Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kalp AkciÄŸer Canlandırması – Yeniden Canlandırma – Cardiopulmonary Resuscitation – CPR Nedir? | Kalp Masajı – Sunii Solunum – Yeniden Canlandırm..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 22.03.2009 tarihinde Hale tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 4578 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


LÃœTFEN DÄ°KKAT: Konu bilgi amaçlıdır, Kalp AkciÄŸer Canladırması SaÄŸlık Bakanlığı EÄŸitimleri sonrasında sertifika almış profesyoneller tarafından yapılır. Sokakta ya da evde bu durumda karşılaÅŸtığınız kimseye CPR uygulamayınız, kiÅŸinin yaÅŸama ÅŸansını elinden alabilirsiniz. Kanuni açıdan da suçlu durumuna düşersiniz. Yapmanız gereken 112’yi aramaktır.

Kalp AkciÄŸer Canlandırması – Yeniden Canandırma


Cardiopulmonary Resuscitation – CPR

Yeniden canlandırma: Nedir? Neden bilmemiz gerekiyor?

Diğer isimler: Kalp akciğer canlandırması, Kardiyopulmoner resussitasyon, Kalp masajı ve suni solunum, Cardiopulmonary resuscitation (CPR)


Tanım

Yeniden canlandırma; kalbin çalışmasının ve/veya solunum işinin durmasının sonucu müdahale edilmediği takdirde ölmesi kaçınılmaz kişileri yeniden hayata döndürmek için yapılması gereken acil müdahaledir.

Neden önemli ve neden bilmemiz gerekiyor?

1- Hastane dışı kalp durmalarından olan ölümlerin %75-80’i evde olmaktadır.

2- Ani kalp durmasından olan ölümlerin %95’i hasta hastaneye ulaÅŸamadan olur. Bu durumda “yeniden canlandırma” iÅŸlemini biliyorsanız sevdiklerinizi yaÅŸatabilme ÅŸansınız olur.

3- Ani kalp durmasından olan ölümler kader değildir. Ne kadar fazla insan yeniden canlandırmayı biliyorsa o kadar insan ölümden kurtulur.

Kalbin ve/veya solunumun durmasının çeşitli nedenleri vardır: kalp krizi, boğulma, elektrik çarpması, vb. Kalbin ve/veya solunumun durması halinde; dokulara yaşamaları için gereken oksijen taşınamaz ve dokulardaki hücreler ölmeye başlar. Vücudumuzda oksijensizliğe en hassas olan doku beyindir. Beyin dokusu, 3 dakikadan fazla oksijensiz kalması halinde ölmeye başlar ve geri dönüşü olmayan bir biçimde beyin hasarı gelişir. Beyne oksijen gelişi 3 dakikadan daha uzun bir sürede gecikirse beyin dokusu değişen derecelerde harap olduğu için bilinç kısmen veya hiç yerine gelemez (bitkisel hayat).


Onun için kalp ve/veya solunumun durması durumunda hastaya müdahale 3 dakika içinde yapılmalıdır. Bu altın kıymetinde değerli olan 3 dakika içinde çoğunlukla tıbbi destek veya ekip olmayacağı için bu müdahaleler o sırada orada bulunan kişilerce, yani sizler tarafında yapılmalıdır.

Önce durumun acil olup almadığını değerlendirmemiz gerekir: kalp çalışıyor mu? solunum var mı? Çoğu durumda kalp önce durur ve oksijensizlikten dolayı etkileneceği için solunum da ardından durur.

Kalp durmasında hasta hareketsizdir, bilinç tamamen KAPALIDIR; uyaranlara, seslenmelere cevap vermez. En önemlisi büyük damarlardan (boyunda karotis (şah damarı), bilekteki atardamar) nabız alınmaz.

Boyunda karotis atardamarından (şah damarı) nabız bakma

Eğer dinlenebilirse kalp sesleri alınmaz.

Hastanın hareketsiz halini psikolojik bayılmalar (histeri, sinirsel bayılma), sara (epilepsi) gibi bayılmalardan MUTLAKA ayırt etmek gerekir. Bu durumlarda kalp çalışır ve hasta nefes alır.

Kalbin çalışmasının ve/veya solunumun olmadığı bir hastada yapılacak ilk iÅŸ tıbbi yardım çağırmaktır. Hastanın yanında birden fazla kiÅŸinin olduÄŸu durumlarda bir kiÅŸi acil servise (112) telefon ederken diÄŸer kiÅŸi “yeniden canlandırma” iÅŸlemine baÅŸlamalıdır. Hastanın yanındaki kiÅŸi yalnız ise önce telefon edip ardından iÅŸleme baÅŸlamalıdır. Yeniden canlandırma iÅŸlemi 3 basamaktan oluÅŸur; bunlar akılda kolay kalması yönünden ABC olarak bilinir.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 22.03.2009 tarihinde Hale tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 4578 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kalp Akciğer Canlandırması - Yeniden Canlandırma - Cardiopulmonary Resuscitation - CPR Nedir? | Kalp Masajı - Sunii Solunum - Yeniden Canlandırma Nasıl Yapılır? Kalp Akciğer Canlandırmanın Basamakları Nelerdir? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleCacabey Medresesi - KırÅŸehir | Bir Selçuklu Rasathânesi - Dünyanın Ä°lk Gözlemevi Sonraki Makale[Fizik] Zaman Nedir? | Zaman Kavramı - Zamanın Tanımı - Zamanın Ölçümü - Zaman Dalgaları - Einstein’ın 4. Boyut Kavramı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz