Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Lider Ve Takım Yönetimi | Takımdaşlık Kavramı Nedir?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.07.2008 tarihinde Hale tarafından, YaÅŸam Koçu | Daha Kaliteli Bir YaÅŸam İçin bölümünde paylaşılmıştır ve 3557 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Lider Ve Takım Yönetimi

İşletmelerde (takım çalışmasında) üyeler, enerjilerini sorun çözmeye, görev etkinliğine ve hedeflere ulaşmaya yönelik olarak kullanmalıdır. Liderler ise, üyelerin sahip olduğu kaynakları, işletmenin maksimum yararına olacak şekilde düzenlemelidir. Bunun için de, üyelerin bileşimi doğru etkilenmeli ve seçimlerine dikkat edilmelidir.


Seçme işi, kişilerin takım içerisinde yer alma isteğine ve buraya aktaracakları kişisel-teknik becerilerin bileşimine dayandırılmalıdır. Gelişigüzel yapılan bir seçim işlemi, takımın başarısını olumsuz yönde etkileyecektir.

Liderin takım yönetimini tercih etmesinin ve üyeleri büyük dikkatle seçmesinin nedenleri şunlardır:

* Sonuçları iyileştirmek,
* Etkin kararlar almak,
* Öncelikleri belirlemek,
* Problemleri çözmek ve her türlü çatışmayı engellemek,
* İşe katkı düzeyini artırmak,
* Çalışanların işi sahiplenmelerini sağlamak,
* Çalışma ortamını iyileştirmektir.


Seçim işine özen gösterilmesinin amacı etkin işleyen takımları hayata geçirmektir. İşletmelerde etkin takımların şu özellikleri ön plana çıkmaktadır:

* Üyeler arasında güven hâkimdir.
* Üyeler birbirlerine ve işlerine son derece bağlıdır.
* Kişiler arasında iletişim kanalları açık ve iyi işler durumdadır.
* Her üye sorumluluk sahibidir ve görevinin bilincindedir.
* Herkes, amaçlara ulaşmak için tüm bilgi ve birikimlerini kullanmaya istekli ve arzuludur.
* Üyeler yetenek ve güçlerini geliştirmek konusunda serbesttir.

Son olarak, iyi bir takım yöneticisi olmak istiyorsanız, önce çalıştıracağınız kişilerin seçimine dikkat etmeli, sonra etkin işleyen bir model kurmalısınız. Bunun için de, üyelerin ne yapması ve nasıl davranması gerektiğini ve işletme misyonundaki rollerini iyi anlatmalısınız.

Ayrıca, başarıyı değerlendirmek için kriterlere, performansın kalitesine karar vermek için standartlara ve takımın başarısını takdir etmek için tanımlanmış ödüllendirme sistemlerine yer vermelisiniz.

1. TAKIMDAÅžLIK KAVRAMI

Yönetimde bireysel başarıların ve gayretlerin yerini artık birlik duygusu yaratan modeller almaktadır. Lider ve çalışanlar verimlilik, kalite ve insan ilişkileriyle ilgili sorumluluğu beraber paylaşmaktadır.

Böylece paylaşım ve katkı sağlama çabaları örgüt içinde takımdaşlık kavramının yerleşmesini sağlamaktadır. Takımdaşlık şirket çalışanlarının ve sahiplerinin, tüm enerjilerini şirketin geleceğim güvence altına almak için devreye sokmasıdır. Bir çalışanın, şirketi için elinden gelenin en iyisini yapmasını konu alır.


Burada çalışanların görevi ya da unvanı hiç önemli değildir. Şirketin hayatta kalabilmesi ve gelişebilmesi için herkesin katkıda bulunmasını içerir.

Takımdasın özellikleri şunlardır:

* İşletmeye ve görevine karşı büyük özveri sahibidir.

* İşine karşı büyük bir sevgi duyan ve çalışmaktan zevk alan kişidir.

* Şirketin hedeflerini son derece iyi bilen ve bu amaçlar doğrultusunda eksiksiz hareket eden bir yapısı vardır.

* Sorumluluk sahibidir. Şirketin başarı ve başarısızlıklarından kendini sorumlu tutar.

* İşletme içinde ve dışında kurduğu tüm iletişim modellerinde açık ve duruştur.

* Hataları başkasına yüklemek yerine, kendisinde arar. Bunlardan dersler çıkarır.

* Ürünün ya da hizmetin kalitesini korumak ve geliştirmek için çok büyük çaba gösterir.

* İç disipline ve otokontrole sahiptir.

* Görevini daima zamanında, doğru ve eksiksiz tamamlar.

Eğer takımdaşlık ruhunun sizin örgütünüzde de oluşmasını istiyorsanız önce çalışanlara vereceğiniz direktifleri, vizyonu ve taktik hedefleri tanımlamalı, sonra herkesin anlayabileceği bir şekle dönüştürmelisiniz. Birlikte hareket etmeyi özendirmeli ve teşvik etmelisiniz.

2. FATÄ°H TERÄ°M VE TAKIMDAÅžLIK

Türkiye’de TakımdaÅŸlık konusunda önemli isimlerden biri Fatih Terim’dir. Terim, yurtiçinde ve yurtdışında liderlik becerileriyle ve kazandığı baÅŸarılarla isim yapmış bir kimliktir.

ÖrneÄŸin, TMI’nin kurucusu Claus Moller, Terim’in iÅŸ yapma felsefesini TakımdaÅŸlık’ adını verdiÄŸi seminerlerine uyarlamıştır. Aynı ÅŸekilde, ülkemizde de birçok önemli isim onun liderlik sırlarını okurlarıyla paylaÅŸmaktadır.

ÖrneÄŸin Atıf Bir, Terim’le yaptığı bir röportaj sonrası, şöyle demektedir: “Birincisi, deneyimlerinden, hatalarından çok kolay öğreniyor. Ä°kincisi, öğrendiklerini ilke haline dönüştürmek İçin kendini motive etmede üstüne yok.

Üçüncüsü, yetki devretmede mükemmel. Dördüncüsü, hızlı karar veriyor. Bence baÅŸarısı bu dört özellikte yatıyor.”

Yapılan bu 4 önemli tesbit, Terim’in baÅŸarısını analiz etmemize yardımcı olmaktadır. Temel felsefe ÅŸudur: “GerçekleÅŸmesi zor görünen düşünceleri hayata geçirecek güce ve inanca sahip olmak ve bunu astlara bir sorumluluk içinde aktarmak.”

Bu düşünceye basına verdiÄŸi demeçlerde de rastlamak mümkündür. Terim bir röportaj sırasında şöyle der: “Yurtdışında çalışmak çok zor. Ben oraya futbol felsefemi deÄŸiÅŸtirmeden gittim ve oradaki çalışmalarımda da yine bu felsefeden ödün vermedim. Ekip çalışmasında herkese belirli görevler yüklüyorum. Liderler yön veren insanlardır ve ekip çalışmasını iyi yaparlar.”

Anlattıkları ve hayata geçirdiklerine bakıldığında başarılarının tesadüf ya da şans olmadığı görülmektedir.

Terim’in çalışma prensipleri incelendiÄŸinde, takımdaÅŸlık kavramının yanında, dünyada son yıllarda hızla yayılan NLP tekniÄŸi de ön plana çıkmaktadır. Bugün iÅŸ hayatında baÅŸarının sırrını açıklayan, 21. yüzyılın baÅŸarı biliminin yeni teknolojisi olarak ortaya çıkan NLP tekniÄŸi, bireyin istediklerini elde etmesine imkân veren bir düşünce, uygulama ve davranış tarzı olarak tanımlanmaktadır.

Tekniğin temeli, duyu organlarında algılanan mesajların beyinde işlenerek, kişinin davranışlarına yön vermesine dayanmaktadır. Bugün insanlık tarihinde hem sağ, hem sol beynini kullanarak sayısız esere imza atmış olan Vinchi, Einstein, Gandi, Atatürk gibi ender insanlar vardır.

NLP, insanlara beyinlerinin her iki yönünü de kullandırarak ÅŸimdiye kadar ulaşılması olanaksızmış gibi görünen hedeflere ulaÅŸmayı kolaylaÅŸtırmaktadır. Terim’in de kendine özgü liderlik modelinde bu tekniÄŸe benzer unsurlar görülmektedir. Bugün ülkemizde birçok tepe yöneticisi Terim’in liderlik sırlarını anlamaya ve örgütlerinde uygulamaya çalışmaktadır.

(Visited 46 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.07.2008 tarihinde Hale tarafından, YaÅŸam Koçu | Daha Kaliteli Bir YaÅŸam İçin bölümünde paylaşılmıştır ve 3557 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Lider Ve Takım Yönetimi | Takımdaşlık Kavramı Nedir? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSuikastler Tarihi | II. Abdülhamit Suikast GiriÅŸimi | 21 Temmuz 1095 Sonraki MakaleUrartu Krallığı - Ãœlkesi | Urartu Ãœlkesi Haritası - Köken Ve Dil - Kronoloji - Din - Siyasal Ve Kültürel Ä°liÅŸkiler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz