Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

[İlk Yardım] Bayılma Durumunda Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 4024 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kısa süreli bir bilinç kaybı olan bayılma olayından önce çoğunlukla baş dönmesi veya göz karaması hissedilir, yüz soluk ve terlidir. Bayılma nedeni ne olursa olsun, ilk önlem hastayı yatırmak ve bacaklarını başından yüksek bir düzeye getirmektir.

Fenalaştığını hisseden ve bunu iletebilen kişi hemen yakındakiler tarafından oturtulmalı ya da yatırılmalıdır. Çoğu zaman bu basit önlem bile belirtileri hafifletir. Ani tansiyon düşmesi sonucunda beyine geçici olarak az kan gitmesi bayılmaya yol açar.


Sinirsel uyarılar veya kalbe bağlı nedenler sonucunda dolaşım yetmezliği bayılmaların başlıca nedenidir. Ayrıca oksijensiz kalma, sıcak havada uzun süre ayakta durma, kan şekeri düşmesi, kansızlık gibi nedenler ani bilinç kaybına yol açabilir. Bayılan bir hastaya yardım için sakin olmalı bacakları baştan yüksek konumda yatırılarak kravat, kemer, etek, gömlek yakası gibi giysilerin sıkan bölümleri gevşetilmeli, odada ise pencere açılarak hastanın yeterli hava alması sağlanmalı, güneşte ise gölgeye alınmalıdır Hastayı tokatlamak, yüzüne soğuk su serpmek doğru değildir.

Fenalık geçiren hasta bir süre oturtulmalı, hemen ayağa kaldırılmamalıdır.


(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.11.2007 tarihinde Erkan tarafından, Ä°lk Yardım Kursu | Temel Uygulamalar bölümünde paylaşılmıştır ve 4024 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

[İlk Yardım] Bayılma Durumunda Yapılması Gereken Tıbbi Müdahaleler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleErdem Ãœzerine Düşünürlerin SöylemiÅŸ OlduÄŸu Özlü Sözler Sonraki MakaleYaÅŸamsal Göstergeler | Vücut Isısı Nedir? Nasıl ölçülür?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz