Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

ODTÃœ’lü Gençlerden Yeni Teknoloji | Fizik, Kimya ve Biyoloji Dersleri Somutlaşıyor


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.02.2008 tarihinde Erkan tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2679 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


ODTÃœ’lü Gençlerden Yeni Teknoloji | Fizik, Kimya ve Biyoloji Dersleri Somutlaşıyor

ODTÜ`lü gençler, fizik, kimya ve biyoloji derslerinde öğrencilerin zor algıladığı kavramları somutlaştıran yeni bir teknoloji geliştirdi.


`Artırılmış Gerçeklik` adı verilen teknoloji, hız, ivme, elektron ve DNA gibi pek çok kavramı somutlaştırarak, yanlış algılamaları ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bir bilgisayar, bir web kamera ve bir kağıtla oluşturulan bu teknoloji ile öğrenciler, bir DNA kromozomunu makasla kesebilecek, hız ve ivme vektörü arasındaki ilişkiyi, bilgisayarda hız yapan arabanın aldığı yolu görerek kolayca algılayabilecek.

Öğrencilerin gerçek dünya ile bilgisayar simülasyonlarını kullanarak, fizik, kimya ve biyoloji deneylerini kendi kendilerine kolaylıkla yapabilmelerine imkan tanıyan teknoloji, daha çok öğrencinin sayısal alana yönelmesini, böylece bilimle uğraşanların sayısının artmasını hedefliyor.

ODTÃœ Teknokent’te katıldıkları yarışmada, üç yıl ücretsiz ofis kullanım hakkı ve 50 bin YTL’lik para ödülü kazanan ve Gürkan Caner Birer, Mustafa Ayan, Münir Ercan ve Furkan Kuru’dan oluÅŸan ‘Rotasoft’ grubu, yarışmanın ardından zaman kaybetmeden ‘Artırılmış Gerçeklik’ projelerini geliÅŸtirmeye baÅŸladı.


Gürkan Caner Birer, hedeflerinin bu teknolojiyi Türkiye`nin yanı sıra ABD ve Avrupa ülkelerine de yaymak olduğunu söyledi.

Projenin çıkış noktasının, öğrencilerin fizik derslerinin temeli olan kuvvet, hız, ivme, yer değiştirme gibi kavramlarda zorlanmaları olduğunu anlatan Birer, bu konunun `fizikte yanlış algılamalar` başlığı altında incelendiğini söyledi.

MEKANÄ°K DENEYLERÄ° KAPSAYAN SÄ°STEM

Hız ve ivme gibi kavramların, soyut olmaları nedeniyle öğrencilerin, alınan yol ya da yer deÄŸiÅŸtirme gibi en temel konuları algılayamadıklarını belirten Birer, “Mekanik deneylerin hemen hepsini kapsayacak bir sistem hazırladık. Bundan sonra bu deneylerin örgün eÄŸitimde kullanılması için çalışmalarımızı baÅŸlatacağız” dedi.

Bu çalışmayla söz konusu kavramların aslında o kadar da korkulacak ÅŸeyler olmadığını göstermeye çalıştıklarını vurgulayan Birer, “Öğrencilere aslında bu konuların ne kadar basit olduÄŸunu, bunun belli metodolojilerle çok rahat kavranabileceÄŸini anlatmak istiyoruz. Bu projeyle daha çok öğrencinin sayısal alanı tercih etmesini ve bilimle uÄŸraÅŸanların sayısını arttırmayı hedefliyoruz” dedi.

Birer, “Biyolojide DNA’nın yapısını göstermeye çalışıyoruz. Micro düzeydeki DNA’yı lise, hatta ilköğretim düzeyindeki öğrencilerin anlayabileceÄŸi seviyede örneklerle anlatmaya çalışacağız. Öğrenci, sanal olan DNA modelini gerçek makasla kesebilecek. Sonrasında da baÅŸka bir araçla kestiÄŸi parçayı alıp diÄŸer DNA’ya monte edebilecek” dedi. Birer, moleküllerin yapısı ve birbirleriyle iliÅŸkisi gibi kavramların da bu teknoloji ile kolaylıkla kavranabileceÄŸine dikkati çekti.

Öğrencilerin hazırlanacak setleri basit ÅŸekilde kullanabileceklerini anlatan Birer, “Normalde en düşük 15-20 bin dolar civarında olan deney setlerinin fiyatları da aÅŸağıya çekilmiÅŸ olacak. Sistem için, standart bir bilgisayar, bir web kamerası, bir de yazıcıdan çıktısı alınacak basit bir kağıt gerekiyor” dedi.


Birer, yakında matematiÄŸin de kabus olmaktan çıkması için çalışmalar baÅŸlatacaklarını vurguladı. Öğrencilerin sayısal derslerde güçlük çekmesinin Türkiye’ye özgü bir sorun olmadığını söyleyen Birer, dünyanın pek çok yerinde bu sorunla karşılaşıldığını, bu nedenle bu teknolojiyi Avrupa ve ABD’ye transfer etmeyi amaçladıklarını belirtti.

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.02.2008 tarihinde Erkan tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 2679 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

ODTÜ\'lü Gençlerden Yeni Teknoloji | Fizik, Kimya ve Biyoloji Dersleri Somutlaşıyor orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakalePiktogram - Piktograf Nedir? | Sembollere Dayalı Yazı Sistemi - Piktogram Örnekleri Sonraki MakaleTürkler'in Ä°slamiyeti Kabulü | Türk Ä°slam Devletleri-6

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz