Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kansızlık Hangi Hastalıkların Habercisidir


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.09.2007 tarihinde Moonlight tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 4146 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kansizlik genellikle hafife alinip, demir haplariyla tedavi edilmeye çalisiliyor. Oysa hekimler kansizligin tek basina tedavi edilmesi gereken bir rahatsizliktan çok, vücudumuzdaki çok daha önemli hastaliklarin alarmini veren bir bulgu olabilecegine dikkat çekiyor.

Toplumlarda oldukça yaygin olarak görülen kansizligin tedavi edilmesi degil, altta yatan nedeninin bulunmasi gerekiyor. Bu bilgi aslinda kansizlik tedavisindeki uygulama hatalarini da ortaya koyuyor. Çünkü genellikle kansizligin ortadan kaldirilmasi için çaba sarf edilirken, altta yatan farkli bir hastalik ilerlemesini sürdürebiliyor.


Ortaya çikmasinda pek çok faktörün etkili oldugu kansizlik; vücudumuzun doku ve organlarina oksijen ve diger maddeleri ulastirmakla görevli kirmizi hücrelerin, kabul edilen miktarin altina inmesi sonucu ortaya çikiyor. Kan hücrelerinde gözlenen bu azalma sonucunda sikayetler olusmaya basliyor. Acibadem Bakirköy Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmani Doç. Dr. Murat Saruç, özellikle üreme çagindaki kadinlarin hastaligi olarak anlasilmasinin kansizligin hafife alinmasina neden oldugunu söyleyerek, sorunun bunun tam tersine ciddiyetle karsilanmasi gerektigine isaret ediyor. Sadece kansizligi tedavi edilmeye çalisilan ve farkli ilaç tedavilerinin ardindan altta yatan nedeninin kalin barsak kanseri olarak belirlendigi birçok hasta ile karsi karsiya kaldiklarini söyleyen Dr. Saruç, uygulama hatalarina iliskin sunlari anlatiyor: “Kansizlik genellikle bir hastalikmis gibi görülüyor ve eksik olan demirin yerine konarak kansizligin giderilmesine çalisiliyor. Kansizlik aslinda bir bulgu. Vücudunuzda imdat isteyen bir duruma karsi açilan bir bayrak var ve tedavi ederek siz bu bayragi yok etmeye çalisiyorsunuz ve artik imdat isteyemiyor. Hastalarin da çok dikkatli olmasi ve hekimlerine kansizliklarinin nedenlerini sormalari gerekiyor. Kansizlik genellikle masum sebeplerle ortaya çikmiyor. Bu nedenle toplumun dikkatinin bu konuya çekilmesi gerekiyor.”

Belirti ve bulgulari neler oluyor?

Kansizlik çabuk yorulma, halsizlik, nefes darligi, gögüs agrisi ile kendini gösteriyor. Hastanin muayenesinde ciltte solukluk, kalp yetmezligi, nefes darligi ve kalp ritm bozuklugu saptanabiliyor. Bazen ise kansizliga yol açan altta yatan hastaliga ait belirtilerin bu tabloya hakim olabilecegini söyleyen Doç. Dr. Saruç su bilgileri aktariyor: “Diskida kan görülmesi, kahve telvesi seklinde kusma, siyah diskilama, ishal, dilde yara, sinir sistemini ilgilendiren belirtiler, eklem agrilari, kolay kanama, kabizlik, karin agrisi, kilo kaybi, bulanti bu belirtiler arasinda yer aliyor. Ayrica, hastanin kullandigi agri kesiciler, diger ilaçlar ve geçirdigi ameliyatlar da bize ek bilgi saglayabiliyor.”


Kansizligin en sik karsilasilan nedeni demir eksikligi. Bunun yaninda kronik bazi hastaliklarda, diger vitamin eksikliklerinde, kemik iliginin hastaliklari ve genetik kirmizi hücre yapisal hastaliklari da kansizliga neden olabiliyor. Ãœreme çagindaki kadinlarda en sik görülen kansizligin demir eksikliginden kaynaklandigini hatirlatan Doç. Dr. Saruç, kansizligin diger nedenlerine iliskin su bilgileri veriyor: “Adet kanamalarinda çok miktarda kan kaybedilmesi asil nedeni olusturuyor. Bundan baska mide- barsak sisteminin hastaliklarinda ve kanserlerinde de demir eksikligi sik görüldügü için bu olasiligin da mutlaka degerlendirilmesi gerekir. Mide ve oniki parmak barsagi ülserleri, gastrit, iltihabi barsak hastaliklari da en sik rastlanan nedenler arasinda gözleniyor. Agri kesici kullanmak, demirden yoksun bir diyetle beslenmek, barsak parazitleri, demir emilim bozukluguna neden olan barsak hastaliklari da demir eksikligine ve kansizliga yol açabilir.”

Kansizlikta tüm olasiliklar degerlendirilmeli !

Kansizligin tanisi tam kan sayimi denilen kan tetkiki ile hemoglobin düzeyi ve kirmizi hücre sayimi düsük bulundugunda kolaylikla konabiliyor. Yapilacak ek incelemelerde ise kirmizi kan hücrelerinin sekillerine bakilarak kansizligin nedeni hakkinda bilgi aliniyor. “Kansizlik teshisi kondugunda tüm olasiliklar degerlendirilmelidir. Örnegin çölyak hastasi bir kiside demir eksikligi anemisi bulur ve onu tamamen glutensiz bir diyetle beslerseniz tamamen iyilestirebilirsiniz. Mide kanseri ya da kalin barsak kanseri bulursaniz da erken teshis edildigi taktirde tam tedavi edilerek o hastaliktan kurtulmak mümkün” diye konusan Doç. Dr. Saruç, tüm hastalarin mide, ince ve kalin barsak incelemeleri ile bu bölgelerden kanamaya neden olabilen hastaliklari bulunup bulunmadiginin arastirilmasi gerektigini söylüyor. Kadinlarin ise kadin hastaliklari yönünden ayrica arastirilmasi gerekiyor. Sorunun nedeni tespit edildikten sonra nedene yönelik uygulanacak tedaviler de farklilasiyor. Bir çok hekimin hastaligin nedenini arastirmadan demir ilaçlari vererek tedavi ettigini söyleyen Doç. Dr. Saruç, sözlerini söyle noktaliyor: “Demir eksikligi ve ona bagli olarak ortaya çikan kansizlik hastaligin kendisi degil isaretidir. Demir eksikligini demir vererek tedavi etmeye çalismak sireni açik olarak hastaneye hasta yetistirmeye çalisan bir ambulansin sirenini kapatmak gibidir. Halbuki onun bir an önce hastaneye yetistirilmesi saglanmalidir. Bu nedenle alarm dikkate alinarak hareket edilmeli. Öncelikle kansizliga yol açan kaybin nedeni bulunmali.”

alıntıdır…

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.09.2007 tarihinde Moonlight tarafından, SaÄŸlık Dünyası | Alternatif Tıp | Ä°lk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 4146 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kansızlık Hangi Hastalıkların Habercisidir orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleManilerimiz | GeniÅŸ ArÅŸiv Sonraki MakaleYazıcıoÄŸlu, Öğrenci Affı Ä°stedi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz