Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Küreselleşme Ve Liderlik | Küresel İşletmelerde Yönetim Ve Liderlerin Özellikleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.07.2008 tarihinde Hale tarafından, YaÅŸam Koçu | Daha Kaliteli Bir YaÅŸam İçin bölümünde paylaşılmıştır ve 1255 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Küreselleşme Ve Liderlik

Çağımızın moda kavramı olan ve dünyayı küçük bir köy haline getirdiÄŸi iddia edilen ‘küreselleÅŸme’ hem uluslararası iÅŸletmelerin sınır ötesi etkinliklerinin artması, hem de bu iÅŸlemleri çerçeveleyen hukuki ve örgütsel yapıların deÄŸiÅŸip geleneksel normların dışına çıkması olarak tanımlanır. Kavram olarak ‘küresel’ sözcüğünün kökeni, yüzyıllar öncesine uzansa da, ‘küreselleÅŸme’ oldukça yenidir.


Bugün sosyal politikadan kültüre, siyasetten ekonomiye, yeryüzünde her alandaki deÄŸiÅŸimi ifade eden anahtar bir sözcük olarak kullanılmaktadır. Yalnızca, insanların bindikleri arabaları, yedikleri hamburgerleri ya da içtikleri Cola’ları temsil etmemektedir, yapısal bazı deÄŸiÅŸiklikleri de beraberinde getirmektedir.

Dünyada 1960’larda ortaya çıkan kavram, 1980’lerde sıkça kullanılmaya baÅŸlanmış ve 1990’lı yıllarda ise, etkisini tüm dünyada göstermeye baÅŸlamıştır. KüreselleÅŸmeyi baÅŸlatan faktörler, ülke ideolojileri, geliÅŸen teknoloji ve ekonomik etkenlerdir. Bu faktörler zamanla yönetim ve liderlik fonksiyonlarına da etki etmiÅŸtir.

1. KÜRESEL İŞLETMELERDE YÖNETİM


KüreselleÅŸtirme ‘serbest ticaret’, ‘küresel kültürle bütünleÅŸme’ ve ‘özgürlük’ demektir. Ayrıca kıyaslamalı üstünlük, iÅŸ bölümü ve ekonomik verimlilik artışı anlamları da gelmektedir. Günümüzde birçok ülke ve iÅŸletme ekonomik yönden birbiriyle entegrasyon içindedir.

Bu ülkelerde doğup gelişen uluslararası işletmeler dünya genelinde yaygın bir üretim ve dağıtım ağı kurmaktadır. Ayrıca, yönetim fonksiyonlarını da yeniden gözden geçirmektedir. Böylece, örgütlerin giderek karmaşıklaştığı ve fonksiyonlarının çeşitlendiği bir ekonomik yaşamda bu işletmeler geleceğe daha güvenle bakmaktadır. Şirketlerin iyi yetişmiş profesyoneller tarafından yönetilmesi artık zorunlu hale gelmiştir.

Yönetim alanındaki gelişmeleri yakalayamayan liderlerin işletmeleri yok olma tehlikesi yaşarken, üstün liderlik becerileri gösteren kişilerin şirketleri ise uluslararası pazarlarda büyük başarılar elde etmektedir. Gerçekten de, tüketicilerin tercih ettiği her başarılı markanın arkasında iyi bir lider ve yönetim stili bulunmaktadır.

İstikrarlı ve düzenli büyüyen kurumlar yaratmak için, değişim hızına ayak uydurabilen, bilgi ve analize önem veren, demokratik ve katılımcı niteliklere sahip yönetsel değerler inşa edilmelidir. Bunun için de, işletmenin öz değerleri ile yetişmiş, kompleksiz, ödül ve motivasyona önem veren, yüksek performans sahibi kişiler lider olarak tercih edilmelidir.

2. KÜRESEL İŞLETMELERDE LİDERLERİN ÖZELLİKLERİ

Teknoloji her alanda tüm hızıyla ilerlemekte ve bizleri etkisi altına almaktadır. İletişim ise sınırları ortadan kaldırarak insanların birbirine daha yakın olmasını sağlamaktadır. Artık bir kıtada ya da ülkede yaşanan bir sorundan, çok kısa sürede tüm insanlık haberdar olmaktadır.

ÖrneÄŸin, Asya ülkelerinde yüzlerce insanın ölmesine neden olan gizemli zatürree hastalığı ‘SARS’, büyük bir korkuya ve ekonomik sorunlara sebep olmuÅŸtur. Bu ülkelerde insanların toplu olarak bulunduÄŸu yerler, alışveriÅŸ merkezleri, tiyatrolar, internet cafeler ve sinemalar kapatılmaktadır.


Salgını iletişim organlarından öğrenen tüketiciler, bu ülkelere yapmayı planladıkları seyahatleri iptal ettirmektedir. Böylece birçok işyeri kapanmakta ve ciddi bir kriz baş göstermektedir. Hiç hesapta olmayan bir sorun hızla kalkınan ülkeleri etkileyecek boyutlara ulaşmıştır. Gerçekten karmaşık ve sorunlu bir dünyada yaşıyoruz.

Sadece hastalıklar deÄŸil, ülkeler arasında yaÅŸanan bloklaÅŸma, saldırı ve çatışmalar da ekonomik dengeleri altüst etmektedir. Bir sabah uyanıyorsunuz, II. Körfez Savaşı baÅŸlamış, Amerika petrol rezervlerini ele geçirmek için Irak’a girmiÅŸ, kendi deyimiyle Irak halkını özgürleÅŸtiriyor.

ÖzgürleÅŸen(l) halk her gün bombalanıyor ve baÅŸkent BaÄŸdat düşüyor. Saddam heykeli büyük bir gürültüyle yıkılıyor. Geriye yıkık dökük binaların arasında aÄŸlayan çocuklar ve önüne çıkan her ÅŸeyi yaÄŸmalayan insan portreleri kalıyor. Türkiye de dahil, Irak’ın komÅŸu ülkeleri geliÅŸmeleri kaygıyla izliyor ve ekonomi politikalarını tekrar gözden geçirmek zorunda kalıyor. Sonuçta savaÅŸ kısa sürede bitiyor ama bölgede yarattığı güvensizlik iÅŸletmeleri ve liderlerini etkilemeye devam ediyor.

Burada cevaplandırılması gereken en önemli soru ÅŸudur: “SavaÅŸ birkaç ay daha sürmüş olsaydı neler olacaktı?” Cevap aslında zor deÄŸil, büyük bir olasılıkla kriz koÅŸullarına hazır olmayan iÅŸletmeler teker teker kapanacak ve binlerce insan iÅŸsiz kalacaktı.

Bunun yanında, finansal kaynaklarını ve müşteri politikalarını iyi yöneten küresel işletmeler ise krizden en az şekilde etkilenecekti. Bu işletmeler benzer sorunlarla dünyanın her yerinde karşılaşmalarına rağmen liderlerinin deneyimi ve yeteneği sayesinde istikrarlı büyümeye devam etmektedir.

Ayrıca, ‘geleceÄŸi tahmin etme ve isabetli kararlar alma’ gibi özellikler de bölgesel sorunların üstesinden gelmelerine yardımcı olmaktadır. O halde her yönetici, küresel iÅŸletme liderlerinin özelliklerini kendine model almalıdır.

Küresel işletme liderlerinin temel özellikleri şunlardır:

* Dürüst ve çalışkandır. Yeniliklere ve gelişime her zaman açıktır.
* Davranışları ve çalışkanlığı ile önder kişidir.
* İşletmenin hedeflerine ve geleceğine odaklıdır.
* Şirkete ve işine daima bağlıdır. Şirket çıkarlarını her şeyin üstünde tutar.
* Sorunlara karşı güçlü ve dirençlidir. Problemlerden kaçmak yerine, çözmek için üstün çaba sarf eder.
* Çalışanların bilgi ve becerilerini iyi bilir ve işleri buna göre delege eder.
* Personelde çalışma arzusu ve hırsı yaratır.
* Şirket kültürünün oluşmasında önemli rol oynar. Mevcut kültürü ise modern tekniklere göre revize eder.
* İyi bir iletişim yeteneğine ve ustalığına sahiptir. Ne söylemek ve ne yapmak istediği herkes tarafından kolaylıkla anlaşılır.

Küresel Ä°ÅŸletmelerin liderleri yeni bir yönetim konsepti olan ‘Life Coaching’, Hayat KoçluÄŸu yapmaktadır. ABD ve Ä°ngiltere’de baÅŸlayan bu yönetim modeli vizyon ve strateji belirlemede liderlere yardımcı olmaktadır. Böylece, çevresindeki olaylara reaksiyon gösteren, yaÅŸam enerjisini ve yaÅŸantısını planlayan bir liderlik anlayışı yaygınlaÅŸmaktadır.

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.07.2008 tarihinde Hale tarafından, YaÅŸam Koçu | Daha Kaliteli Bir YaÅŸam İçin bölümünde paylaşılmıştır ve 1255 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Küreselleşme Ve Liderlik | Küresel İşletmelerde Yönetim Ve Liderlerin Özellikleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleEndüstri MühendisliÄŸi Bölümü Staj Raporu - Aselsan Firması Sonraki MakalePaperclip Harekatı nedir? | ABD askeri istihbarat servisinin II. Dünya Savaşının sonu ve sonrasında Nazi Almanyasından önemli bilim adamların..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz