Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Öğrenmede İstek Ve Azim


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.09.2007 tarihinde Aydan tarafından, Kişisel Gelişim ve Kariyer Planlama bölümünde paylaşılmıştır ve 342 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


“Yaptığınız, şeyler için pişmanlık zamanla geçer, ne var ki; yapmadığınız şeylere pişmanlığın çaresi yoktur.”

İnsanı diğer canlılardan farklı kılan en önemli özellik, yeni deneyimler yaşayabilmesi yani her an öğrenmesi ve öğrendiklerinin bilincinde olmasıdır.


Öğrenmek demek her yeni deneyimlerle hayatı anlamlı bir bütün haline getirmek, ufkumuzu olabildiğince genişletmek demektir.

Öğrenmenin en önemli faydaları; kişiliğimizi güçlendirmesi, kendimize güven duymamızı sağlaması, takdir ve hayranlık getirmesi, bizi daha ayrıcalıklı kılması ve meslek hayatında başarıyı beraberinde getirmesidir.

Verimli çalışmanın duygusal ve akli olmak üzere iki temel şartı vardır. Bunlar: istek ve azimdir.


Eğer ilkokul öncesi çocukları gözlersek, onların yeni şeyler öğrenmede hiçbir güçlük çekmediklerini fark ederiz. Çünkü sadece ilgilendiği şeyi anlamak ister ve bilgiyi oyun yoluyla elde eder. Çocuk için öğrenme yaşam demektir. Oysaki okul hayatına başlayınca, çocuğun bu öğrenme kapasitesi sekteye uğrar. Çünkü yaşamla bilgi arasında köprü kurulmuştur. Bu köprü bazen çocuk için anlamlı kavramları temsil ederken bazen de hiçbir anlam ifade etmez. Anlam demek, ilişki demektir. Eğer çocuk öğrendiği şeylere bir anlam yükleyemiyorsa veya o bilgiyle ilişki kuramıyorsa öğrenmede gerçekleşmemiş olur. Bir şeyin bize anlamsız gelmesi o şeye karşı ilgimizi de azaltır. Eğer sık sık kendimize “bu şeyleri niye öğreniyorum ki, ne anlamı var ki?”diye soruyorsanız, henüz bilgiyle ilişki kuramamış demeksiniz. Bu durumda iş öğrenmeye karşı tutumunuzu değiştirmektir. Öğrenmeye karşı istekliliğimizi, öğrendiğimiz her konuyu anlamlı kılarak değiştirebiliriz.

Öğrenmenin ikinci şartı; azim, irade ve karar verme yeteneği ile ilgilidir. Akıllı insanlar sadece istemekle yetinmezler, iradelerini de devreye sokarlar ve ulaşmak istedikleri hedefler doğrultusunda hızla ilerlerler.

Sevgili öğrenciler “Sizi sonuca ulaştıracak olan, sahip olduklarınız değil, sahip olduklarınızı en iyi şekilde kullanabilmenizdir.”Bunu başarmak için gerekli davranışlar ise şunlardır:

—Hayatınızı düzenlemek.

—Zamanı planlamak.

—En iyi verimi elde edecek metotları tespit etmek ve bu metotlar çerçevesinde çalışmak.

—Başarılarımızı rastlantılara bırakmamak.


—Panik ve hayal kırıklılığına uğramamak.

—Sistemli çalışmaktır.

(Kişiselbaşarı.com)

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.09.2007 tarihinde Aydan tarafından, Kişisel Gelişim ve Kariyer Planlama bölümünde paylaşılmıştır ve 342 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Öğrenmede İstek Ve Azim orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale15 Ekim’de Sağlıkta Yeni Bir Dönem Başlıyor Sonraki MakaleEdebiyatımızda İlkler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz