Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

ISO 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi Nedir? | ISO/TS 16949 Sisteminin Yapısı – Uygulanması – Önemli Tanımlar – Faydaları – Madde..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 07.10.2008 tarihinde Hale tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 2022 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


ISO 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi

ISO/TS 16949 standardı global otomotiv endüstrisi için ISO Technical Committee-TC 176 tarafından oluşturulmuştur. FORD,GM ve CHRYSLER’in hazırladığı QS 9000, Alman VDA6.1, Fransız EAQF ve İtalyan AVSQ standartlarını içerisinde kapsamaktadır.


ISO9000 standardı temeli üzerine otomotiv sektörüne özel gereksinimlerin dahil edilmesiyle oluşturulmuştur. Sürekli geliştirmeyi ve hataların ortaya çıkmamasını sağlayacak temel sistem anlayışına sahiptir.

Her ne kadar QS9000 standardı son dönemde yaygınlaşmış olsa da yeni standart şimdiden yerini almaya hazırdır. 2003 yılına kadar geçerli olacak ve bu tarihten itibaren kullanımdan kalkacak olan QS9000 standardı bu nedenle 2000 yılı revizyonu görmeyecektir.

ISO/TS 16949 International Automotive Task Force (IATF) tarafından ISO/TC 176 temsilcileri ve otomotiv üreticilerinin ve Ticari Birliklerin uzmanlarının katılımı ile geliştirildi.


ISO 9001:2000 ile birlikte ISO/TS 16949:2002, otomotiv ile ilgili ürünlerin dizaynı/geliştirilmesi, üretimi, montajı ve servisi için konulan kalite sistem gerekliliklerini belirlemektedir. Buna ek olarak, araç üretici şirketleri tarafından ayrı olarak gerekli kılınan müşteriye özel gereklilikler de mevcuttur.

ISO/TS 16949:2002, Uluslararası Standartlaştırma Organizasyonu (ISO) ile bağlantılı olarak Uluslararası Otomotiv İş Gücü (IATF) tarafından geliştirilmiştir.

IATF; bir uluslararası araç üreticileri grubundan oluÅŸmaktadır – BMW Group, DaimlerChrysler, Fiat, Ford Motor Åžirketi, General Motors Corporation, PSA Peugeot-Citroen, Renault ve Volkswagen – bunun yani sıra ulusal ticaret birlikleri – AIAG (Amerika), VDA (Almanya), SMMT (Ingiltere), ANFIA (Italya) ve FIEV (Fransa). Japon araç üreticileri birliÄŸi JAMA da ISO/TS 16949:2002’nin geliÅŸtirilmesinde rol üstlenmistir, bu da Japon araç üreticilerinin gelecekte IATF’ye katilimının yolunu açmıştır.

OTOMOTÄ°V YAN SANAYÄ°;

IATF Üyesi Araç Üretici Şirketleri, ISO/TS 16949:2002 uyarınca yan sanayi belgelendirme/uygunluk gerekliliklerini belirlemişlerdir.

Otomotiv yan sanayi zincirinde yer alan ÅŸirketler, belgelendirme için müşteri zaman-skalaları ile paralel doÄŸrultuda ISO/TS 16949:2002’e geçis için çalışmalarını sürdürmektedirler.

Aşağıdaki Standartlara Dayanır :


ISO 9001 (International);
QS-9000 (Big Three – USA);
AVSQ (ANFIA – Italy);
EAQF (FIEV – France);
VDA 6.1 (VDA/QMC – Germany).

Bu standart

FORD GM
CHRYSLER BMW
PEUGEOT CÄ°TROEN
AUDÄ° MERCEDES BENZ
GME OPEL FÄ°AT
BOSCH RENAULT
VOLKSWAGEN
tarafından tanınmıştır.

ISO/TS 16949 SÄ°STEMÄ°NÄ°N YAPISI

26.Mart.2002 tarihinde yayınlanan 2. Revizyonu ile ISO9001:2000 standartları ile uyumlu hale getirilmiştir.

ISO/TS 16949 standardı ile,

* Otomotiv sektörünün bilgi birikimini bir araya toplamak

* Ürün kalitesini iyileştirmek

* Tedarikçi zincirini geliştirmek

* Tüm sektörün aynı kalite sisteminde buluşmasını sağlamak

* Verimliliği arttırmak

* Ana sanayinin farklı denetim tipleri uygulamasını önlemek

* Sektörün nitelik ve kalite düzeyini arttırmak

* Tüketiciye daha güvenilir ürünler sunmak

ISO 16949 Kalite Yönetim Sisteminin Uygulanması

Hangi yönetim standardının benimseneceğinin tespit edilmesi; Farklı otomobil üreticileri farklı gerekliliklere sahip olacaktır.

ISO/TS 16949:2002, mevcut ABD, Alman, Fransız ve İtalyan otomotiv kalite sistem gerekliliklerini düzene sokarken, dünyanın her yanındaki tüm otomobil üreticileri tarafından benimsenmesi gereken bir zorunluluk değildir.

Dolayısıyla, süreçteki ilk asama, sistem belgesi bakımından müşterinizin ne istediğinin tespit edilmesidir.

Standardın Satın Alınması; Başvurunuzu hazırlamaya başlamadan önce standardın bir nüshasına ihtiyacınız olacaktır. Bunu okumalı ve içeriğini anlamalısınız.

Destek literatürünün ve yazılımının gözden geçirilmesi; Bir kalite yönetim sistemini anlamanıza, uygulamanıza ve belgelenmenize yardımcı olmak üzere tasarlanmış çok sayıda kalite yayınları ve yazılım araçları bulunmaktadır.

Bir takım oluÅŸturulması ve stratejinizin belirlenmesi; Ãœst yönetimle birlikte organizasyonsal stratejinizi hazırlayarak uygulama sürecinin tamamına baÅŸlangıç yapmalısınız. KYS’nin öncelikli sorumluluÄŸu üst yönetimdedir, üst yönetim sürecin basından itibaren olaya dahil olması büyük önem arz etmektedir.

Eğitimin Dikkate Alınması; İster kalite yönetim sistemini uygulamaya çalışan bir Kalite Müdürü, isterseniz kalite bilincinizi arttırmaya çalışan bir yönetici olun, mevcut bazi örnek uygulamalar ve eğitimler bulunmaktadır.

Danışmanlık Opsiyonlarının Gözden Geçirilmesi; Kalite yönetim sisteminizi en iyi nasıl uygulayacağınız konusunda bağımsız danışmanlardan tavsiye alabilirsiniz. Bu danışmanların bir QMS uygulaması konusunda deneyimleri olacaktır ve masraf yaratan hatalardan sakınmanızı sağlayabileceklerdir.

Belgelendirme kurumunun seçilmesi; Belgelendirme kurumu, kalite yönetim sisteminizin etkinliğini gelip değerlendiren ve standardın gerekliliklerine uygunlumun tespit edilmesi durumunda belge veren 3. taraftır. Piyasada faaliyet gösteren birçok belgelendirme kurumu olmasından dolayı bir tanesinin seçilmesi oldukça zor bir konu olabilir. Göz önünde bulundurulması gereken faktörler arasında endüstriyel deneyim, coğrafik kapsam, fiyat ve sunulan hizmet kalitesi yer almaktadır. Anahtar önem taşıyan husus, sizin gerekliliklerinize en iyi yanıt verecek belgelendirme kurumunu bulmaktır.

Bir kalite kitapçığının geliştirilmesi; Kalite el kitabi, kalite yöntem sistemi dahilinde isletmek istediğiniz, amacınızın genel hatlarını belirleyen yüksek öneme sahip bir belgedir. Niçin is yaptığınızın, amaçlarınızın ne olduğunun, standardı nasıl uyguladığınızın ve isinizin nasıl islediğinin ana hatlarını belirler.

Destek dokümantasyonunun geliştirilmesi; Bu, kalite el kitabini destekleyici tipik bir prosedür kılavuz kitabidir. Oldukça basit bir şekilde, bir görevi yerine getirmek için ne yaptığınızı tanımlar. Kimin ne yaptığını, hangi sırada ve hangi standarda göre yaptığını açıklar.

Kalite Yönetim Sisteminizin Uygulamaya Geçilmesi; Uygulamada anahtar husus iletişim ve eğitimdir. Uygulama aşaması süresince herkes, prosedürlere göre çalışır ve yaptığınızı söylediğiniz şeyi yaptığınızı kanıtlayan ve gösteren kayıtları tutar.

Ön tetkikin dikkate alınması; Belgelendirme kurumunuz tarafından yapılacak bir ön tetkik ve sonuçlarının uygulanması süreci, kalite sisteminin uygulanmasında yaklaşık 6 haftalık bir zaman alır. Ön tetkikin amacı standarda uymayan, majör uygunsuzluk olabilecek alanları tanımlamaktır. Bu, belgelendirme tetkikinden önce bu tür uygun olmayan alanları düzeltmenize olanak tanır.

Belgelendirme Tetkiki; Belgelendirme tetkiki seçtiÄŸiniz belgelendirme kurumu tarafından yapılacaktır. Bu noktada, belgelendirme kurumu KYS’nizi gözden geçirecek ve belgelenme için önerilip önerilemeyeceÄŸinizi tespit edecektir..

Sürekli değerlendirme; Sertifikaniz verildikten sonra, basarinizin reklamını yapmaya ve isinizi ilerletmeye başlayabilirsiniz. Kaydınızın devamlılığını sağlamak için tek ihtiyacınız olan şey kalite sisteminizi kullanmaya devam etmenizdir. Bu durum, Kalite Sisteminizin standardın gerekliliklerini yerine getirmeye devam edip etmediğini tespit açısından belgelendirme kurumunuz tarafından periyodik olarak kontrol edilecektir.

(Visited 23 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 07.10.2008 tarihinde Hale tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 2022 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

ISO 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi Nedir? | ISO/TS 16949 Sisteminin Yapısı - Uygulanması - Önemli Tanımlar - Faydaları - Maddeleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleFaraday Yasaları | Faraday Etkisi - Faraday Sabiti Faraday Kafesi - Özellikleri - Çalışma Ä°lkesi - Faraday Kafesi Çalışma Ä°lkesini Gösteren.. Sonraki Makale[Fizik] Fotosel Nedir? | Fotosel'in Özellikleri - Kullanıldığı Alanlar..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz