Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Mustafa Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları | Mustafa Kemal Atatürk’ün Meslek Ve Fikir Hayatı – Prof. Dr. A. Afet İnan


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 05.05.2012 tarihinde Hale tarafından, ATATÜRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 260 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Mustafa Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları

Prof. Dr. A. Afet İnan


Önsöz

”Mustafa Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları” adını verdiğim bu kitaptaki belgeler, hiçbir yerde yayımlanmamıştır. Yalnız Türk Tarih Kurumu Konferans serisinde bir tanıtma makalesi olarak çıkarmıştım (1979)(*).


1918 yılının temmuz ayını kapsayan günlük hatıra defterleri, Mustafa Kemal’in Karlsbad’da ”Geçen Günlerim” başlığı altında altı deftere yazdığı hatıralarıdır, yalnız 6. defter Karlsbad’dan Viyana’ya geldiği gün bir sayfa olarak yazılmıştır. Diğer sayfalar boş kalmıştır. Eski harflerle yazılmış bu beş defterde has isimler ve bazı deyimler Fransızca olarak kaydedilmiştir. İki günlük yazılar da tamamen Fransızcadır.

Mustafa Kemal Atatürk, askeri, siyasi ve sosyal meseleler üzerinde fikirlerini açmakta ve özellikle okuduğu kitaplardan aktarmalar yapmaktadır. Ancak bunlarda kendi fikirlerini çoğunlukla belirtmemektedir.

Aynı usulü bu tarihten önceki hatıra defterlerinde de takip etmiştir. Zaten kendisinin her zaman her yerde kitap okuduğu bilinmektedir. Tarihi olayları, geleceğe ışık tutacak nitelikte bulduğu için yalnız ezberlemekle değil, fakat tahliller yaparak değerlendirmektedir.

Bu bir aylık hatıra yazılarında Atatürk, milli benliğine bağlı Türkiye’nin geleceğine yön verecek bir hazırlık içindedir.

Ben bu kitabı hazırlarken baş tarafına iki konuyu da yazmayı gerekli buldum. 1881’den 1918’e kadar Mustafa Kemal Atatürk’ün meslek ve fikir hayatı ve diğer hatıra defterlerinden kısa bilgiler, asıl el yazısı ile defterden ise bir derleme yaptım. Çünkü Atatürk bu defterleri bana verirken öyle bir telkinde bulunmuştu. Yani daha çok kamuoyunu ilgilendiren ve faydalı olacak konular üzerinde durmamı
istemiştir.

Atatürk dış ülkelerde hangi vesile ile bulunursa bulunsun, kendi milleti için faydalı bilgiler edinmiştir. Türk milletini çağdaş medeniyet içinde görmeyi istemiştir.

Bu vesileyle şu sözlerini tekrarlamak isterim.


”Türk milliyetçiliği, terakki ve inkişaf yolunda ve beynelmilel temas ve münasebetlerde, bütün muasır milletlere muvâzî ve onlarla bir ahenkte yürümekle beraber Türk içtimai heyetinin hususi seciyelerini ve başlı başına müstakil hüviyetini mahfuz tutmaktır.”

İşte bu prensibe uyan Atatürk 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi ve 1923’te yeni kurulan bağımsız Türk devletine ”Türkiye Cumhuriyeti” adını vermiştir. Yani tarihte ilk defa Türkiye deyimi kullanılmıştır.

Ondan önce kurulan pek çok Türk devleti başka başka adlarla tarihe geçmiştir.

Bu bakımdan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türk milliyetçiliği prensibine bağlı olmak mecburiyetindedir.

Yine Atatürk‘ün deyişi ile: ”Devlet muayyen mınkıkada yerleşmiş ve kendine has bir kuvvete sahip olan fertlerin mecmu heyetinden ibaret bir mevcudiyettir.”

Prof. Dr. Ayşe Afet İan

Mustafa Kemal Atatürk’ün Karlsbad Hatıraları pdf dosyası…

(Visited 18 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 05.05.2012 tarihinde Hale tarafından, ATATÜRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 260 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 9 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Mustafa Kemal Atatürk\'ün Karlsbad Hatıraları | Mustafa Kemal Atatürk\'ün Meslek Ve Fikir Hayatı - Prof. Dr. A. Afet İnan orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleUydu mu? Kızartma Tavası mı? | Günün Gökbilim Görüntüsü - 1 – 30 Nisan 2013 Sonraki MakaleBilimin Açıklayamadığı Keşifler | Kum Taşı İçindeki Çekiç – Kilden Yapılmış Küçük Heykelcikler – Dev Kaya Blokları – Su Altı..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz