Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Köy Enstitüleri | Tarihçesi – Yasal Dayanaklar – Öğretim Programları – Köy Enstitülerinin Yerleri Kuruluş Tarihleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 27.04.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 671 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Köy Enstitüleri


“SÜRER EKER BİÇERİZ, GÜVENİP ÖTESİNE,
MİLLETİN HER KAZANCI MİLLETİN KESESİNE
TOPLANDIK BAŞ ÇİFTÇİNİN, ATATÜRK’ÜN SESİNE
TOPRAKLA SAVAŞ İÇİN, ZİRAAT CEPHESİNE”

“Biz, istiklâl mücadelesinden itibaren sosyal hayatımızda yaptığımız büyük devrimleri köylere götürecek adam yetiştirmek isteriz. Çünkü, ümmet devrinin böyle bir adamı vardır. Bu, imamdır. İmam, insan doğduğu vakit kulağına ezan okuyarak, vefat ettiği vakit mezarının başında telkin verene dek, doğumundan ölümüne kadar bu cemiyetin manen hâkimidir. Bu manevi hakimiyet, maddi tarafa da intikal eder. Çünkü köylü hasta olduğu vakit de sual mercii imam olur. Biz imamın yerine, köye devrimci düşüncenin adamını göndermeyi isteriz. İmam basıl doğarken ezan, vefatında telkin ile doğuştan ölümüne kadar elinde tuttuğu küçük toplumun hâkimi ise, önderi ise, bizim ki de bir taraftan maddi, diğer taraftan manevi köyün imamı olsun. Ve imam nasıl onun çocuğunu okutuyorsa (Elif be’den başlayıp amme tebareke’ye kadar) bizimki de onun çocuğunu okutsun. Çocuğunu okutmak için bu otoriteyi elde etmesi lâzımdır, düşüncemiz bu idi.”


Hasan Âli Yücel (1960)

İNÖNÜ’NÜN EL YAZISI İLE KÖY ENSTİTÜLERİNE SADAKAT SÖZÜ.

“Köy Enstitülerini Cumhuriyetin eserleri içinde en kıymetlisi , en sevgilisi sayıyorum. Köy Enstitülerinden yetişen evlatlarımızın muvaffakiyetlerini ömrüm boyunca yakından ve candan takip edeceğim.(9.5.1941)” diye söz vermişti İnönü. Köy enstitülüler, bu sözü yıllar sonra acıyla anımsayacaklardı.

Bakınız, İsmail Hakkı Tonguç | Eğitimbilimci – Köy Enstitülerinin Mimarı Ve Dönemin İlköğretim Genel Müdürü

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 27.04.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 671 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 15 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Köy Enstitüleri | Tarihçesi - Yasal Dayanaklar - Öğretim Programları - Köy Enstitülerinin Yerleri Kuruluş Tarihleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleEsrarengiz Hintli Mihrace’nin Sırrı Hala Çözülemedi | Mustafa Kemal Atatürk İçin Yapılan Kehanetler Sonraki MakaleAtatürk Biyografisinden Sayfalar | Bir Ulusal Önder'in Doğuşu - Samsun’da Anadolu Topraklarına Çıkış

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz