakanüvisliği sırasında yazmaya başladı, 1806-1808 yılları arasında olup biten gelişmeleri kaydetti.

Asım Tarihi


Dönemin sosyal ve siyasal yapılanmasını, kültürel yozlaşmayı eleştirdi. İki cilt halinde yayımlanan eserde, kısa biyografiler de yer alır.

Asım tarihinden bazı başlıklar şöyledir : Havadis-i Ahir-i Avrupa, Vukû-i Tevcihat, Nasb-i Tuğ Zafer-i Füruğ Sadrazamı, Katl-i Peder Firar-i Konstantin Bedgüher, Ahsab-ı Vezaret Ba Alemdar Mustafa Ağa, İhrac-ı Ordu-i Hümayun Ez Asitane, Nasb-i Nekib’ül Eşraf.

Kaynak : Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, c. 1, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 1999, ss. 255-256.

Vakanüvis

Mütercim Asım Efendi (Antep 1755 – İstanbul 1819) : Tam adı Ahmed Asım’dır. Antep Şeriye Mahkemesi başkâtibi Mehmed Cenani Efendi’nin oğludur. İlk derslerini babasından aldı, daha sonra dönemin tanınmış âlimlerinden ve devlet adamlarından da dersler aldı. Arapça ve Farsça öğrendi. Antep’te mahkeme kâtipliği yaptı. Bir ara Battalzade Mehmed Nuri Paşa’nın divan kâtibi oldu. Paşa, yolsuzlukları nedeniyle idama mahkum edilince önce Kilis’e sonra da İstanbul’a gitti. 1807’de, diğer görevlerinin yanı sıra ölümüne kadar sürdüreceği vakanüvislik görevine tayin edildi.

Bakınız, Mütercim Asım Efendi

III. Selim’in tahttan indirilmesinden sonra sıkıntılı günler geçiren Asım, II. Mahmut tarafından Süleymaniye müderrisliğine atandı. Kamus tercümesini sultana takdim etmesinden üç yıl sonra 1813’de Selanik kadılığına atandı. İçinden geldiği aile ve çevrenin tasavvuf kültürü ile iç içe olması nedeniyle küçük yaşlardan itibaren dini ilimlere ilgi duydu ve bu alanda çalışmalarda bulundu. Tercüme eserlerinde Arapça ve Farsça’ya hâkimiyeti göze çarpar. Yazdığı tarihte devrin ileri gelen din âlimlerini açıkça eleştirdi.


Kaynak : Yaşamları ve Yapıtlarıyla Osmanlılar Ansiklopedisi, c. 1, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 1999, ss. 255-256.

Kaynak : Osmanlı Bankası Arşivi

Bakınız, Osmanlı Tarihçileri – Müverrihleri

(Visited 21 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 28.11.2010 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 375 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Osmanlı Vakanüvislerinin Eserleri | Naima Tarihi - Vasıf Tarihi - Asım Tarihi - Tarih-i Cevdet orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale6.Hisse Bilimsel Onay Sonraki MakaleKorkmuyorum Seni Sevmekten | Murat Apaydın

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz