Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Koksartroz, Kalça Kireçlenmesi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 04.06.2008 tarihinde Sema tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 2052 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kalça Kireçlenmesi (Koksartroz)


Kalça kireçlenmesi en sık rastlanan kalça agrısı sebebidir. Daha çok orta ve ileri yaslarda görülür. Baslangıçta kalça hareketlerinde tutukluk, agrı ve topallama olur. Hastalık ilerledikçe kalça deformasyona baslar. Topallama daha belirginlesir o taraf bacak kısalmış gibi hissedilir. Yürürken özellikle merdiven inip çıkmak iyice zorlasır. Kalça kireçlenmesi çogunlukla tek taraflıdır. Ancak bir taraftaki kalçanın bozulması, bir süre sonra diger kalçayı da etkileyebilir..

Kalça kireçlenmesinin tedavisi cerrahidir. Ancak cerrahi müdahale için, hasta bekleyebildigi kadar bekletilmelidir. Erken dönemde antiromatizmal ilaçlar, kas gevseticiler verilir. Kaplıca tedavisi kalça çevresinde kas spazmını çözerek hastayı rahatlatir. Agırlık tasıyan diger eklemlerde oldugu gibi kalça ekleminde de artroz ( kireçlenme ) oldukça sık görülür. Kalça artrozunun ilk belirtisi kalça ekleminde bir rahatsızlık ve tutukluk olmasıdır. Bu rahatsızlık baslangıçta sabahları uyanma ve yataktan kalkma ile ortaya çikar. Agrı hareket ve eklem üzerine yük bindirilmesi ile artar, istirahatta biraz rahatlar. Hastalik ilerledikçe agri ve diger sikayetler dinlenmeklede geçmez olur. Hasta agridan dolayi aktivitelerini azaltir. Eklem araligi iyice daralir. Kalça hareketleri kisitlanir ve topallama olur. Agri bazen dizede vurabilir. Bu nedenle diz agrisi ile gelen hastalar mutlaka kalça eklemi yönünden de degerlendirilmelidir.

Yaslanma, ailesel faktörler, çocukluk çagı hastalıklar, kalçaya yönelik cerrahi islemler, kalça kireçlenmesi için en önemli risk faktörleridir.


Kalçada osteartrit bir kez basladi mi onu durdurmak ve geriye döndürmek çogu kez mümkün degildir. Düz röntgen filmleri teshis için yeterlidir. Eger erken dönemde ise agrılarınız tahammül sınırlari içinde ise tibbi tedavi uygulamaları yapılır.

– kalçanın dindirilmesi ( saglam tarafa baston )
– kilo verilmesi
– fizik tedavi, egzersiz, yüzme, bisiklet
Рantiromatizmal ila̤lar
– düzenli uyku ( zaman zaman yüzüstü yatmak gerekir )
– kaplıca tedavisi

Ilerlemis vakalarda, hastanın yası uygunsa tibbi olarak bir sakınca yoksa en iyi tedavi total kalça protezidir. Protez sonrası iyi bir rehabilitasyon programı uygulanmalıdır.

kaynak:pubmed,actaortopedica.

(Visited 18 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 04.06.2008 tarihinde Sema tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 2052 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Koksartroz, Kalça Kireçlenmesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSultan II. Beyazid Camii Ve Külliyesi - Amasya | Sultan 2.Bayezid Adına 1486’da Amasya Valisi Olan OÄŸlu Åžehzade Ahmed Tarafından Yaptırılmı Sonraki MakaleOtomotiv Teknolojisi | Otomotiv Teknolojisinin Mevcut Durumu Ve GeleceÄŸi - Otomotiv Alanı Altındaki Meslekler - Meslek Elemanlarında Aranan Özell..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz