Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Moda Deniz Kulubü – 8 Nisan 1935 | Tarihçesi – Atatürk Ve DiÄŸer Kurucular – Kulubün Åžimdiki Halinin FotoÄŸrafları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.07.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1476 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Moda Deniz Kulubü

Tarihçe


Moda Deniz Kulübü DerneÄŸi 8 Nisan 1935 tarihinde büyük önderimiz Atatürk‘ün ilham ve emirleri ile Ä°smet Ä°nönü’nün onursal baÅŸkanlığında aÅŸağıda isimleri belirtilen kiÅŸiler tarafından kurulmuÅŸtur.

Celal Bayar : Ä°zmir Milletvekili
Muvaffak İşmen : İş Bankası Genel Müdür Muavini
Zeki Rıza Sporel : Yüniş Fabrikaları İstanbul ajansı
Fazıl Öziş : İs Bankası Genel Müdür Muavini
Reginald Whithall : Tüccar
Arthur Whithall : Ä°ngiliz Seferathanesi, Pasaport Dairesi Åžefi
Arnold Haendel : Deutsche Bank Ä°stanbul Åžubesi Åžefi


Biraz eskilere gidildiÄŸinde ise, 1910 yılında, Moda’da yaÅŸayan Ä°ngilizlerin kurmuÅŸ olduÄŸu Yacht Kulübü görülür.

Moda Vapur Ä°skelesinde yer alan, sosyal ve kültürel etkinliklerin yapıldığı bu Kulüp, daha sonra Türk üyelerin de katılımı ile Türk – Ä°ngiliz Kulübü adını alır.

Türk Ä°ngiliz Kulübü bir süre sonra, önceleri odun deposu olan ve Van Valisi Tahir PaÅŸanın oÄŸlu Cevdet bey tarafından kagir bir ev haline dönüştürülen binaya taşınır. Bu binanın son sahibi Av. Celal SOFU’dur. Türk – Ä°ngiliz Kulübünün terk ettiÄŸi vapur iskelesindeki yere de Leyla Asım TURGUT tarafından kurulan Moda Su Sporları Kulübü yerleÅŸir.

Türk – Ä°ngiliz Kulübünün 1935 yılında Moda Kulübü adını alması ile gerçekleÅŸen deÄŸiÅŸim, Dr. Müfit Ekdal’ın Kadıköy isimli eserinde şöyle anlatılmaktadır.

‘O yıllarda Zeki Rıza Sporel’in Ceylan isimli bir kotrası vardı. Zamanın Ä°ktisat vekili Celal BAYAR ile yaptıkları bir kotra gezintisinde ki sohbet sırasında Atatürk’ün ‘Denizlere inmek medeniyetin ÅŸiarıdır’ vecizesini dile getiren BAYAR, dört beÅŸ ay sonra Zeki Rıza SPOREL’in Bahçekapı’daki Milli Spor isimli maÄŸazasına uÄŸradı ve bir Deniz Kulübü kurulmasının mümkün olup olmadığını sordu. Zeki bey de bu iÅŸin pek kolay olabileceÄŸini ancak 30 bin TL sına ihtiyaç olduÄŸunu söyledi. Ertesi gün Ä°ÅŸ Bankasından 30 bin TL sı bir kredi açılmış ve Deniz Kulübü kurma çalışmaları baÅŸlatılmıştı.’

Nihayet 8 Nisan 1935 yılında, Türk – Ä°ngiliz Kulübünün bulunduÄŸu binada Moda Deniz Kulübü kuruldu.


Zamanla bu bina Kulübün ihtiyaçlarına cevap veremez hale geldi. Bunun üzerine Zeki Rıza SPOREL ve arkadaÅŸları, kurdukları Moda Turistik Limited isimli ÅŸirket aracılığıyla Moda burnunun sırtlarını oluÅŸturan arsaları önce satın aldılar, sonra da Mimar Emin ONAT’ın çizdiÄŸi bir otel projesi çerçevesinde bu günkü Kulüp binasının da yer aldığı alanı doldurma yoluna gittiler.

Daha sonra doldurulan arazinin 12 dönümlük bölümü Moda Turistik Ltd. Şirketi adına, Kulüp binasının yer aldığı alanın 2 dönümlük kısmı da Hazine adına tapuya tescil ettirildi ve yeni Kulüp binası yapımına başlandı.

Yugoslav RAD firması tarafından yürütülen inşaat 1960 yılında henüz karkas halinde iken kamu kuruluşları tarafından durduruldu. Maalesef bu yüzden uzun yıllar bu günkü Kulüp binasına taşınmak mümkün olamadı.

Bu arada 1982 yılında evvelce merhum olan Av. Celal SOFU’nun varisi ve oÄŸlu Av. Dr. Ziya SOFU’nun eski Kulüp binasını satışa çıkarması ve mali durumun o tarihte çok yetersiz olması Moda Deniz Kulübüne bir hayli sıkıntılı günler yaÅŸatmıştır.

Tüm bu mali ve yasal güçlüklere rağmen büyük özverilerle inşaat tamamlanmış ve ancak 1983 yılında Moda Deniz Kulübü bu günkü binasına geçme imkanına kavuşmuştur.

O dönemin Başkanı Necati GÖKÇEN ve Yönetim Kurulu değerli üyelerini bu gün hala şükranla anıyoruz.

1996 yılında Kulüp binamızın bitişiğinde yer alan 12 dönümlük arazi, Moda Turistik Limited Şirketinin tüm hisseleri satın alınmak suretiyle Moda Deniz Kulübünün mülkiyetine dahil edilmiştir. Bunu müteakip 1997 yılında ise binamızın içinde yer aldığı ve hazineden her yıl kiralanan 2 dönümlük arazi üzerinde de 30 yıllık irtifak hakkı tesis edilmiştir.

Böylece Moda Deniz Kulübü yıllarca verdiÄŸi uÄŸraÅŸ sonucu Ä°stanbul’un belki de en deÄŸerli arazisine sahip bir konuma ulaÅŸmış bulunmaktadır.

Kulübümüzün ilk BaÅŸkanlık görevini 1935 – 1938 yılları arasında Celal BAYAR üstlenmiÅŸtir.

Daha sonra Moda Deniz Kulübü’ne sırası ile

Necmettin SADAK ( 1938 – 1942 ),
Yusuf Z. KALAFATOÄžLU ( 1942 – 1946 ),
Muhlis ERDENER ( 1946 – 1950 ),
Zeki Rıza SPOREL ( 1950 – 1968 ),
Rauf DÄ°ZDAR ( 1968- 1974 ),
Tevfik TAŞÇI ( 1974 – 1976 ),
Malik YOLAÇ ( 1976 – 1980 ),
Necati GÖKÇEN ( 1980 – 1986 ),
Süha TONER ( 1986 – 1992 ),
Malik YOLAÇ ( 1992 – 1994 )
Altan Edis 1994 – 2005 baÅŸkanlık etmiÅŸlerdir.

Bu mümtaz görevi şu anda Teoman Taşpınar sürdürmektedir.

Deniz Sporlarını ve yatçılığı geliştirmek Moda Deniz Kulübünün her zaman en önde gelen ve kuruluş amaçlarından biridir. İlk yıllardan itibaren daha çok tekne sahibi olmak ve daha fazla denizci yetiştirmek Kulübün sloganı haline gelmiştir.

Bu doğrultuda, Kulüp binasının denizciliğe uygun düzenlenmesi görevini Selahattin Refik SIRMALI üstlenmiş, Yatçılık Bölümünün başına da Gemi İnşaat Mühendisi Harun ÜLMAN getirilmiştir.

İlk Kulüp binasının hemen yanına yapılan kayıkhane ve çekek yeri,tekne tamir ve bakım atelyeleri Kulübe büyük bir hareketlilik kazandırmış, insanları denizciliğe teşvik eden önemli bir unsur olmuştur.

Denizciliğe ve yatçılığa gönül vermiş üyelerimizin de gayretleri ile o yıllarda Kulübümüz, 2 adet olimpik, 2 adet orta, 2 adet kaba yole, 6 adet sandal ve 1 adet motorlu tekne ( martı ) inşa edebilmiş, RUYA kotrasını ve Büyük REFUGE motorunu satın alabilmiştir. Bu gün Kulübün bir sembolü haline gelen RAFT da aynı yıllarda üyemiz Naci ERK tarafından yaptırılmıştır.

Kulübün kuruluÅŸunda, bu gün şükranla andığımız Celal BAYAR, BAYAR 1 ve BAYAR 2 Christ Craft motorlarını, Hayri Ä°PAR Rio de Janeiro’da inÅŸa edilen Ä°PAR yatını, Refii BAYAR, YILDIZ yatını, Nuh Naci YAZGAN, YAZGAN tenezzüh motorunu, Nurullah ve Sabur Sami DRAZ, EMEK ve RÃœZGAR motorlarını, Fuat SÃœREN ise 1950’li yıllarda FLAMINGO yatını Kulübümüze hediye etmiÅŸlerdir.

Bu özveriler ve cesur adımlarla o yıllarda sadece yabancıların girişimleri ile sürdürülebilen yelken ve yatçılık sporları, mütevazı bütçelerle Moda Deniz Kulübünün de etkinlik ve yönlendirme alanına dahil edilmiştir.

1935 yılında sadece 192 üyeden oluşan Moda Deniz Kulübü, her yıl gerçekleştirdiği sağlıklı ve nitelikli büyüme ile bu gün 4000 güzide üyeye sahip, toplumun en önde gelen kuruluşlarından biri haline gelmiştir.

Başta büyük önder ATATÜRK olmak üzere, İsmet İNÖNÜ, İngiltere Kralı EDWARD, İran Şahı Rıza PEHLEVİ, Irak Kralı FAYSAL gibi bir çok önemli devlet adamı ve şahsiyeti konuk etmenin gururunu duyan Kulübümüz, toplumdaki yerini de sürekli yükselerek korumanın mutluluğunu yaşamaktadır.

Geçmiş yıllarda gerek mali gerekse idari yönden zaman zaman büyük sıkıntılar yaşamış olmasına rağmen Moda Deniz Kulübü, özellikle son yıllarda ki tutarlı politikaları ve gerçekleştirdiği yatırımları ile ve de üyelerinin özverili yaklaşımları sayesinde gerçekten hızlı bir büyüme göstermiştir.

Restaurantları, barları, toplantı salonları, yüzme havuzları ve güneÅŸlenme alanları ile 12.000 m2’lik bir alana yayılan tesisimizin 5000 m2’lik açık otoparkı da bulunmaktadır.

Kaynak: Modadenizkulubü

(Visited 211 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.07.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1476 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Moda Deniz Kulubü - 8 Nisan 1935 | Tarihçesi - Atatürk Ve Diğer Kurucular - Kulubün Şimdiki Halinin Fotoğrafları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAÄŸla Gözlerim | Mustafa Sakarya Sonraki MakaleAtatürk'ün Türkçe Ãœzerine Sözleri | Türk Milletinin Dili Türkçedir - Türk Demek Dil Demektir

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz