Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[Kimya] Flotasyon – Yüzdürme | Flotasyon Hücresi – Flotasyon Reaktifleri – Hidrofob Ve Hidrofil


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2685 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Flotasyon – Yüzdürme

Flotasyon veya yüzdürme yöntemi, üretilecek cevherin su sevme (hidrofilik) ve su sevmeme (hidrofobik) özelliklerini kullanarak sıvı içerisinde kabarcık oluşturarak suda yüzmesi veya batması ile diğer malzemelerden ayrılmasını sağlayan bir zenginleştirme yöntemidir.


Flotasyon Hücresi

Genelde sülfürlü cevherlerin ayrıştırılmasında kullanılır. Dünyada flotasyon özellikle bakır, kurşun ve çinko cevherlerinin zenginleştirme yöntemlerinden biridir. Örnek: porfirik bakır cevherlerinde (hem oksitli hem sülfürlü) flotasyon ile sülfürlü ve oksitli olarak ayırmak mümkündür.


Yüzdürme işlemi sadece suyla yapılamadığından flotasyon için malzeme içine reaktifler eklenir. Bunlar sırası ile pH ayarlayıcı, bastırıcı, canlandırıcı, toplayıcı (kollektör), köpürtücüdür. Bu zenginleştirme yöntemi gravite ile yapılamayan zenginleştirme için uygulanır. Madencilik sektöründe önemli bir zenginleştirme yöntemidir.

Flotasyon ile zenginleştirmede verimli bir proses için, tane iriliğinin en fazla 45 mesh olması gerekmektedir. Flotasyonun uygulanabilmesi için aşağıdaki şartların aynı anda oluşması gerekmektedir:

-Cevherdeki minerallerden birisi havaya karşı yüzey gerilime sahip olmalıdır.
-Hidrofob mineraller hava kabarcıklarıyla taşınabilmelidirler.
-Flotasyon sıvısı, yüzey gerilimini aktif yapan maddeler içermelidir.

Hidrofob ve Hidrofil

Hidrofob ve hidrofil tanımları, flotasyon için en önemli özelliklerdir. Flotasyonda kolay yüzen taneciklere hidrofob (su sevmeyen) denir. Eğer mineral taneciği hidrofob değilse ve yine de yüzdürülmek isteniyorsa, yüzey kimyasının reaktiflerle değiştirilmesi gerekir. Bu taneciklerinin yüzmesinin sebebi; yüzey kimyasının doğal özelliği sayesinde, hava kabarcıklarına kolayca tutunması ve yüzeye çıkmasıdır. Bu da, tanecik ile kabarcık arasındaki adhezyon kuvvetinden kaynaklanır. Hidrofil özellikteki minerallerde ise, hava ile tanecik arasında adhezyon kuvveti çok düşük olduğundan veya hiç olmadığından, tanecik kabarcığa tutunamamakta ve sonuç olarak batmaktadır.

Flotasyon Reaktifleri

* Toplayıcılar (Kollektörler)
* Düzenleyiciler


1- pH Düzenleyiciler
2- AktifleÅŸtiriciler
3- Bastırıcılar
4- Koruyucular
5- Kuvvetlendiriciler
6- Köpürtücüler

Toplayıcılar (Kollektörler)

Kollektörlerin esas görevi, minerali hidrofob yapmaktır. İki grupta toplanabilirler:

– Anyon Aktif Grubu
-Katyon Aktif Grubu

Temel olarak; anyon aktif grubu sülfür flotasyonunda, katyon aktif grubu ise oksit flotasyonunda kullanılır.

Ksantatlar (Xanthates)

Ksantatlar genelde sülfürlü minerallerin flotasyonunda kullanılır. Ksantatlar asidik ortamda hidrolize olurlar ve bu nedenle alkali ortamda etkili olurlar. Ticari isimlerinden bazıları: KEX, NaEX, NaIPX, KAX.

Ksantat

(Visited 45 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.05.2009 tarihinde Hale tarafından, Fizik - Kimya - Biyoloji Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2685 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[Kimya] Flotasyon - Yüzdürme | Flotasyon Hücresi - Flotasyon Reaktifleri - Hidrofob Ve Hidrofil orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleNaaşın EtnoÄŸrafya Müzesi'nden Anıtkabir'e Taşınması Sonraki MakalePiktogram - Piktograf Nedir? | Sembollere Dayalı Yazı Sistemi - Piktogram Örnekleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz