Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Modelistlik Nedir? | Kullanıldığı Alanlar


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 17.12.2007 tarihinde hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 36069 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


MODELÄ°STLÄ°K NEDÄ°R?


Modelistlik; genel anlatımla modeli belli olan bir giysinin, seri üretim için kalıbını çizmek, kalıbını hazırlamak demektir.

Diyebiliriz ki modelistlik; bir binanın inÅŸa edilebilmesi için belli kaygılar göz önünde bulundurularak hesapları yapılıyor ve planı projesi çiziliyorsa modelistlikte, ona benzer bazı kaygılar göz önünde bulundurularak metot ve hesaplar ışığında bir giysinin kalıbını çıkarmaktır. Stilist giysinin mimarı, modelist ise giysinin inÅŸaat mühendisidir. Prof. Dr. Güngör BaÅŸer‘in, kalıp hazırlama teknikleri konusunda çok önemli gördüğüm bir açıklamasını aktarmadan geçemeyeceÄŸim. ‘Giysi kalıpları üç boyutlu bir hacim olan insan vücudunun çeÅŸitli bölümlerini örten iki boyutlu yüzey parçalarıdır. Bu nedenle kalıp çizimine doÄŸru yaklaşım geometrik yaklaşım olması ve oluÅŸturulacak kalıp çizim kurallarının üç boyutlu hacimlerin yüzey açınımlarının elde edilme ilkelerine dayandırılması gereÄŸi açıktır’, ÅŸeklindeki ifadesi, modelistlikte uygulanacak metotların nasıl olması gerektiÄŸi konusunda çok ayrıntılı ipuçları veriyor. Giyim insanların iklim, örf ,adet, din etkileriyle oluÅŸmuÅŸ tarzdır..

Bu tarz zamanla milyonlarca insanın çalıştığı bir sektör olmuÅŸ ve “Tekstil” adını almıştır. Tekstil çok çeÅŸitli bölümleri bünyesinde barındıran çok geniÅŸ bir yelpazedir. Bu yelpazenin kollarından olan ve ana kaynağını oluÅŸturan bölümler Modelistlik ve Stilistliktir. Kesim Aksesuar Dikim Planlama, Müşteri TemsilciliÄŸi vs.. Stilistler düşüncelerindeki modeli modelistin çalışabileceÄŸi hale getirirler. Bu ÅŸekilde çalışma ile hayali resim teknik resme dönüştürülür. Baz kalıp hazırlama, Paylandırma, Serileme , Çizim kalıbı, Kırım kalıbı, Dikim talimatı, KumaÅŸ testi ( Yıkama, Buhar v.s) , Ä°malat için dikim numunesi gibi bir firmanın gerek duyduÄŸu tüm bilgileri öğrenmek gerekir.


KULLANILDIÄžI ALANLAR :

Dış giyim

1-Çocuk giyimi: Elbise Jile Önlük Tulum Pantolon Şort Etek
2-Genç giyimi: Elbise Etek Pantolon Bluz Şort Jile Badi Gömlek
3-Yetişkin giyimi: Elbise Etek Pantolon Gömlek Bluz Yelek Kravat

iç Giyim

1-Çocuk iç giyimi: Zıbın Gömlek Mama önlüğü Jartiyer Külot Fanila Kundak elbisesi
2-Kadın iç giyimi: Külot Sütyen Atlet Korse Jüpon Kombinezon Sabahlık Gecelik Sabahlık Pijama
3-Erkek iç giyimi: Slip Külot Boxer Fanila Pijama

Ãœst giyim

1-Çocuk giyimi: Pelerin Kapişon Tulum Mont Palto Rüzgarlık
2-Genç giyimi: Mont Kaban Rüzgarlık Ceket Palto Kapişon Pardesü Yağmurluk
3-Yetişkin giyimi: Ceket Kaban Tunik Pardesü Manto-Palto Kaşkol Bere Şapka Yagmurluk İş önlüğü


KULLANILAN MALZEMELER :

Eşel: Metrenin küçültülerek bölünmüş parçaları,ölçü almaya yarayan kağıttan cetvel.
Pelur: Çizim yapılırken kopya için kullanılan ince renkli kağıt.
Pistole: Kalıp çıkartırken kavisli bölmelerin çizildiği şekilli cetvel türü.
Geoderek(Dik üçgen): Üzerinde birbirine eşit gelen rakamlşarla numaralamdırılmış cetvel türü.
Riga: Çizim yaparken kullanılan,kol,yaka,kalça kavis ve bölmelerde ve dik çizilecek alanlardada kullanılan tahta cetvel takımı.
Mulaj: Kalıp çıkartılan şeffaf kağıt cinsi.
Pergel: Yay veya çember çizmekte kullanılan alet.
Mezura: Ölçü almak için kullanılan 1.5 m.uzunluğundaki şerit metre
Makas: Çizilen kalıp ve kumaşları keserken kullanılan kesici alet.
Kontür Kalemleri:Modelin son bitmiş halini belli etmek amacı ile kesin hatların üstünden ince bir şekilde geçilen kalem çeşiti.
Şeffaf Dosya: A4 kağıtlara yapılan çizimlerin yerleştirildiği ince dosya.
Hamur silgi: Yumuşak kolayca şekil alan çizimlerde ince hatları kolaylıkla silebilen silgi türü.

YAPILIÅžI :

Kalıp:Birşeye şeye belirli bir biçim vermek için kullanılan ve o biçimi taşıyan araca kalıp denmektedir. Herhangi bir giysinin esasını oluşturmak için yapılan çizim işlemlerine kalıp hazırlama denir.
Kalıbın önemi giyside bütünü görmeyi sağlar, prova çıkmasını önler, her vücuda uygun düzgün giyisi elde edilmesini sağlar.

Fashion Maket (Modelistlik) Pattern: Kalıp hazırlama, serileme, modelaj çalışmaları. Tasarlanan giysinin kalıplarının hazırlanması (60 cm.’lik özel stilistlik maket mankenlere göre ölçekli), fabrik (model özelliÄŸi de kullanılacak malzemelerle, örneÄŸin; kumaÅŸ, dantel, düğme, iplik, kurdela. fistolar v.b.) malzemelerle kalıbı hazırlanan modelin 3 boyutlu giysi maket çalışması, tasarımın hayata geçirilerek pratik kazandırılması.

Anatomi (Anatomy): İnsan vücut ölçüleri (kadın-erkek-çocuk), kemik, kas yapıları, moda tasarım tekniklerine göre siluet çizimi, özgün anatomik stil geliştirme.

Temel Tasarım (Basic Design): Büst-beden üzerinde, temel giyim ünitlerinin teknik çizimleri (yaka, kol, manşet, cep, etek, pantolon, ceket v.b.) çeşitli çizim detayları, fiş teknik, endüstriyel tasarım teknikleri (Fransız, İtalyan stilleri v.b.)

Kalıp Elde Etme Teknikleri:

1-Hazır kalıplarla kalıp elde etme:

Çeşitli biçki sistemlerinin hazır kalıplarından yararlanma(pfaff,müller biçki sistemleri,model dergilerinin pafta kalıpları)Bu sistemle kalıp çıkartmadan önce her sistemin özel ölçü alma tekniğinin oldugunu bilmek,alınan ölçülerde hiçbir değişiklik yapmadan kalıp çıkarmayı ögrenmek gerekir.Bu paftalar ölçüye uygun kalıp çıkarmakta yardımcı olurlar.Her modelin pastası vücuda uymayabilir ölçü kontrolü yaparak düzeltmeler yapılır.

2-Mulaj-drapaj yolu ile kalıp elde etme teknikleri:

Canlı yada cansız manken üzerine yapılan bu çalışma değişik modellerdeki kuplu,asimetrik,drapeli modellerde tercih edilir.Modelin bütününü görmeyi saglar.Model tasarlanırken sanat gücü teknik bilgi ile beraber kullanılmalıdır.Modeldeki drape,gode(bolluk) ve plilerin kıvrımlarını tasarlamayı,ahenkli düşüşünü görmeyi,modelin özelliğini vermeyi sağlar.İnce bir kumaşla veya kağıt ile çalışılır.

3-Pratik yolla kalıp elde etme teknikleri:

Pratik yolla kalıp elde etme zamandan kazanılmış gibi görünsede aksine daha fazla zaman harcar,prova çıkma ve bazı hataların giderilmesi uzun sürer.

4-Hazır giysi üzerinden kalıp elde etme:

Beğenilen model dikiş yerlerinden teğel ve karşılık işareti alınarak hazır duruma getirilir.Giysinin makine dikişleri sökülür,her parçası tek tek ütülenir,parçaların düzboy ipliğine dikkat edilerek sert bir yere düzgün şekilde serilir,mulaj kagıdına cetvel yardımı ile ölçü kontrolleri yapılarak kopyası alınır.Dikiş payları verilir,çıt işaretleri atılır ve hazır hale getirilir.

5-Biçki yolu ile kalıp elde etme teknikleri:

Biçki yolu ile kalıp elde etmek için giysiye gerekli olan ölçüler alındıktan sonra dosya kağıdının büyüklüğüne göre eşel seçilir.Eşelin numarası sayfanın sağ üst köşesine ölçüler ve oranlarıüst sol köşeye yazılır.Biçki çalışılır,şablon hazırlanır,serileme yapılır.Dosya kağıdı ve benzeri ufak çaplı kağıtlarda eşel ve pistole,mulaj kağıtlarında büyük çalışmalardada cetvel ve riga takımı kullanılır.

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 17.12.2007 tarihinde hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 36069 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Modelistlik Nedir? | Kullanıldığı Alanlar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleIt's like one of the first things I remember is wanting to Sonraki MakaleProgress leaves its dead by the way

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz