Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Öğretmenlik MesleÄŸi Nedir? | Öğretmenlerin YetiÅŸmeleri – Görevleri – Öğretmenlik MesleÄŸinin Önemi – ÖğretmenliÄŸin Tanımı ve Öğretmen..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 10.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 22117 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Öğretmenlik Mesleği


Genel anlamda öğretmenlik öğretmenin görevi, meslek ise bir kimsenin geçimini sağlamak için yaptığı sürekli iş, sürekli uğraş demektir. Buna göre öğretmenlik mesleği denilince öğretmenin geçimini sağlamak için yaptığı sürekli öğretme işi veya sürekli öğretme görevi anlaşılır.

Bir yaşamsal etkinlik olgusu olan meslek, toplumsal, kültürel ve ekonomik yapının ve teknolojinin gerektirdiği bir iş bölümü sonucu ortaya çıkar. Meslekler, genellikle gelişmemiş toplumlarda görenekle babadan oğula veya anadan kıza geçer, az gelişkin toplumlarda usta çırak ilişkisiyle öğrenilir, gelişkin toplumlarda örgün eğitimle edinilir. Çağdaş toplumlarda ise belirli diploma gerektiren profesyonel bir uğraş niteliği kazanır. Bu olgu diğer çoğu meslekler gibi öğretmenlik mesleği için de geçerlidir.

Günümüzde öğretmenlik mesleği öğretmen olan kimseler tarafından yürütülür. Öğretmen, mesleği öğretmek olan kimsedir. Günümüzde öğretmen, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği yeterlikleri kazandıran yüksek öğrenimi bitirerek aldığı diplomayla öğretmenlik yapma yetkisini elde etmiş olan kimsedir.


Dar anlamıyla öğretmenlik öncelikle öğretimcilik demektir. Ancak öğretmenlikte “öğretme’ “göreviyle sınırlı kalınmaz, yetinilmez. Çünkü “öğretme” “eÄŸitme” ile iç içe iÅŸler, gerçekleÅŸir. Böylece öğretmenlik daha geniÅŸ bir anlam kazanır. Bu anlamda öğretmenlik eÄŸitmenliÄŸi de kapsar, içerir. Öyleyse, geniÅŸ anlamıyla öğretmenlik öğretme odaklı eÄŸitimciliktir. Buna göre öğretmenlik mesleÄŸi öğretme odaklı bir eÄŸitimcilik mesleÄŸidir.

İnsanlık tarihinde olduğu gibi Türk tarihinde de öğretmenlik çok eski bir uğraşı alanıdır. Bir uğraşı alanı olarak öğretmenliğin başlangıcı çok eskidir, öğretme çabalarının ilk başlangıcına dayanır. Öğretme çabalarının kökleri tarihin derinliklerine uzanır. Bu çabaların bir uğraşı alanı niteliği kazanması, bu uğraşı alanının öğretmenliğe dönüşmesi ve öğretmenliğin meslekleşmesi ise epey yenidir. Öğretmenliğin tamamen kendine özgü bir uzmanlık mesleği olması ise çok daha yenidir.

Günümüzde öğretmenlik kendine özgü bir profesyonel uğraş alanıdır. Genel anlamda profesyonel, bir işi kazanç sağlamak amacıyla ve ustalıkla yapan kimse demektir. Böyle bir kimse işin tüm gerekleriyle tüm inceliklerini öğrenmiş olmak durumundadır. Günümüzde öğretmenlik mesleği profesyonel bir meslek olarak kabul edilir. Öğretmenlik artık (özel) alanda uzmanlık, akademik çalışma, mesleksel formasyon ve üniversite diploması gerektiren kendine özgü bir profesyonel meslek statüsü kazanmış bulunmaktadır.

(Visited 43 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 10.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 22117 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Öğretmenlik Mesleği Nedir? | Öğretmenlerin Yetişmeleri - Görevleri - Öğretmenlik Mesleğinin Önemi - Öğretmenliğin Tanımı ve Öğretmenlerde Bulunması Gereken Özellikler - Öğretmen-Birey Ve Toplum İlişkisi - Öğretmenin Topluma Katkıları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBride forced to plan funeral instead of wedding after fiance Sonraki MakaleÇanakkale Zaferi - Kahramanlık Günü | 18 Mart - Zafer Hakkında Söylenenler - Çanakkale Deniz Zaferi ve Åžehitleri Anma Günü

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz