Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

KurtuluÅŸ Savaşı Güney Cephesi | Türk – Fransız Cephesi – MaraÅŸ Savunması – Urfa Savunması – Antep Savunması – Çukurova – Adana Ve Pozantı ..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1687 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


KurtuluÅŸ Savaşı Güney Cephesi – Türk – Fransız Cephesi

Tarih: Mayıs 1920 – Ekim 1921
Sonuç: Ankara Anlaşması ile Fransızların çekilmesi


Taraflar:

• Fransa ve Ermeni Lejyonu
• Kuvayi Milliye

Kumandanlar


• Henri Gouraud
• Şahin Bey

Türk-Fransız Cephesi veya Güney Cephesi Kurtuluş Savaşı Milli kuvvetlerin Fransız lejyoner birliklerine (Fransız, Cezayir ve Ermeni askerlerinden oluşan) karşı verdikleri savaşı kapsamaktadır.

Sykes-Picot AntlaÅŸması’na göre Fransa’nın kontrol alanı (mavi) ve etki alanı (açık mor rengi)

Mondros AteÅŸkes AntlaÅŸması’ndan sonra Ä°ngilizler Antep, MaraÅŸ ve Urfa’yı; Fransızlar da Adana, Mersin ve Osmaniye’yi iÅŸgal etmiÅŸlerdi.

15 Eylül 1920’de iki ülke arasında yapılan bir anlaÅŸmayla, ortadoÄŸu bölgesi’ni aralarında manda yönetimleri altında paylaşılırken, Antep, MaraÅŸ ve Urfa da Ä°ngilizlerden Fransızlara geçmiÅŸtir. Fransızlar, 30 Ekim 1920’de MaraÅŸ ve Urfa’yı 5 Kasım 1920’de Antep’i Ä°ngilizlerden devralmışlardır.

Birinci Dünya Savaşı, İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya devletleri arasında gizli antlaşmalar yapılmıştır. Fransızlar Sykes-Picot Antlaşması ile Suriye’den başka bütün Güney Anadolu’yu alacaklardı. Böylece Anadolu’da, İskenderun ve Mersin limanları ile Ergani bakır madenleri ve Kilikya (Çukurova) pamuk tarlaları Fransızlar’a bırakılıyordu. Fakat, İngilizler Musul petrollerini ellerinden kaçırmak niyetinde değillerdi. Bunun için işgal edecekleri Antep, Maraş ve Urfa illerini koz olarak tutmak kararı ile yaptıkları sözleşmenin uygulanması yönünde harekete geçtiler.
Fransa ile İngiltere 15 Eylül 1919’da ikili bir antlaşma yaparak Ortadoğu’yu nasıl paylaşacaklarını belirlediler. Irak ve Filistin İngiliz Mandası, Suriye, Lübnan da Fransız Mandası altına sokuldu. Antep, Maraş, Urfa da el değiştirerek Fransa’ya geçti. İngiltere işgal ettikleri yerler ile Çukurova’yı Fransızlar’a bırakarak aralarındaki anlaşmaya ters hareketle Musul bölgesini (Petrol Bölgesi) işgal ettiler. Musul bölgesinin işgali, Fransızlarla aralarının açılmasına sebep oldu.


Koloni olarak tasarladıkları yerlere Suriye ve Mısır’dan getirdikleri Ermenileri yerleştirmeye başladılar. Ermenilerin bu bölgede örgütlenerek Fransaya bağlı bir koloni yaratma amacını görmektedirler. Bu devletin ismi Kilikya Devleti olarak adlandırılmaktaydı.

Ermeni Lejyonu

Çatışmalar

Mondros Ateşkes Andlaşması’nın koşullarına aykırı olarak İngilizler Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Maraş ve Urfa’yı işgal ettiler. Fransızlar ise Adana, Mersin ve Osmaniye’yi işgal ettiler.

Buna karşın savunma hatları oluşturuldu:

• Ermeni saldırılarına karşı başlayan direniş hareketlerine, Sivas Kongresi’nde bu yöre için Kuvayı Milliye kurulmasına karar verilerek, halkın da katılımı sağlanmıştır.

• Maraş’ta, Sütçü İmam’ın önderliğini yaptığı mücadeleye tüm Maraş halkı katıldı. Maraş’ta tutunamayan düşman şehri terk etmek zorunda kaldı (12 Şubat 1920). Maraş adı TBMM kararı ile 1973’te Kahramanmaraş olarak değiştirildi.

• Urfa şehrinde Ali Saip (Ursavaş) Bey tarafından teşkilatlandırılan Türk direnişi başarıyla sonuçlandı. Fransızlar 11 Nisan 1920’de şehri boşalttılar. Urfa’ya TBMM kararı ile 1984 yılında Şanlıurfa adı verildi.

• Antep halkı 1 Nisan 1920’de Fransızlara karşı ayaklandı. Teğmen Mehmet Sait’in ‘Şahin’ takma adıyla Kuvayı Milliye Komutanlığına atanması halkı daha da örgütlü bir güç haline getirdi. Hiçbir yerden yardım alamayan Anteplilerin Fransızlara karşı direnişi yaklaşık 1 yıl sürdü. Antep şehri, tüm olanaksızlıkları yaşadıktan ve altı bin şehit verdikten sonra onurundan taviz vermeden 9 Şubat 1921’de teslim olmak zorunda kaldı. TBMM Antep’in direnişini ödüllendirmek için kente ‘Gazi’ unvanı vererek adını Gaziantep olarak değiştirdi.

• Fransızlar halkın direnişleri sonucunda askeri harekatlarını durdurduktan sonra Sakarya Zaferi’nin arkasından TBMM ile Ankara Antlaşması’nı yaptılar ve işgal ettikleri yerleri boşalttılar.

Bakınız, Gaziantep Savunması Ve Kahramanlık Panoraması Müzesi | Gaziantep Kalesi, Türkiye’de Ayakta Kalan Târihi Kalelerin En Güzel Örneklerinden Biri

(Visited 34 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.06.2009 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1687 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 31 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kurtuluş Savaşı Güney Cephesi | Türk - Fransız Cephesi - Maraş Savunması - Urfa Savunması - Antep Savunması - Çukurova - Adana Ve Pozantı Savunması orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleVan de Graaff Jeneratörü | Hareket Eden Bir Kayış Yardımıyla İçi BoÅŸ Bir Kürede Yüksek Gerilim Biriktirmeye Yarayan Bir Elektrostatik Jener.. Sonraki MakaleYazı Ve Karakter | Grafoloji - Yazıya Göre Karakter Grupları – Yazıya Göre KiÅŸilik Analizi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz