Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitüleri | Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilat Ve İşleyiş Yönetmeliği


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.12.2012 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 33 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilat Ve İşleyiş Yönetmeliği

Yükseköğretim Kurumundan Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 03/03/1983
Yayımlandığı Resmi Gazete No: 17976


Amaç:

Madde 1 – Bu Yönetmelik enstitülerin eÄŸitim, öğretim, iÅŸletme ve teÅŸkilatlanmalarında beraberliÄŸi saÄŸlayarak uygulamalar arasındaki birliÄŸi temin amacı güder.

Kapsam :


Madde 2 – Bu Yönetmelik rektörlüklere ve dekanlara baÄŸlı bütün araÅŸtırma ve eÄŸitim öğretim enstitülerinin iÅŸleyiÅŸ ve teÅŸkilatlanmasını belirler.

TeÅŸkilat :

Madde 3 – 2547 sayılı Kanun’un 19. maddesi gereÄŸince kurulan enstitülerin organları, bu organların seçimleri, görev süreleri, yetki ve sorumlulukları aÅŸağıda belirlenmiÅŸtir.

a – Enstitünün organları, Enstitü Müdürü, Enstitü Kurulu ve Enstitü Yönetim Kuruludur.
b – Enstitü Müdürü, fakültelerde üç yıl için ilgili dekanın önerisi üzerine rektör tarafından atanır, Rektörlüğe baÄŸlı enstitülerde bu atama doÄŸrudan rektör tarafından yapılır. Süresi biten müdür tekrar atanabilir. Müdürün, enstitüde görevli aylıklı öğretim elemanları arasında üç yıl için atayacağı en çok iki yardımcısı bulunur. Müdüre vekâlet etme veya müdürlüğün boÅŸalması hallerinde yapılacak iÅŸlem, dekanlarda olduÄŸu gibidir. Enstitü Müdürü, 2547 sayılı Kanunla dekanlara verilmiÅŸ olan görevleri enstitü bakımından yerine getirir.
c – Enstitü Kurulu, müdürün baÅŸkanlığında, müdür yardımcıları ve enstitüyü oluÅŸturan enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları baÅŸkanlarından oluÅŸur.
d – Enstitü Yönetim Kurulu, müdürün baÅŸkanlığında, müdür yardımcıları, müdürce gösterilecek altı aday arasından Enstitü Kurulu tarafından üç yıl için seçilecek üç öğretim üyesinden oluÅŸur.
e – Enstitü Kurulu ve Enstitü Yönetim Kurulu, 2547 sayılı Kanunla Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kuruluna verilmiÅŸ görevleri enstitü bakımından yerine getirirler.

Madde 4 – Bir programda, lisansüstü eÄŸitim-öğretim yapılabilmesi için o programla ilgili anabilim veya anasanat dalında lisans eÄŸitim-öğretimi yapılmakta olması ÅŸart deÄŸildir.

Lisansüstü eğitim-öğretime rektörün önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulu karar verir.

Madde 5 – 2547 sayılı Kanun’un 19. maddesi hükmü gereÄŸince, rektörlüklere baÄŸlı enstitülerin yapılarını oluÅŸturan enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları aÅŸağıdaki ÅŸekilde tespit edilir.


a – Fen Bilimleri Enstitüsünün enstitü anabilim dalları, o üniversitede mevcut olan Fen, Mühendislik, Mimarlık, Mühendislik-Mimarlık, Gemi nÅŸaatı ve Deniz Bilimleri, Maden, Ä°nÅŸaat, Elektrik-Elektronik, Makina, Kimya-Metalürji, Uçak ve Uzay Bilimleri, Ziraat, Orman, Su Ãœrünleri, Denizcilik Fakültelerinin bölümleri; Fen-Edebiyat, Endüstriyel Sanatlar EÄŸitim ile EÄŸitim Fakültelerinin Fen alanındaki bölümleri, Mesleki EÄŸitim Fakültelerinin Teknoloji EÄŸitimi bölümüyle aynı adları taşırlar. Fakültelerin bölüm baÅŸkanları aynı zamanda enstitü anabilim dalının da baÅŸkanıdırlar.

b – Sosyal Bilimler Enstitüsünün enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları, o üniversitede mevcut olan Edebiyat, Ä°ktisat, Ä°ÅŸletme, Ä°ktisadi ve Ä°dari Bilimler, Siyasal Bilgiler, Hukuk, Ä°lahiyat, Dil ve Tarih-CoÄŸrafya, Güzel Sanatlar, Ä°letiÅŸim, Mesleki Yaygın EÄŸitim, Ticaret ve Turizm EÄŸitimi, EÄŸitim Bilimleri Fakülteleri ile Konservatuvarların bölümleri; Fen-Edebiyat, Ä°nsani Bilimler ve Edebiyat, Mesleki EÄŸitim ve EÄŸitim Fakültelerinin Fen alanı dışındaki bölümleriyle aynı adları taşırlar. Fakültelerin ve Konservatuvarların bölüm baÅŸkanları, aynı zamanda enstitü anabilim veya enstitü anasanat dalının da baÅŸkanıdırlar.

c – SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsünün enstitü anabilim dalları, o üniversitede mevcut olan Tip, DiÅŸ HekimliÄŸi, Eczacılık ve Veteriner Fakültelerinin eÄŸitim yapılan anabilim dalları ile eÄŸitim Fakültelerinin beden eÄŸitimi ve spor bölümleridir. Bu anabilim dallarının baÅŸkanları ile beden eÄŸitim ve spor bölüm baÅŸkanları aynı zamanda SaÄŸlık Bilimleri Enstitüsünün anabilim dallarının da baÅŸkanlarıdır.

d – Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve SaÄŸlık Bilimleri Enstitülerinde, rektörün önerisi ve Yükseköğretim Kurulu kararı ile lisansüstü öğretim yapmak üzere, bir fakülte bölüm veya anabilim dalından deÄŸiÅŸik bir ad taşıyan, disiplinlerarası bir enstitü anabilim dalı kurulabilir. Bu tür bir enstitü anabilim dalının baÅŸkanı, ilgili dekanların görüşleri alınarak, Enstitü Müdürü tarafından atanır.

e – Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler ve SaÄŸlık Bilimleri Enstitüleri dışında kalan, rektörlüklere baÄŸlı enstitülerin enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları, bu enstitülerin özellikleri dikkate alınarak, Yükseköğretim Kurulu tarafından tespit edilir. Bu enstitülerde, enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları baÅŸkanları Enstitü Müdürü tarafından atanır.

Enstitü anabilim dalı başkanları, fakültelerde bölüm başkanlarına verilen görevleri enstitü bakımından yerine getirirler.

Madde 6 – Turizm Ä°ÅŸletmeciliÄŸi ve Otelcilik Yüksekokulları, Sosyal Hizmetler Yüksekokulları mezunları Sosyal Bilimler Enstitülerinde; Sivil Havacılık Yüksekokulları, Tütün EksperliÄŸi Yüksekokulları, Mesleki Teknoloji Yüksekokulları, Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulları mezunları, Fen Bilimleri Enstitülerinde; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, HemÅŸirelik, SaÄŸlık Ä°daresi, SaÄŸlık Teknoloji, Ev Ekonomisi, Beden EÄŸitimi ve Spor, Hayvan SaÄŸlığı Yüksekokulları mezunları SaÄŸlık Bilimleri Enstitülerinde lisansüstü eÄŸitim öğretim görebilirler. Bu yüksekokulların müdürleri veya yardımcıları bu alanlarda ilgili Enstitü anabilim dalı baÅŸkanı görevlerini de yürütürler.

Madde 7 – Lisansüstü programlar enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları ile ayrı adları taşırlar. Ancak, rektörün önerisi ve Yükseköğretim Kurulu kararı ile bir enstitü anabilim veya enstitü anasanat dalında, o enstitü anabilim veya enstitü anasanat dalından deÄŸiÅŸik bir ad taşıyan bir lisansüstü program da açılabilir.

Bir Lisansüstü program; yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik ünvanlarına yönelik belirli sayıda ve belirli muhteva ve adları taşıyan zorunlu ve seçmeli dersler ile doktora yeterlik sınavı, sanat yeterliği sınavı, tez, sanat eseri ve uygulamalardan olutur.
Enstitülerce yürütülecek lisansüstü programların asgari muhtevaları, Üniversitelerarası Kurulda işleyişi belirlenirler.

Ä°ÅŸleyiÅŸ:

Madde 8 – Lisansüstü öğretim, 2809 sayılı Kanun ile üniversitelerde rektörlüklere baÄŸlı olarak kurulan enstitüler tarafından düzenlenir ve yürütülür. Lisansüstü öğretim ve bununla ilgili faaliyetlerin gerektirdiÄŸi harcamalar; üniversite bütçesinden, döner sermayelerden, üniversite dışı kurum ve kuruluÅŸlardan üniversiteye yapılacak araÅŸtırma ile ilgili mali destekten, rektörlüğün onay ve iznine baÄŸlı olarak, ilgili enstitü müdürü tarafından yapılır.

Lisansüstü eğitim-öğretim, araştırma, uygulama ve yayın faaliyetleri ile ilgili çalışmaların sürdürülmesinde, üniversite birimlerinin imkânlarından da yararlanılır.

Sağlık Bilimlerindeki lisansüstü çalışmalar ilgili kuruluşun klinik, poliklinik laboratuvar ve ameliyathane gibi tesislerinde veya uygulama ve araştırma merkezlerinde yapılır.

Madde 9 – Enstitü Anabilim Dalları lisans üstü ders programları, Ãœniversite Senatolarınca kararlaÅŸtırılan asgari muhtevaya uymak ÅŸartı ile ilgili Enstitü Kurulunda görüşülür ve bu kurul tarafından onaylanır.

Bir yarıyılda hangi lisansüstü derslerin açılacağı ve bu derslerin hangi öğretim üyeleri tarafından verileceği, ilgili Enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları başkanlarının öğretim üyeleriyle birlikte yapacakları tespitlere dayalı olarak Enstitü Kurulu tarafından belirlenir.

Madde 10 – Öğrenciler, hangi lisans üstü programda öğretim görmek istediklerini giriÅŸ sınavı için aday kaydı sırasında belirlerler.
Enstitü Kurulu tarafından onaylanan dersler içinden hangilerinin öğrencilerin özel ders programlarında yer alacağına, öğrencinin danışmanı karar verir. Bu görev, tez danışmanı atanıncaya kadar, ilgili Enstitü Anabilim veya Anasanat dalı başkanı tarafından yapılır.

Madde 11 – Tez veya sanat yeterliÄŸi danışmanları, ilgili enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları baÅŸkanları ile ilgili dekanların görüşleri de alınarak, Enstitü Yönetim Kurulu tarafından atanır ve öğrencilerin tez veya uygulama konuları belirlenir.

Madde 12 – Enstitü anabilim veya enstitü anasanat dallarının, birden fazla enstitünün ilgili alanına giren, lisansüstü eÄŸitim, öğretim, araÅŸtırma, uygulama ve yayın faaliyetlerinin gerektirdiÄŸi koordinasyon ilgili enstitü müdürleri tarafından saÄŸlanır.

Madde 13 – Ãœniversiteler, lisansüstü eÄŸitim öğretim enstitülerinin enstitü anabilim veya anasanat dalı kurulmamış dallarında eleman yetiÅŸtirmek üzere, bu alanlarda eÄŸitim yapan üniversitelere öğrenci gönderebilirler. Ãœniversiteler bu öğrencilere burs verebilecekleri gibi uygun kadrolarını, veya diÄŸer mali imkânlarını bu dalda eÄŸitim yapan üniversitelerin enstitülerine tahsis etmeleri de mümkündür. Böyle tahsis edilen bir burs veya bir kadroya veya diÄŸer malî imkâna, sınavla lisansüstü öğrenci seçimi, eÄŸitim yapacak üniversitenin enstitüsü tarafından yürütülür, ancak ataması kadronun ait olduÄŸu üniversiteye yapılır.

Yürürlük ve Yürütme

Madde 14 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 15 – Bu Yönetmelik Yükseköğretim Kurulu BaÅŸkanı tarafından yürütülür.

Geçici Maddeler

Geçici Madde 1 – Bu yönetmelik yayınlanmadan önce, o yükseköğretim kurumunda veya kuruluÅŸta mevcut olan mevzuata uygun olarak sürdürülen iÅŸleyiÅŸ ve uygulamalar, en geç 1982 – 1983 ikinci yarıyılından itibaren bu Yönetmelik hükümlerine intibak ettirilir.

Geçici Madde 2 – Bu yönetmeliÄŸin yürürlüğe giriÅŸinden itibaren iki ay içinde, yükseköğretim kurumları enstitü anabilim ve enstitü anasanat dalları yapıları ile lisansüstü programlarının adlarını onay için Yükseköğretim Kurulu’na gönderir. Bu programlardan hangilerinin o yükseköğretim kurumunda sürdürülmesine devam edileceÄŸine Yükseköğretim Kurulu karar verir.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.12.2012 tarihinde Hale tarafından, Kurumlar | Ortaokul - Lise - Ãœniversite bölümünde paylaşılmıştır ve 33 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitüleri | Lisansüstü Eğitim Öğretim Enstitülerinin Teşkilat Ve İşleyiş Yönetmeliği orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDetaylı Türk Meslekler Sözlüğü - Ãœnvanlar, Tanım ve Meslek Kodları | Türkiye Ä°ÅŸ Kurumu Sonraki MakaleAçık Öğretim Fakültesi - AÖF Bürolarının Adres Ve Krokileri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz