Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kurban Bayramı Ve Sağlınız | Kurban Bayramından Önce Alınması Gereken Tedbirler – Kurban Satış Yerlerinin Taşıması Gereken Özellikler – ..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.11.2008 tarihinde Hale tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 1282 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kurban Bayramı Ve Sağlınız

Kurban gerek fert, gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kurban insanlar arasında sevgi ve dayanışma ruhunu güçlendirir. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda kurbanın bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Ülkemizde kişi başına et tüketimi sadece kurban bayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmektedir. Ülkemizde hayvan kaynaklı gıda üretiminin yetersiz ve üretilenlerin de son derece pahalı, toplum katmanlarını oluşturan gruplar arasında gelir dağılımının son derece adaletsiz ve böylece satın alma gücünün çok zayıf olması sebepleriyle, çoğu insanımız için kurban beklenen bir müjdeci gibidir.


Çevre sağlığının bilincine varılmış olan günümüzde, kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve bu yerlerde kesilmeleri halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu durum halk sağlığı açısından büyük sorumsuzluktur.

Ülkemizde, uzun yıllar kurbanlık hayvanların alımı, satımı, kesimden önce ve sonra muayenesi yasal uygulamaların dışında bırakılmıştır. Bu nedenle Kurban Bayramında pazarlanan ve kesilen hayvanlar, hastalıkların yayılması bakımından önemli bir sakınca oluşturmaktadır. Ancak Bakanlar Kurulu’nca 24/10/2001 tarihinde “Kurban Hizmetlerinin” Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Bu karar ile; Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak ve kurban kesilecek yerleri belirlemek için gerekli usul ve esasları düzenlenmiştir.


Bu yıl kurban bayramı boyunca yaklaşık 2 milyon adet büyük ve küçükbaş hayvan kesilmesi beklenmektedir. (12 milyon aileden %17’lik bölümünün kurban kestiği tahmin ediliyor) Sadece kurban satışında yaklaşık 300 trilyonluk bir iş hacmi oluşuyor.

Kesim sırasında elde edilen kan, mide ve bağırsak içeriği ile sakatatlar yönünden önemlidir. Bu maddelerin gelişi güzel bir şekilde çevreye atılmaması; akar sulara dökülmemesi gerekir. Atıkların taşıyabilecekleri çeşitli hastalık etkenleri ile bu ortamlar kirletilebilir ve bulaştırılabilir. Parazitli karaciğer, akciğer gibi organlar köpek, kedi gibi hayvanlara verilmemelidir. Kan, mide-bağırsak içeriği ve tüketilmeyecek karaciğer, akciğer gibi organ veya organ kısımları toprak altına derin bir şekilde gömülerek imha edilmelidirler.

Kurban bayramından önce alınması gereken tedbirler nelerdir?

Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği sorunlar sebebiyle, kurbanın bilhassa sağlık yönü kentlerde daha fazla önem kazanmıştır. Kasaplık hayvanların satılacağı pazar yerlerinin kurulması, satılacak hayvanların veteriner hekimler tarafından sağlık ve gebelik yönlerinden muayene edilmesi, şehir ve apartman hayatının bir sonucu olarak sağlıklı kesim yapılacak yerlerin belirlenmesi yerel yönetimlerce sağlanmalıdır.

Kurbanlık hayvanların alım ve satımları,Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile il ve ilçelerde yerel yönetimlerce belirlenen hayvan pazarları; sorumlu veteriner hekimi bulunan kasaplık-besi hayvan yetiştiricileri gibi yerlerden alınmalıdır. Bu yerlere çeşitli yörelerden getirilen kurbanlık hayvanlarda menşe şehadetnamesi aranmalıdır. Buralarda satışa sunulan hayvanlar mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçirilmelidir. Kesime uygun olmayan halk sağlığını tehdit edebilecek hayvanların satışına izin verilmemelidir. Hayvan pazarlarına hayvanlar Menşei ve sağlık raporu (3285 sayılı kanunun 22 nci maddesi) ile getirilirler; bu bir yönüyle kaynağın ve sağlığın güvencesi durumundadır. Ayrıca, pazara getirilecek olan sığırlarda kulak numarası ve kimlik belgesi istenmesi bu yönden yararlı olacaktır. Hayvan pazarları gibi veteriner hekim kontrolü altında bulunan yerlerde canlı muayenesi yapılmış, sağlıklı ve gebe olmayan hayvan temini söz konusu olacaktır.

Kurban satış yerlerinin taşıması gereken özellikler nelerdir?

Kurban satış yerlerinin insan ve çevre sağlığı ve güvenliği ile hayvan haklarına değer verilerek yürütülebilmesi için aşağıdaki şartların bulunması gerekir.


1- Kurbanlık hayvanların araçlara bindirilmesi ve indirilmesi için, satış yerlerine yakin uygun rampalar ve etrafı hayvanların kaçmasını önleyecek şekilde korkuluklarla çevrili güvenlik tedbirlerinin alınmış olması, ayrıca kurbanlık hayvanların taşındıkları araçlardan indirilmesi veya taşınacakları mahalden araçlara bindirilmesinin bu yerlerde yapılmasının sağlanması,

2- Büyükbaş hayvanların yularlarının bulunması ve boyunlarındaki iplerinin yeterince sağlam ve uzun olması,

3- Kurbanlık büyükbaş hayvanların nakli sırasında ilgililerin konu hakkında tecrübesi bulunan yeterli eleman bulundurması,

4- Kurban satış yerlerinde; yetiştirici, satıcı, alıcı ve diğer vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerlerin (su, tuvalet, kapalı oturma yerleri..vb) olması,

5- Kurbanlık hayvanların satış yerlerinin, etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve hayvan sağlığına elverişli olması,

6- Satış yerlerinde oluşan hayvan atik ve pisliklerinin belediyelerce günlük olarak alınması ve temizliğinin muntazam yapılması,

7- Kurban satış yeri zemininin kuru ve temiz tutulması.

Kurbanlık hayvan satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Hayvanların kesilmeden önce muayenesi etlerin insan gıdası olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceklerini saptamak amacıyla yapılır. Bazı hastalıkları tanımlayabilmek ancak hayvan canlı iken gösterdikleri topallık, felç, belirli vücut hareketleri ve durumları veya genel durumlarında görülen değişiklikler ile belirlenebilir. Kurbanlık hayvan satın alırken hayvanın genel durumu ve genel görünüşü iyice gözden geçirilmelidir. Çünkü çeşitli hayvan hastalıkları ette fazla değişiklik yapmadıkları halde, canlı hayvanda klinik belirtilerle daha kolay teşhis edilirler.

Kesim öncesi muayene hayvan ayakta dururken , hareket halindeyken ve sakinken yapılmalıdır. şu noktalara dikkat edilmelidir:

Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk,ağız burun akıntısı, kısmı veya genel felç, vücutta şişlikler, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar veteriner hekim kontrolünden sonra verilmelidir.

Hayvan nevileri ve davranışları , hasta ve hasta olduklarından şüphelenilen hayvanların yaşına dikkat edilmelidir. Ayrıca aşağıdaki konulara da azami dikkat edilmelidir.

Ayakta durma ve hareket tarzına,

Beslenme durumuna

Çevreye uyumuna,

Hayvanların postunun, kılının ve yününün durumuna,

Sindirim sistemine (salgı çıkarmasına, geviş getirmesine, dışkının kıvamına ve rengine )

Ürogenital sisteme, vulva ve meme bezlerine,

Solunum sistemine (burun salgısına, solunum durumuna ),

Yara, şişlik veya ödemlere,

Vücut hareketine,

Kanın bulaşmasına,

Belirli hastalıkların ve semptomların farklı tip hayvanların farklı uzuvlarında, organlarında gözükmesine

Ayakta yapılan muayene ve kontrollerde;

Sığır tüberkülozu Sığır vebası, şarbon, Sığır brusellozu yanıkara, şap, kuduz, ateşli hastalıklar ve danalarda dizanteri, Uyuz, kuduz, Mavi dil, Koyun ve keçi vebası (PPR) Koyun ve keçi brucellozu, Veziküler stomatitis (Bulaşıcı stomatitis) aranır.

Kurbanlık Hayvanın;

Ø Bir veya iki gözü kör,

Ø Kulakları kopuk,

Ø Bir veya iki boynuzu kökünden kırık,

Ø Kuyruğunun yarısı kopmuş veya doğuştan kuyruksuz,

Ø Dişlerinin çoğu dökük,

Ø Meme başları kopuk,

Ø Yürüyemeyecek kadar topallığı, olmamalıdır.

Genel sağlık açısından kurban edilecek hayvan;

Ø Durgun ve halsiz,

Ø Aşırı öksürük ve aksırıklı olmamalı,

Ø Gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı,

Ø Göz, ağız ve burnunda akıntı, olmamalıdır.

Kurbanlık hayvan aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır.

a) Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi olmayan,

b) Küpesiz ve Büyükbaş Hayvan Kimlik Kartı bulunmayan,

c) Çok zayıf olan,

d) Gebe olan,

e) Yeni doğum yapmış olan,

f) Yüksek ateşi olan,

g) Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

h) Kılları karışık ve mat halde olan,

i) Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,

j) Salya akıntısı bulunan,

k) Pis kokulu ishali olan,

l) Pis kokulu burun akıntısı olan

m) Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.11.2008 tarihinde Hale tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 1282 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kurban Bayramı Ve Sağlınız | Kurban Bayramından Önce Alınması Gereken Tedbirler - Kurban Satış Yerlerinin Taşıması Gereken Özellikler - Kesimi Yapacak Kişilerin Taşıması Gereken Nitelikler - Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilen Hastalıklar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'ün Ankara'ya Gelişi - 27 Aralık | Kurtuluş Savaşı Dönemindeki En Önemli Olaylardan Biri Sonraki Makale[İcatlar ve Keşifler] Bankamatik – ATM – BTM | Ticari Bankalar Tarafından Kullanılmakta Olan Bir Dağıtım Kanalı – Bankamatiğin Tarihçe..

İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.11.2008 tarihinde Hale tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 755 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kurban Bayramı Ve Sağlınız

Kurban gerek fert, gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kurban insanlar arasında sevgi ve dayanışma ruhunu güçlendirir. Kurban toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar, sosyal adaletin gerçekleşmesine katkıda bulunur. Özellikle et satın alma imkânı bulunmayan veya çok sınırlı olan yoksulların bulunduğu ortamlarda kurbanın bu rolünü daha belirgin biçimde görmek mümkündür. Ülkemizde kişi başına et tüketimi sadece kurban bayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmektedir. Ülkemizde hayvan kaynaklı gıda üretiminin yetersiz ve üretilenlerin de son derece pahalı, toplum katmanlarını oluşturan gruplar arasında gelir dağılımının son derece adaletsiz ve böylece satın alma gücünün çok zayıf olması sebepleriyle, çoğu insanımız için kurban beklenen bir müjdeci gibidir.


Çevre sağlığının bilincine varılmış olan günümüzde, kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarda tutulmaları ve bu yerlerde kesilmeleri halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu durum halk sağlığı açısından büyük sorumsuzluktur.

Ülkemizde, uzun yıllar kurbanlık hayvanların alımı, satımı, kesimden önce ve sonra muayenesi yasal uygulamaların dışında bırakılmıştır. Bu nedenle Kurban Bayramında pazarlanan ve kesilen hayvanlar, hastalıkların yayılması bakımından önemli bir sakınca oluşturmaktadır. Ancak Bakanlar Kurulu’nca 24/10/2001 tarihinde “Kurban Hizmetlerinin” Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesi kararlaştırılmıştır. Bu karar ile; Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak ve kurban kesilecek yerleri belirlemek için gerekli usul ve esasları düzenlenmiştir.


Bu yıl kurban bayramı boyunca yaklaşık 2 milyon adet büyük ve küçükbaş hayvan kesilmesi beklenmektedir. (12 milyon aileden %17’lik bölümünün kurban kestiği tahmin ediliyor) Sadece kurban satışında yaklaşık 300 trilyonluk bir iş hacmi oluşuyor.

Kesim sırasında elde edilen kan, mide ve bağırsak içeriği ile sakatatlar yönünden önemlidir. Bu maddelerin gelişi güzel bir şekilde çevreye atılmaması; akar sulara dökülmemesi gerekir. Atıkların taşıyabilecekleri çeşitli hastalık etkenleri ile bu ortamlar kirletilebilir ve bulaştırılabilir. Parazitli karaciğer, akciğer gibi organlar köpek, kedi gibi hayvanlara verilmemelidir. Kan, mide-bağırsak içeriği ve tüketilmeyecek karaciğer, akciğer gibi organ veya organ kısımları toprak altına derin bir şekilde gömülerek imha edilmelidirler.


Kurban bayramından önce alınması gereken tedbirler nelerdir?

Şehirleşme ve apartman hayatının getirdiği sorunlar sebebiyle, kurbanın bilhassa sağlık yönü kentlerde daha fazla önem kazanmıştır. Kasaplık hayvanların satılacağı pazar yerlerinin kurulması, satılacak hayvanların veteriner hekimler tarafından sağlık ve gebelik yönlerinden muayene edilmesi, şehir ve apartman hayatının bir sonucu olarak sağlıklı kesim yapılacak yerlerin belirlenmesi yerel yönetimlerce sağlanmalıdır.

Kurbanlık hayvanların alım ve satımları,Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile il ve ilçelerde yerel yönetimlerce belirlenen hayvan pazarları; sorumlu veteriner hekimi bulunan kasaplık-besi hayvan yetiştiricileri gibi yerlerden alınmalıdır. Bu yerlere çeşitli yörelerden getirilen kurbanlık hayvanlarda menşe şehadetnamesi aranmalıdır. Buralarda satışa sunulan hayvanlar mutlaka veteriner hekim kontrolünden geçirilmelidir. Kesime uygun olmayan halk sağlığını tehdit edebilecek hayvanların satışına izin verilmemelidir. Hayvan pazarlarına hayvanlar Menşei ve sağlık raporu (3285 sayılı kanunun 22 nci maddesi) ile getirilirler; bu bir yönüyle kaynağın ve sağlığın güvencesi durumundadır. Ayrıca, pazara getirilecek olan sığırlarda kulak numarası ve kimlik belgesi istenmesi bu yönden yararlı olacaktır. Hayvan pazarları gibi veteriner hekim kontrolü altında bulunan yerlerde canlı muayenesi yapılmış, sağlıklı ve gebe olmayan hayvan temini söz konusu olacaktır.

Kurban satış yerlerinin taşıması gereken özellikler nelerdir?

Kurban satış yerlerinin insan ve çevre sağlığı ve güvenliği ile hayvan haklarına değer verilerek yürütülebilmesi için aşağıdaki şartların bulunması gerekir.


1- Kurbanlık hayvanların araçlara bindirilmesi ve indirilmesi için, satış yerlerine yakin uygun rampalar ve etrafı hayvanların kaçmasını önleyecek şekilde korkuluklarla çevrili güvenlik tedbirlerinin alınmış olması, ayrıca kurbanlık hayvanların taşındıkları araçlardan indirilmesi veya taşınacakları mahalden araçlara bindirilmesinin bu yerlerde yapılmasının sağlanması,

2- Büyükbaş hayvanların yularlarının bulunması ve boyunlarındaki iplerinin yeterince sağlam ve uzun olması,

3- Kurbanlık büyükbaş hayvanların nakli sırasında ilgililerin konu hakkında tecrübesi bulunan yeterli eleman bulundurması,

4- Kurban satış yerlerinde; yetiştirici, satıcı, alıcı ve diğer vatandaşların sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerlerin (su, tuvalet, kapalı oturma yerleri..vb) olması,

5- Kurbanlık hayvanların satış yerlerinin, etrafı branda ile çevrili, üstü kapalı ve hayvan sağlığına elverişli olması,

6- Satış yerlerinde oluşan hayvan atik ve pisliklerinin belediyelerce günlük olarak alınması ve temizliğinin muntazam yapılması,

7- Kurban satış yeri zemininin kuru ve temiz tutulması.

Kurbanlık hayvan satın alırken nelere dikkat edilmelidir?

Hayvanların kesilmeden önce muayenesi etlerin insan gıdası olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceklerini saptamak amacıyla yapılır. Bazı hastalıkları tanımlayabilmek ancak hayvan canlı iken gösterdikleri topallık, felç, belirli vücut hareketleri ve durumları veya genel durumlarında görülen değişiklikler ile belirlenebilir. Kurbanlık hayvan satın alırken hayvanın genel durumu ve genel görünüşü iyice gözden geçirilmelidir. Çünkü çeşitli hayvan hastalıkları ette fazla değişiklik yapmadıkları halde, canlı hayvanda klinik belirtilerle daha kolay teşhis edilirler.

Kesim öncesi muayene hayvan ayakta dururken , hareket halindeyken ve sakinken yapılmalıdır. şu noktalara dikkat edilmelidir:

Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk,ağız burun akıntısı, kısmı veya genel felç, vücutta şişlikler, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar veteriner hekim kontrolünden sonra verilmelidir.

Hayvan nevileri ve davranışları , hasta ve hasta olduklarından şüphelenilen hayvanların yaşına dikkat edilmelidir. Ayrıca aşağıdaki konulara da azami dikkat edilmelidir.

Ayakta durma ve hareket tarzına,

Beslenme durumuna

Çevreye uyumuna,

Hayvanların postunun, kılının ve yününün durumuna,

Sindirim sistemine (salgı çıkarmasına, geviş getirmesine, dışkının kıvamına ve rengine )

Ürogenital sisteme, vulva ve meme bezlerine,

Solunum sistemine (burun salgısına, solunum durumuna ),

Yara, şişlik veya ödemlere,

Vücut hareketine,

Kanın bulaşmasına,

Belirli hastalıkların ve semptomların farklı tip hayvanların farklı uzuvlarında, organlarında gözükmesine

Ayakta yapılan muayene ve kontrollerde;

Sığır tüberkülozu Sığır vebası, şarbon, Sığır brusellozu yanıkara, şap, kuduz, ateşli hastalıklar ve danalarda dizanteri, Uyuz, kuduz, Mavi dil, Koyun ve keçi vebası (PPR) Koyun ve keçi brucellozu, Veziküler stomatitis (Bulaşıcı stomatitis) aranır.

Kurbanlık Hayvanın;

Ø Bir veya iki gözü kör,

Ø Kulakları kopuk,

Ø Bir veya iki boynuzu kökünden kırık,

Ø Kuyruğunun yarısı kopmuş veya doğuştan kuyruksuz,

Ø Dişlerinin çoğu dökük,

Ø Meme başları kopuk,

Ø Yürüyemeyecek kadar topallığı, olmamalıdır.

Genel sağlık açısından kurban edilecek hayvan;

Ø Durgun ve halsiz,

Ø Aşırı öksürük ve aksırıklı olmamalı,

Ø Gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı,

Ø Göz, ağız ve burnunda akıntı, olmamalıdır.


Kurbanlık hayvan aşırı zayıf ve gebe olmamalıdır.

a) Veteriner Sağlık Raporu veya Menşe Şahadetnamesi olmayan,

b) Küpesiz ve Büyükbaş Hayvan Kimlik Kartı bulunmayan,

c) Çok zayıf olan,

d) Gebe olan,

e) Yeni doğum yapmış olan,

f) Yüksek ateşi olan,

g) Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan,

h) Kılları karışık ve mat halde olan,

i) Bakışları ve dış görünümü canlı olmayan,

j) Salya akıntısı bulunan,

k) Pis kokulu ishali olan,

l) Pis kokulu burun akıntısı olan

m) Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan,

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.11.2008 tarihinde Hale tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 755 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kurban Bayramı Ve Sağlınız | Kurban Bayramından Önce Alınması Gereken Tedbirler - Kurban Satış Yerlerinin Taşıması Gereken Özellikler - Kesimi Yapacak Kişilerin Taşıması Gereken Nitelikler - Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilen Hastalıklar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 1 Ocak - January Sonraki MakaleKatran - Sigara Katranı – Tar | Sigaranın Kısmî Yanması Sonucu Dumanı Oluşturan Katı Kısım – Katranın Kanserle İlişkisi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz