Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kız Kulesi Efsanesi | Ovidius’un KaydettiÄŸi Bir AÅŸk Hikayesi – Leandros Ä°le Hero’nun Kız Kulesi AÅŸkını Anlatmadan Önce Adonis Ä°le Afrodit..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.10.2008 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 3236 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kız Kulesi Efsanesi

Suların, karasevdanın ve söylencelerin gizemini taşıyan Kız Kulesi, Ä°stanbul’un en romantik ve gizemli mekanlarından biri. Alımlı, sevdalı ve denizin ortasında bir başına, yapayalnız…


Kız kulesi ile ilgili anlatılan ilk Efsane; Ovidius’un kaydettiÄŸi bir aÅŸk hikayesidir:

Zamanında Ãœsküdar sırtlarında Tanrıça Afrodit adına bir tapınak vardır. Hero’da genç kızların görev yaptığı bu tapınağın rahibelerindendir. Leandros ise karşı kıyıda bir kral oÄŸlu…


Leandros ile Hero’nun Kız Kulesi aÅŸkını anlatmadan önce Adonis ile Afrodit’in hikayesi:

“Bir bahar günü Sestos’ta bayram varmış, Afrodit’in çok genç ölen sevgilisi Adonis’in ÅŸerefine bir bayrammış bu. Adonis temmuz aÄŸaç kabuÄŸundan doÄŸmuÅŸ, çiçek gibi körpe, canlı bir çocukmuÅŸ. Afrodit onu görür görmez, güzelliÄŸine vurulmuÅŸ, çocuÄŸu yer altı tanrıçası Persophone’ye vermiÅŸ, büyütsün diye. Ne var ki, karanlık ülkenin tanrıçası da çocuÄŸa tutulmuÅŸ. Afrodit’e geri vermek istememiÅŸ. Tanrıların babası Zeus kızlarının arasını bulmak için Adonis yılın üçte birini yeryüzünde Afrodit ile, üçte birini yeraltında Persephone ile, geri kalanını da kendi nerede dilerse orada geçirecek diye kesip atmış. Ama Adonis yılın sekiz ayını Afrodit’in yanında geçiriyor, yalnız dört ay iniyormuÅŸ karanlık ülkeye, Persephone kıskançlığından bir yaban domuzu salmış ormanlara, hayvan Adonis’i avlanırken yaralamış, öldürmüş. Can çekiÅŸen sevgilisinin yanına koÅŸarken Afrodit’in ayağına bir gül dikeni batmış. O güne kadar beyaz olan gül, tanrıçanın kanıyla al renge boyanmış.

Tanrıça, Adonis’in gövdesinde ne kadar kan damlası varsa, o kadar gözyaşı dökmüş, topraÄŸa dökülen her damla kandan bir lale, her damla yaÅŸtan bir kırmızı gül fışkırmış. Bundan böyle bahar bayramında kadınlar, “Ah Adonis! Vah Adonis!” diye bağırıp dövünürler, tören yaparlarmış”

Gelelim Efsanemize

Hero kulede kumrulara bakmakla görevlidir. AÅŸka yasaklıdır. Her ilkbaharda doÄŸanın uyanışı adına tapınak çevresinde yapılan bu törene çevre ÅŸehirlerden insanlar akın akın gelir, yenilir içilir, aÅŸkı bulamayanlar Afrodit‘e mabedinde yakararak aÅŸkı yaÅŸayabilmek için yakarırlar.


BoÄŸazın karşı kıyısında oturan Leandros‘ta Hero’yu bu törenlerin birinde tapınaÄŸa geldiÄŸinde tepeden tırnaÄŸa kırmızı güllerle donanmış olarak görür ve olan olur. Her ikisinin gönlüne aÅŸk ateÅŸi düşer; düşer ya iÅŸte efsane de böyle baÅŸlar.

Abydos’lu kral oÄŸlu Sestos‘lu rahibeye ne pahasına olursa olsun kavuÅŸmak ister. Ancak arada bir engel vardır; Hero’nun rahibe olması. Böyle olunca Hero evlenemez ve sevdiÄŸine kavuÅŸamaz. Ama aÅŸk sınır tanımadığı gibi deniz, deryayı hiç dinlemez elbet. Leandros BoÄŸazın bir kıyısından Kız Kulesine geçmek için yanıp tutuÅŸur. Bir gece dalgalara bakarken, Kız Kulesinin tepesinde bir ateÅŸin yandığını görür. Hero kuleye çıkmış, sevgilisine, “gel, gel!” diye bir meÅŸale sallar. Deniz durgundur, ay suda hafifçe dalgalanan ışıltılarıyla Leandros’a bir yol çizer gibidir. Leandros dayanıklı bir yüzücüdür ve karşı kıyıda Hero’ya varan ışık yolu ise ona oldukça kısa görünür.

Dalgacıklar, “gel, biz seni götürürüz” der gibi fış fış ederek, kuledeki meÅŸale ile aynı ÅŸarkıyı söyler ve Hero’ya kavuÅŸacağı hayaliyle suya atlar. Var gücüyle kulaç atar, yüzmeye baÅŸlar. Hero’nun elinde sallanan meÅŸale de gittikçe yakınlaşır. AÅŸk sarhoÅŸu Leandros artık yüzmüyor, su fırtınası arasında uçuyor gibidir. Son bir kulaçla karaya ayak basar, soluk bile almadan kumsaldan yukarı koÅŸar. Kulenin kapısı açıktır ve içeriye dalar, merdivenleri tırmanır. Ä°lk defa birbirine sarılacak bir kadınla bir erkek nasıl bir an duraklar, karşılarına çıkan mutluluÄŸa nasıl ÅŸaÅŸkınlıkla inanmadan bakarlarsa, Hero ile Leandros da öyle duraklar, bakışırlar. MeÅŸale söner, Kız Kulesi kapkara bir taÅŸ yığını gibi yükselir ay ışığında. Ve o gece Hero ile Leandros’un aÅŸkları kutsanır.

Bir gece, bir gece daha, her gece Kız kulesi birbirine aşık iki gencin gizli aÅŸkına tanıklık eder. Her gece Leandros kulede sallanan meÅŸaleye doÄŸru yüzer, her gece Hero’ya kavuÅŸur ve her sabah doymadan, yaz gecelerinin kısalığına üzülerek dönüş yolunu tutar. Ancak yaz geçmiÅŸ, boÄŸazda dondurucu poyrazlar esmeye baÅŸlamıştır. Ne var ki, Kız Kulesinde meÅŸalenin yandığını gördü mü, ne rüzgar, ne dalga, ne soÄŸuk durdurabilir Leandros’u. Denize dalar dalmaz en yüksek dalgaları yara yara yüzer, yorgunluÄŸunu duymadan varır karşı yakaya.

Hero korkmaya baÅŸlamıştır, denizden çıkan sevgilisinin buz gibi bedenini sararken bir tehlike sezinleyerek ürperiyordur. Hızla esen bora meÅŸalesini söndürecek gibi oluyordur bazı geceler. Yine de gelme diyemez Leandros’a. KavuÅŸmamak, biri boÄŸazın bir kıyısında, öbürü öbür kıyısında bütün bir gece ayrı kalmak akla sığmayan, olmayacak bir ÅŸeydir.

Bir gece fırtına daha serttir, Hero’nun elindeki meÅŸaleyi söndürür. DaÄŸ gibi yükselen dalgalar Leandros’un çırpınan gövdesini döve döve Kız Kulesinden çok ötelere sürükler. Delikanlı bütün gücüyle karşı koymaya çalışır, ama kulenin tepesindeki ışığı göremez olmuÅŸtur artık. Nereye doÄŸru yüzeceÄŸini bilemez.

Yol gösteren ay ışığını kara bulutlar kaplamıştır. Leandros’un yüreÄŸindeki ateÅŸ yanar daha, ama kollarının, bacaklarının gücü tükenmiÅŸtir. Buz gibi bir donukluk sarar bedenini. Ne olduÄŸunu bilmeden bırakır kendini denize. Sabaha karşı dalganın kıyıya sürüklediÄŸi cesediyle acı son baÅŸlangıçtır onun için.

Kız Kulesi kıyılarında kurÅŸun gibi bir sabah ve serin hava Hero’yu sarmıştır. Bitkin bir ÅŸekilde akÅŸamdan beklediÄŸi Leandros’unu düşünmektedir. Fakat kıyıya sürüklenen cesedi görünce hasret ateÅŸini söndürmek için kendisini sadece boÄŸazın sularına atmak olur çaresi; çaresizliÄŸinin çaresi olarak.

(Visited 53 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.10.2008 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 3236 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kız Kulesi Efsanesi | Ovidius\'un Kaydettiği Bir Aşk Hikayesi - Leandros İle Hero\'nun Kız Kulesi Aşkını Anlatmadan Önce Adonis İle Afrodit\'in Hikayesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakalePanik Atak | Nedir, Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi Sonraki MakalePeygamber Efendimizin Hayatı | Hazret-i Ãœmmü Gülsüm (r.a) | Rasûlullah (S. A. V) Efendimizin Üçüncü Kızı..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz