Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kutup Yıldızı – Demirkazık – Çulpan – Kutupyıldızı – Åžimal Yıldızı, Kuzey Yıldızı – Lat. Alpha Ursae Minoris – Küçükayı | Takımyı..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.04.2008 tarihinde Esesli tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 13709 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları



Yıldızın adı Kutup Yıldızı (Demirkazık, Şimal Yıldızı, Çulpan, Alpha Ursae Minoris)
Takımyıldızı Küçükayı (Lat.: Ursa Minor)
Yükselimi +89° 15′ 51″
Görünür kadiri 1,97
Mutlak kadiri -3,64
Tayf örneği F7
Uzaklığı 431 ışık yılı
Kutup Yıldızı, dünyanın ekseni ile hemen hemen aynı doğrultuda olduğundan, diğer gökcisimlerinin aksine gün boyunca yer değiştirmez ve hep kuzeyi gösterir. Bu özelliği nedeniyle tarih boyunca yön bulma ve seyir amacıyla kullanılmıştır. Aynı nedenle, Demirkazık, Kuzey Yıldızı gibi isimler alır.

Kutup Yıldızı tam olarak dünyanın ekseni ile aynı doğrultuda olmamakla birlikte, aradaki fark sadece bir derecenin dörtte üçü yani 44 dakika kadardır. Dünyanın ekseni zamanla doğrultu değiştirdiğinden bu fark önümüzdeki iki yüzyıl boyunca daha da azalacak ve 25 dakikaya kadar düşecektir. Daha sonra Kutup Yıldızı dünyanın ekseninden giderek uzaklaşacak ve ancak 25.000 yıl sonra aynı yere dönecektir.


[email protected]

Kutup Yıldızı, aslında üç yıldızdan oluÅŸan bir sistemdir. Sistemin en parlak yıldızı olan A; büyük sarı, parlaklığı deÄŸiÅŸken bir sefeit türevidir. Bunun çevresinde dönen ve bir sarı cüce olan B yıldızı, 1780’de William Herschel tarafından keÅŸfedilmiÅŸtir. Üçüncü cüce yıldızın varlığı 1929’da saptanmıştır.

Kutup Yıldızı’nı gökyüzünde bulmak oldukça kolaydır, daima pusula’nın kuzey ibresi doÄŸrultusunda bulunur. Büyükayı takımyıldızının oluÅŸturduÄŸu “tava”nın gövdesinin sonundaki iki parlak yıldızı (Dabne ve Merak) birleÅŸtiren hayalî doÄŸruyu takip ederek, bu iki yıldız arasındaki mesafenin yaklaşık 5 katı kadar ileride Kutup Yıldızı bulunur. Gökyüzünün bu bölgesindeki en parlak yıldız olduÄŸundan, baÅŸka bir yıldızla karıştırılma ihtimali düşüktür. Kutup Yıldızı’nın ufuktan yüksekliÄŸi, bulunduÄŸunuz enlemi yansıtacaktır. ÖrneÄŸin, Ä°stanbul’da Kutup Yıldızı ufuktan 41° yükseklikte görünür.


Kutup Yıldızı sadece kuzey yarıküreden görünür, güney yarıküreden görünmez, güneyi gösteren parlak bir güney Kutup Yıldızı bulunmamaktadır. Ancak Güneyhaçı takımyıldızı, güney yarıkürede bulunanlara kabaca güney yönünü gösterir

Gökyüzündeki en parlak yıldızın Kutup Yıldızı olduÄŸu yönünde yaygın bir inanış vardır. Gerçekte gökyüzündeki en parlak cisim, bir yıldız olan GüneÅŸtir. Onu, bir uydu olan Ay ve bir gezegen olan Venüs izler. GüneÅŸ’ten sonra gökyüzünde en parlak yıldız Akyıldız’dır (Sirius). Kutup Yıldızı, gece gökyüzünde görülen yıldızlar arasında parlaklık açısından 46. sırada gelir.
Aslında bir gezegen olan Çoban Yıldızı (Venüs) ile Kutup Yıldızı’nın karıştırılması da yaygın bir hatadır. Çoban Yıldızı genellikle batı yönünde görülmekle birlikte her gün yer deÄŸiÅŸtirir. Oysa Kutup Yıldızı her zaman kuzey yönündedir.

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.04.2008 tarihinde Esesli tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 13709 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kutup Yıldızı - Demirkazık - Çulpan - Kutupyıldızı - Şimal Yıldızı, Kuzey Yıldızı - Lat. Alpha Ursae Minoris - Küçükayı | Takımyıldızının En Parlak Yıldızı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSabahattin Ali'den Hikayeler | "Gece Kapladı Her Yeri" Adlı Hikaye Dinletisi Ä°ÅŸ Sanat’ta - 08 Nisan 2013 Sonraki MakaleTürklerde Su Kültürü | Anadolu Türk ÅžehirciliÄŸinde Su Yapıları - Osmanlı Devri Su Ölçüleri Ve Su Tesisi Terimleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz